Przepisy - udostępnij
X

Makaron z sosem dyniowym i pomarańczą oraz paluszkami z kurczaka – po 18. miesiącu
Makaron z sosem dyniowym i pomarańczą oraz paluszkami z kurczaka – po 18. miesiącu
Składniki
- Filet z kurczaka: 100 g
- Jajka: ¼ sztuki lub 1 jajko przepiórcze
- Mąka pszenna lub Nestlé Sinlac: 1 płaska łyżeczka
- Miąższ bułki pszennej czerstwej: 200 g
- Olej do smażenia
- Makaron pszenny: 50 g
- Dynia Gerber: 1 słoiczek
- Sok z wyciśniętej pomarańczy: 1 płaska łyżeczka
- Listki świeżej bazylii
rondelek, cedzak, wyciskarka do soków, deska do krojenia, nóż, talerz, patelnia
Alergeny- Produkt zawiera jajka.
- Produkt zawiera gluten.
- Produkt zawiera pszenicę.
Sposób przygotowania
Przygotowanie makaronu:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Po odcedzeniu, makaron mieszamy z przecierem z dyni Gerber oraz wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
- Tak przygotowany makaron posypujemy pokrojonymi drobno listkami świeżej bazylii.
Przygotowanie panierowanych paluszków:
- Filety z kurczaka kroimy w małe „paluszki” i po doprawieniu solą, posypujemy mąką pszenną lub kaszką Nestlé Sinlac, po czym obtaczamy w rozmieszanym jajku, a następnie w pokruszonym miąższu czerstwej bułki pszennej.
- Tak przygotowane paluszki, smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na lekko złoty kolor.
