Przepisy - udostępnij
X

Zupka buraczkowa z jabłkiem po 6. miesiącu
Zupka buraczkowa z jabłkiem po 6. miesiącu
Składniki
- Burak obrany i pokrojony w plastry: 80 g
- Ziemniaki: 30 g
- Marchewka: 30 g
- Delikatny kurczak Gerber, po 6. miesiącu: 2 łyżki
- Masło: 1 łyżeczka
- Woda: 1/2 szklanki
- Sok z wyciśniętej i sparzonej cytryny
- Jabłko: 1/2 małej sztuki
- Kaszka manna: 1 łyżeczka
rondelek, nóz, deska do krojenia, piekarnik

Sposób przygotowania
- Umyte i obrane warzywa gotujemy przez około 15 minut
- Następnie wsypujemy kaszkę manną i gotujemy „na wolnym ogniu” przez około 4-5 minut
- Pod koniec gotowania dodajemy kilka kropli soku z cytryny oraz Delikatnego kurczaka Gerber
- Po zagotowaniu zupkę miksujemy, a pod koniec miksowania dodajemy masło
- Jabłko obrane i wydrążone z gniazd nasiennych pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15 minut po czym przecieramy przez sitko
- Przetarte jabłko dodajemy do zupki w formie „kleksów”