Miętus w bulionie z kurczaka z czerwoną papryką i zieloną soczewicą - po 12. miesiącu
Składniki
- Marchew: 100 g
- Seler naciowy: 60 g
- Por: 40 g
- Filet z miętusa lub innej ryby morskiej: 130 g
- Oliwa z oliwek: 1 łyżka
- Masło: ½ łyżeczki
- Bulion z kurczaka: 150 ml
- Kleik ryżowy Nestle: 1 łyżeczka
- Upieczona świeża papryka czerwona b/skóry: 1 sztuka
- Natka pietruszki: ¼ pęczka
- Zielona soczewica ugotowana w bulionie z drobiu
- Sól
Przybory kuchenne
rodelek, talerz, patelnia, deska do krojenia, nóż, łyżka
Alergeny
- Produkt zawiera miód.
- Produkt zawiera mlek
Krok po kroku
-
45min.Czas gotowania
-
45min.Czas całkowity
-
Marchewkę, pora i selera naciowego kroimy w równą kostkę i gotujemy na chrupiąco.
-
Porcję miętusa doprawiamy solą, obsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, podlewamy bulionem z kurczaka i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160ºC na około 10-12 minut pod przykryciem.
-
Warzywa pozostawiamy w ciepłym miejscu, a otrzymany podczas pieczenia wywar zaciągamy Kleikiem ryżowym Nestlé (kleik wymieszać z masłem i rozprowadzić w otrzymanym wywarze, doprawiamy do smaku, a na koniec dodajemy upieczoną czerwoną paprykę bez skórki pokrojoną w kostkę i natkę pietruszki).
-
Na talerzu kładziemy miętusa na wcześniej ugotowaną soczewicę w bulionie drobiowym wymieszaną z warzywami z duszenia ryby i polewamy sosem z papryką. Dekorujemy zieleniną.

Sprawdź, jak wiele korzyści dla Ciebie przygotowaliśmy!

Odbierz próbki NAN OPTIPRO® PLUS 2 HM-O

Testuj nasze najnowsze produkty

Wygrywaj atrakcyjne nagrody

Skonsultuj się z ekspertami