Przepisy - udostępnij
X

Jagnięcina z papryką – po 24. miesiącu
Jagnięcina z papryką – po 24. miesiącu
Składniki
- Comber jagnięcy b/k lub polędwiczka: 150 g
- Olej: 40 ml
- Papryka czerwona świeża pieczona: 100 g
- Bulion warzywny lub drobiowy: 100 ml
- Sól
- Zupka Pomidorowa z ryżem Gerber: 1 słoiczek
- Kasza jęczmienna ugotowana na sypko: 150 g
- Natka pietruszki i koperek
deska do krojenia, nóż, patelnia, rondelek, łyżka
AlergenyBrak
Sposób przygotowania
- Mięso jagnięce z combra lub polędwiczki oraz paprykę czerwoną pieczoną bez skóry i pestek kroimy w cienkie paseczki.
- Mięso posypujemy solą i smażymy na oleju tak, aby mięso zbyt mocno się nie zrumieniło.
- Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną, pieczoną paprykę. Można też dodać do smażenia pokrojoną w kostkę cebulę.
- Mięso i paprykę podlewamy niewielką ilością bulionu warzywnego lub drobiowego, a następnie dusimy na wolnym ogniu.
- Gdy mięso jest miękkie, dodajemy Zupkę Pomidorową z Ryżem Gerber, doprawiamy do smaku solą.
- Mięso z sosem podajemy z kaszą jęczmienną i drobno pokrojonymi świeżymi ziołami.
