Przepisy - udostępnij
X

Filet ze schabu z gruszką - po 24. miesiącu
Filet ze schabu z gruszką - po 24. miesiącu
Składniki
- Gruszka świeża: ½ sztuki
- Sok Gruszkowy Gerber: 1 słoiczek
- Goździk: 1 sztuka
- Schab wieprzowy b/k: 200 g
- Olej: 10 ml
- Marchew: 60 g
- Seler korzeń: 20 g
- Pietruszka korzeń: 20 g
- Por: 20 g
- Listek laurowy: ½ sztuki
- Sól
- Listki świeżej bazylii
- Kluski kładzione: 100 g
deska do krojenia, nóż, rondelek z przykrywką, patelnia, talerz
Sposób przygotowania
- Obraną gruszkę pokroić w równą kostkę i sparzyć w Soku Gruszkowym Gerber z jednym goździkiem. Nie rozgotować!!!
- Kawałek schabu b/k posolić, po czym obsmażyć na lekko złoty kolor, podlać wodą i sokiem z parzenia gruszki (1:1) do połowy wysokości mięsa, dodać listek laurowy oraz pokrojoną drobno marchew, por, seler oraz pietruszkę.
- Dusić do miękkości pod przykryciem.
- Gdy mięso jest miękkie, sos miksujemy i dodajemy miękki kawałek masła.
- Gdy sos po wymieszaniu uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy sparzone gruszki i drobno pokrojoną, świeżą bazylię.
- Pokrojony schab polewamy sosem i podajemy z leniwymi kluskami
