Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Przepis - udostępnij
X

smazony_filet_jagniecy_z_baklazanem

24 - 36 miesięcy

Filet jagnięcy z bakłażanem – po 24. miesiącu

TrudnośćŚredni

Podawanie2

Czas przygotowania0mn

Czas gotowania0mn

Składniki
  • Bakłażan: ½ małej sztuki
  • Mleko NAN OPTIPRO 3: 1-2 płaskie łyżeczki
  • Masło:1 łyżeczka
  • Comber jagnięcy b/k lub polędwiczka: 150 g
  • Oliwa z oliwek (drugie tłoczenie): 1 łyżka
  • Sól
  • Listki świeżej mięty
Przybory kuchenne

deska do krojenia, nóż, ręczniki papierowe, sitko, mikser

Alergeny

Produkt zawiera mleko.

Sposób przygotowania

  • Z bakłażana przygotować pureé: bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, delikatnie solimy i gdy na wierzchu pojawią się kropelki wody/soku osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 5-6 minut.
  • Miąższ bez skóry miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy miękkie masło, dolewamy wcześniej przygotowane Mleko NAN OPTIPRO 3 i dokładnie mieszamy.
  • Oczyszczony w całości comber jagnięcy bez kości lub polędwiczkę jagnięcą posypać solą kropimy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez 10-12 minut. 
  • Upieczony i miękki comber jagnięcy kroimy w cienkie paseczki i podajemy z ciepłym puree z bakłażana wymieszanego wcześniej z drobno pokrojonymi listkami świeżej mięty. 

Uwaga! Mięso po upieczeniu możemy dokładnie zmiksować, po czym wymieszać z puree z bakłażana i w takiej postaci podać dziecku po 6. miesiącu.

 

smazony_filet_jagniecy_z_baklazanem

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!