Składniki
- Bakłażan: ½ małej sztuki
- Mleko NAN OPTIPRO 3: 1-2 płaskie łyżeczki
- Masło: 1 łyżeczka
- Comber jagnięcy b/k lub polędwiczka: 150 g
- Oliwa z oliwek (drugie tłoczenie): 1 łyżka
- Sól
- Listki świeżej mięty
Przybory kuchenne
deska do krojenia, nóż, ręczniki papierowe, sitko, mikser
Alergeny
Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
60min.Czas gotowania
-
60min.Czas całkowity
-
Z bakłażana przygotować pureé: bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, delikatnie solimy i gdy na wierzchu pojawią się kropelki wody/soku, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 5-6 minut.
-
Miąższ bez skóry miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy miękkie masło, dolewamy wcześniej przygotowane Mleko NAN OPTIPRO 3 i dokładnie mieszamy.
-
Oczyszczony w całości comber jagnięcy bez kości lub polędwiczkę jagnięcą posypać solą, kropimy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez 10-12 minut.
Uwaga! Mięso po upieczeniu możemy dokładnie zmiksować, po czym wymieszać z puree z bakłażana i w takiej postaci podać dziecku po 6. miesiącu.
-
Upieczony i miękki comber jagnięcy kroimy w cienkie paseczki i podajemy z ciepłym puree z bakłażana, wymieszanego wcześniej z drobno pokrojonymi listkami świeżej mięty.
Dołącz do programu i korzystaj z dodatkowych benefitów
JADŁOSPISY
Pobierz jadłospisy stworzone przez dietetyków.
DARMOWE PRÓBKI
Odbierz bezpłatne próbki NAN OPTIPRO® Plus 2 HMO.
KONKURSY
Weź udział w konkursach i wygrywaj nagrody.
TESTOWANIA PRODUKTÓW
Wypróbuj produkty Nestlé dla niemowląt
i małych dzieci.