Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Przepis - udostępnij
X

mietus_w_bulionie_z_kurczaka_z_czerwona_papryka_i_soczewica_zielona

13 - 23 miesięcy

Miętus w bulionie z kurczaka z czerwoną papryką i zieloną soczewicą - po 12. miesiącu

TrudnośćŚredni

Podawanie2

Czas przygotowania0mn

Czas gotowania0mn

Składniki
  • Marchew: 100 g
  • Seler naciowy: 60 g
  • Por: 40 g
  • Filet z miętusa lub innej ryby morskiej: 130 g
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • Masło: ½ łyżeczki
  • Bulion z kurczaka:150 ml
  • Kleik ryżowy Nestle: 1 łyżeczka
  • Upieczona świeża papryka czerwona b/skóry: 1 sztuka
  • Natka pietruszki: ¼ pęczka
  • Zielona soczewica ugotowana w bulionie z drobiu
  • Sól 
Przybory kuchenne

rodelek, talerz, patelnia, deska do krojenia, nóż, łyżka 

Alergeny
  • Produkt zawiera miód.
  • Produkt zawiera mleko.

Sposób przygotowania

  • Marchewkę, pora i selera naciowego kroimy w równą kostkę i gotujemy na chrupiąco .
  • Porcję miętusa doprawiamy solą, obsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, podlewamy bulionem z kurczaka i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160ºC na około 10-12 minut pod przykryciem. 
  • Warzywa pozostawiamy w ciepłym miejscu, a otrzymany podczas pieczenia wywar zaciągamy Kleikiem ryżowym Nestlé (kleik wymieszać z masłem i rozprowadzić w otrzymanym wywarze, doprawiamy do smaku, a na koniec dodajemy upieczoną czerwoną paprykę bez skórki pokrojoną w kostkę i natkę pietruszki).
  • Na talerzu kładziemy miętusa na wcześniej ugotowaną soczewicą w bulionie drobiowym wymieszaną z warzywami z duszenia ryby i polewamy sosem z papryką. Dekorujemy zieleniną.  

mietus_w_bulionie_z_kurczaka_z_czerwona_papryka_i_soczewica_zielona.jpg

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!