Makaron z sosem dyniowym i pomarańczą oraz paluszkami z kurczaka – po 18. miesiącu
- Filet z kurczaka: 100 g
- Jajka: ¼ sztuki lub 1 jajko przepiórcze
- Mąka pszenna lub Nestlé Sinlac: 1 płaska łyżeczka
- Miąższ bułki pszennej czerstwej: 200 g
- Olej rzepakowy do smażenia
- Makaron pszenny: 50 g
- Dynia Gerber: 1 słoiczek
- Sok z wyciśniętej pomarańczy: 1 płaska łyżeczka
- Listki świeżej bazylii
Przybory kuchenne
rondelek, cedzak, wyciskarka do soków, deska do krojenia, nóż, talerz, patelnia
Alergeny
- Produkt zawiera jaja.
- Produkt zawiera gluten.
-
35min.Czas gotowania
-
35min.Czas całkowity
-
Makaron gotujemy w wodzie.
-
Po odcedzeniu, makaron mieszamy z przecierem z dyni Gerber oraz wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
-
Tak przygotowany makaron posypujemy pokrojonymi drobno listkami świeżej bazylii.
-
Przygotowanie panierowanych paluszków:
Filety z kurczaka kroimy w małe „paluszki” posypujemy mąką pszenną lub kaszką Nestlé Sinlac, po czym obtaczamy w rozmieszanym jajku, a następnie w pokruszonym miąższu czerstwej bułki pszennej.
-
Tak przygotowane paluszki, smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na lekko złoty kolor.

Sprawdź, jak wiele korzyści dla Ciebie przygotowaliśmy.
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.

Poznaj ciekawe pomysły na dania, które z łatwością przygotujesz swojemu Dziecku.

Ściągnij gotowe propozycje na pyszne śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje dla Twojego Maluszka.

Pobierz infografikę, która ułatwi Ci planowanie posiłków dla Dziecka na kolejnych etapach rozwoju.