Przepisy - udostępnij
X

Mielone kotleciki cielęce z kaszką kuskus, owocami i rodzynkami - po 18. miesiącu
Mielone kotleciki cielęce z kaszką kuskus, owocami i rodzynkami - po 18. miesiącu
Składniki
- Mięso cielęce mielone: 80 g
- Miąższ bułki pszennej: 10 g
- Jajka: ¼ sztuki
- Mąka pszenna do oprószenia
- Olej do podsmażenia kotlecików
- Jabłuszko z owocami leśnymi Gerber: 1 słoiczek
- Jabłka: 50 g
- Śliwka świeża: 1-2 sztuki
- Olej: 50 ml
- Kaszka kuskus: 50 g/55 ml wody lub bulionu warzywnego
- Masło: 1 łyżeczka
- Rodzynki: 60 g
- Starta marchewka: 80 g
- Starte jabłko: 20 g
rondelek z pokrywką, miseczka, deska do krojenia, nóż, łyżka, maszynka do mielenia mięsa, patelnia, talerz
Alergeny- Produkt zawiera mleko.
- Produkt zawiera pszenicę.
- Produkt zawiera gluten.
Sposób przygotowania
Przygotowanie kaszki kuskus:
- Kaszkę kuskus przesypać do płaskiej miseczki i zalać gorącym wywarem oraz delikatnie posolić.
- Dokładnie wymieszać i dodać miękkie masło oraz rodzynki.
- Po dokładnym wymieszaniu przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, po czym pokroić w drobną kostkę, podobnie jak śliwki, a następnie przesmażyć na oleju.
- Pod koniec smażenia można posypać szczyptą cukru.
- Owoce mieszamy z kaszką kuskus lub dodajemy do sosu.
Przygotowanie kotletów mielonych:
- Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Mięso cielęce mielone wymieszać bardzo dokładnie z jajkiem oraz mieloną bułką pszenną i doprawić szczyptą soli.
- Formujemy malutkie kotleciki, które oprószamy mąką.
- Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na oleju.
- Tak przygotowane kotleciki wrzucamy do deserku Jabłuszka z owocami leśnymi Gerber i - jeżeli jest taka konieczność - doduszamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Sposób przygotowania surówki:
- Startą marchewkę mieszamy ze startym jabłkiem.
