Przepisy - udostępnij
X

Zupa krem z jabłek i pietruszki – po 8. miesiącu
Zupa krem z jabłek i pietruszki – po 8. miesiącu
Składniki
- Pietruszka, korzeń: 80 g
- Jabłuszka Gerber: 1 słoiczek
- Por, białe części: 20 g
- Masło: 1 łyżeczka
- Natka pietruszki: ¼ pęczka
- Śmietanka 30%: 2 łyżeczki
- Skórka z ½ cytryny
- Mąka pszenna: 4-5 łyżek
- Jajko: ½ sztuki lub 1 jajko przepiórcze
- Marchewka Gerber: ¼ słoiczka
deska do krojenia, nóż, patelnia, rondelek, mikser lub blender, miska, łyżka, rożek z pergaminu, garnek, cedzak
Alergeny- Produkt zawiera mleko.
- Produkt zawiera jaja.
- Profukt zawiera gluten.
- Produkt zawiera pszenicę.
Sposób przygotowania
Przygotowanie zupki:
- Pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Pory kroimy w cienkie plasterki i szklimy na maśle razem z pietruszką tak, aby masło się nie zrumieniło.
- Przesmażone warzywa zalewamy 100 ml wody (1/2 szklanki) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
- Miękkie warzywa miksujemy i dodajemy do nich deserek Jabłuszko Gerber oraz dolewamy śmietankę.
- Zupkę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty.
Przygotowanie marchewkowych lanych kluseczek:
- Mąkę mieszamy z jajkiem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- W trakcie mieszania dodajemy przecier warzywny Marchewka Gerber.
- Ciasto przekładamy do „rożka” zwiniętego z pergaminu i wyciskamy na wrzącą, lekko osoloną wodę.
- Ugotowane lane kluseczki po odcedzeniu podajemy razem z ciepłą zupką, posypaną startą skórką z cytryny i drobno pokrojoną natką pietruszki.


Produkty
Gerber Marchewka
Marchewka dla niemowlaka to jedno z najlepszych i najzdrowszych dań. Sprawdź nasz jednoskładnikowy i delikatny przecier warzywny z marchewki niezawierający soli.
(7 opinie)

Produkty
Gerber Jabłuszka
Przecier jabłkowy o konsystencji gładkiego, jednolitego i delikatnego musu, stworzony z myślą o niemowlętach po 4. miesiącu życia. Dobrze sprawdzi się w ramach pierwszego owocowego smaku w diecie malucha, który poznał już smak warzyw.