Filet jagnięcy z bakłażanem – po 24. miesiącu

Filet jagnięcy z bakłażanem – po 24. miesiącu

po 2. roku
Przepis
Cooking: 60 min.
Portion(s): 1
obiad

Składniki

Przybory kuchenne

deska do krojenia, nóż, ręczniki papierowe, sitko, mikser

Alergeny

Produkt zawiera mleko.

Ważna informacja

Karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak to możliwe. Zanim zdecydujesz się stosować mleko następne, zasięgnij porady lekarza.

Krok po kroku

  • Z bakłażana przygotować pureé: bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, gdy na wierzchu pojawią się kropelki wody/soku, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 5-6 minut.

  • Miąższ bez skóry miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy miękkie masło, dolewamy wcześniej przygotowane NAN OPTIPRO Plus 3 i dokładnie mieszamy.

  • Oczyszczony w całości comber jagnięcy bez kości lub polędwiczkę jagnięcą, kropimy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez 10-12 minut. 

  • Upieczony i miękki comber jagnięcy kroimy w cienkie paseczki i podajemy z ciepłym puree z bakłażana, wymieszanego wcześniej z drobno pokrojonymi listkami świeżej mięty. 

benefity programu

Dołącz do programu Nestlé FamilyNes

Sprawdź, jak wiele korzyści dla Ciebie przygotowaliśmy.

Materiały do pobrania dla Rodziców

Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.

Przepisy dla dzieci

Przepisy dla dzieci

Poznaj ciekawe pomysły na dania, które z łatwością przygotujesz swojemu Dziecku.
Jadłospisy do pobrania

Jadłospisy do pobrania

Ściągnij gotowe propozycje na pyszne śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje dla Twojego Maluszka.
Rozszerzenie diety

Rozszerzanie diety – tabela karmienia

Pobierz infografikę, która ułatwi Ci planowanie posiłków dla Dziecka na kolejnych etapach rozwoju.