Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Artykuł - udostępnij
X
niemowlę-karmione-piersią

Dlaczego mleko mamy jest najlepsze? Skład mleka kobiecego

(0 opinie)

Wiesz, że mleko matki ma niepowtarzalny skład? Dostarcza dziecku wszystkich wartości odżywczych. Poznaj zadziwiające fakty o karmieniu piersią! 

piątek, 18.03.2016

Nie ma wątpliwości, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Nic nie dorówna Twojemu mleku i jego dobroczynnym skutkom.  Jest to unikalna substancja, której skład stale się zmienia w trakcie laktacji, dostosowując do potrzeb i możliwości trawiennych dziecka, zapewniając mu zdrowy wzrost i rozwój. Potwierdzeniem tej tezy jest fakt, że:

  • pokarm matki, która urodziła wcześniaka, ma więcej białka, przeciwciał, elektrolitów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających dojrzewanie jego mózgu;
  • pokarm matki, która urodziła chłopca zawiera więcej białka i tłuszczu niż mleko matki, która urodziła dziewczynkę.

Jak zmienia się Twój pokarm?

Kobiece mleko nie ma stałego składu. Zmienia się ono:

  • w zależności od wieku niemowlęcia

Przez pierwszych 5 dni po urodzeniu produkowana jest tzw. siara (mleko odpornościowe) – gęsta, żółtawa i lekkostrawna wydzielina, bogata w białko i przeciwciała, o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości czynników immunologicznych

Od 6. do 14. dnia po porodzie siara ustępuje miejsca mleku przejściowemu – jest rzadsze od siary, zabarwione na pomarańczowo, ma mniej białka niż siara, jest bogate w węglowodany (laktozę) i tłuszcze

Po upływie ok. 14. dni od porodu pojawia się mleko dojrzałe – jest bardziej klarowne, ma biało-niebieskawy kolor, jest go więcej, jest bardziej wodniste, zawiera o połowę mniej białka w stosunku do siary, większą ilość węglowodanów i tłuszczu.

  • w zależności od pory dnia

Rano w mleku znajduje się najwięcej laktozy, w południe tłuszczu, a wieczorem białka, dlatego najlepiej jest karmić dziecko o różnych porach dnia, dostarczając mu w ten sposób całą gamę składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju.

  • w trakcie każdego pojedynczego karmienia

Na samym początku mleko jest prawie przezroczyste, bogate w wodę i cukier, zaspokaja głód i gasi pragnienie malucha, w trakcie ssania staje się gęstsze, bogate w tłuszcze i białko. Pod koniec karmienia czterokrotnie zwiększa się ilość tłuszczu, a wszystko to po to, żeby zaspokoić głód malucha. 

  • w zależności od pogody

W czasie upałów produkujesz stosunkowo więcej wodnistego mleka, które pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu dziecka.

Składniki mleka kobiecego

W Twoim mleku znajduje się wszystko, czego Twoja pociecha potrzebuje do prawidłowego wzrostu i rozwoju, czyli: woda, białko, węglowodany (głównie laktoza), tłuszcze (w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), składniki mineralne oraz witaminy. Mleko zawiera taż składniki aktywne biologiczne, które wspomagają dojrzewanie układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego dziecka (np. przeciwciała, czynniki wzrostu, enzymy, taurynę, karnitynę, nukleotydy).  

  • Woda - stanowi ponad 80% Twojego pokarmu. Rozpuszczonych jest w niej większość substancji odżywczych, co czyni je łatwo przyswajalnymi przez organizm.
  • Białko - podstawowy budulec młodego organizmu. W przeciwieństwie do mleka krowiego w Twoim mleku przeważają białka serwatkowe nad kazeiną. Całkowity poziom białka w pokarmie ewoluuje od pierwszego dnia laktacji, zmienia się wraz z wiekiem dziecka i dostosowuje do jego potrzeb. Wraz ze zmniejszeniem tempa wzrostu dziecka, zawartość białka w mleku spada. Mleko dojrzałe zawiera mniej białka niż mleko przejściowe. Do białek zalicza się także immunoglobuliny, hormony, enzymy i inne czynniki bioaktywne.
  • Węglowodany - to główne źródło energii dla rozwijającego się dziecka. Podstawowym węglowodanem w Twoim mleku jest cukier mleczny, czyli laktoza. Więcej laktozy zawiera mleko dojrzałe. Do węglowodanów należą też oligosacharydy (prebiotyki). 
  • Tłuszcze - pokrywają około połowy dziennego zapotrzebowania energetycznego malucha. Obecne w Twoim mleku długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LC PUFA (dokozaheksaenowy i arachidonowy) wpływają na rozwój układu nerwowego i wspierają rozwój wzroku. Są niezwykle istotne zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia dziecka, kiedy jego wzrost i rozwój są najbardziej intensywne. Tłuszcze zawarte w mleku matki są łatwo przyswajalne. Ilość tłuszczu zwiększa się pod koniec karmienia. Mleko dojrzałe jest bogatsze w tłuszcz niż siara i mleko przejściowe.
  • Witaminy - są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Twoje mleko jest bogate w niemal wszystkie witaminy i zawiera je w odpowiednich ilościach. Wyjątki to witaminy D3 i K, ale ich suplementację należy skonsultować z lekarzem.
  • Składniki mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk) - gwarantują prawidłowy rozwój oraz zdrowie. Ich odpowiednia (nie za duża ilość) warunkuje małe osmotyczne obciążenie nerek.
  • Enzymy (m.in. lipaza, katalaza, amylaza, proteaza) i substancje pomocnicze (tauryna, karnityna) - ułatwiają trawienie składników mleka.
  • Nukleotydy - mają korzystny wpływ na rozwój przewodu pokarmowego (regenerują błonę śluzową jelit), wspomagają wchłanianie żelaza i działanie układu odpornościowego.
  • Przeciwciała i inne składniki wspomagające układ immunologiczny (immunoglobuliny, leukocyty, makrofagi, lizozym, laktoferryna, oligosacharydy) - chronią niemowlę przed chorobami i alergią. Największe ilości tych substancji znajdują się w siarze, tj. mleku wydzielanym przez kobiece gruczoły mleczne tuż po porodzie. Dzięki temu dziecko od razu po przyjściu na świat dostaje ogromną dawkę odporności.
  • Czynniki wzrostu - wspomagają niedojrzałe funkcje ustroju i przyspieszają jego rozwój.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!

Powiązane tematy
Opinie o artykule

Podziel się opinią

0 opinie