Przepisy - udostępnij
X

Królik duszony ze śliwkami – po 12. miesiącu
Królik duszony ze śliwkami – po 12. miesiącu
Składniki
- Comber z królika b/k: 200 g
- Śliwki suszone: 6-7 sztuk
- Masło: 1 łyżeczka
- Olej: 1 łyżka
- Bulion drobiowy: 100 ml
- Krem z jabłek i Suszonych Śliwek Gerber: 1 słoiczek
- Śmietanka: 1 płaska łyżeczka
- Sok z wyciśniętej cytryny: 1 łyżeczka
- Miód wielokwiatowy: 1 łyżeczka
- Ryż ugotowany na sypko w lekko osolonej wodzie
- Groszek zielony mrożony
- Sól
rondelek, patelnia, deska do krojenia, nóż
Alergeny- Produkt zawiera gluten.
- Produkt zawiera mleko.
- Produkt zawiera miód.
Sposób przygotowania
- Comber z królika faszerujemy suszonymi śliwkami.
- Gotowe combry posypujemy solą, w rondelku na oleju z masłem obsmażamy je, następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
- Sos: do rondelka wlewamy sos wytworzony podczas duszenia królika i dodajemy Krem z Jabłek i Suszonych Śliwek Gerber.
- Po wymieszaniu i zagotowaniu dodajemy odrobinę śmietanki, doprawiamy solą, sokiem z cytryny i odrobiną miodu oraz wkładamy miękki kawałek masła.
- Comber kroimy w cienkie plastry, polewamy sosem i podajemy z ryżem z dodatkiem sparzonego w lekko osolonej wodzie zielonego groszku.
Uwaga! – jeżeli nasze dziecko lubi aromatyczne smaki, możemy do sosu w trakcie gotowania dodać np. szczyptę cynamonu, jednego goździka czy startą skórkę z cytryny.
