25 - 36 miesięcy
Obiad
Przepis

Filet ze schabu z gruszką - po 24. miesiącu

1
45min.

Składniki

  • Gruszka świeża: ½ sztuki
  • Sok Gruszkowy Gerber: 1 słoiczek
  • Goździk: 1 sztuka
  • Schab wieprzowy b/k: 200 g
  • Olej: 10 ml
  • Marchew: 60 g
  • Seler korzeń: 20 g
  • Pietruszka korzeń: 20 g
  • Por: 20 g
  • Listek laurowy: ½ sztuki
  • Sól 
  • Listki świeżej bazylii 
  • Kluski kładzione: 100 g

Przybory kuchenne

deska do krojenia, nóż, rondelek z przykrywką, patelnia, talerz

Krok po kroku

  • 45min.
    Czas gotowania
  • 45min.
    Czas całkowity
  • Obraną gruszkę pokroić w równą kostkę i sparzyć w Soku Gruszkowym Gerber z jednym goździkiem. Nie rozgotować!!!

  • Kawałek schabu b/k posolić, po czym obsmażyć na lekko złoty kolor, podlać wodą i sokiem z parzenia gruszki (1:1) do połowy wysokości mięsa, dodać listek laurowy oraz pokrojoną drobno marchew, por, seler oraz pietruszkę. 

  • Dusić do miękkości pod przykryciem. 

  • Gdy mięso jest miękkie, sos miksujemy i dodajemy miękki kawałek masła. 

  • Gdy sos po wymieszaniu uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy sparzone gruszki i drobno pokrojoną, świeżą bazylię. 

  • Pokrojony schab polewamy sosem i podajemy z leniwymi kluskami 

Dołącz do programu i korzystaj z dodatkowych benefitów
Logo white

  • JADŁOSPISY

    Pobierz jadłospisy stworzone przez dietetyków.

  • PRÓBKI

    Odbierz darmowe próbki NAN OPTIPRO® Plus 2 HMO

  • KONKURSY

    Weź udział w konkursach i wygrywaj nagrody

  • TESTOWANIA PRODUKTÓW

    Wypróbuj produkty Nestlé dla niemowląt i małych dzieci

Search icon

Nie znalazłaś/eś potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę