13 - 24 miesiące
Obiad
Przepis
Add this post to favorites

Mielone kotleciki cielęce z kaszką kuskus, owocami i rodzynkami - po 18. miesiącu

1
55min.

Składniki

  • Mięso cielęce mielone: 80 g            
  • Namoczony w wodzie miąższ czerstwej bułki pszennej: 10 g          
  • Jajka: ¼ sztuki            
  • Mąka pszenna do oprószenia            
  • Olej do podsmażenia kotlecików
  • Jabłuszko z owocami leśnymi Gerber: 1 słoiczek            
  • Jabłka: 50 g            
  • Śliwka świeża: 1-2 sztuki            
  • Olej: 50 ml            
  • Kaszka kuskus: 50 g/55 ml wody lub bulionu warzywnego    
  • Masło: 1 łyżeczka            
  • Rodzynki: 60 g
  • Starta marchewka: 80 g
  • Starte jabłko: 20 g

Przybory kuchenne

rondelek z pokrywką, miseczka, deska do krojenia, nóż, łyżka, maszynka do mielenia mięsa, patelnia, talerz

Alergeny

  • Produkt zawiera mleko.
  • Produkt zawiera pszenicę.
  • Produkt zawiera gluten

Krok po kroku

  • 55min.
    Czas gotowania
  • 55min.
    Czas całkowity
  • Przygotowanie kaszki kuskus:

    Kaszkę kuskus przesypać do płaskiej miseczki i zalać gorącym wywarem oraz delikatnie posolić.

  • Dokładnie wymieszać i dodać miękkie masło oraz rodzynki.

  • Po dokładnym wymieszaniu przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.

  • Przygotowanie jabłek:

    Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, po czym pokroić w drobną kostkę, podobnie jak śliwki, a następnie przesmażyć na oleju.

  • Pod koniec smażenia można posypać szczyptą cukru.

  • Owoce mieszamy z kaszką kuskus lub dodajemy do sosu.

  • Przygotowanie kotletów mielonych:

    Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.

  • Mięso cielęce mielone wymieszać bardzo dokładnie z jajkiem oraz mieloną bułką pszenną i doprawić szczyptą soli.

  • Formujemy malutkie kotleciki, które oprószamy mąką.

  • Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na oleju.

  • Tak przygotowane kotleciki wrzucamy do deserku Jabłuszka z owocami leśnymi Gerber i - jeżeli jest taka konieczność - doduszamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

  • Sposób przygotowania surówki:

    Startą marchewkę mieszamy ze startym jabłkiem.

Dołącz do programu i korzystaj z dodatkowych benefitów
Logo white
  • JADŁOSPISY

    Pobierz jadłospisy stworzone przez dietetyków.

  • PRÓBKI

    Odbierz darmowe próbki NAN OPTIPRO® Plus 2 HMO

  • ikonka konkursy

    KONKURSY

    Weź udział w konkursach i wygrywaj nagrody

  • TESTOWANIA PRODUKTÓW

    Wypróbuj produkty Nestlé dla niemowląt i małych dzieci

Search icon

Nie znalazłaś/eś potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę