Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X
hmo niemowlak

Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) – ukryta broń natury!

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób możesz dbać o odporność Twojego maluszka już od pierwszych dni jego życia? Dowiedz się, czym są tajemnicze HMO, i zyskaj pewność, że Twoje dziecko jest odpowiednio chronione.

czwartek, 26.04.2018

Cukry, w tym cukry złożone, wpływają na rozwój nowo narodzonego malucha. Właśnie dlatego warto wiedzieć, czym są HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego. Okazuje się bowiem, że to bardzo pożyteczny składnik Twojego mleka!

Oligosacharydy mleka kobiecego, czyli wyjątkowe cukry w mleku matki

HMO (ang. human milk oligosaccharides) to skrót oznaczający oligosacharydy mleka kobiecego, czyli wyjątkowe węglowodany zawarte w mleku mamy. Wspierają one układ odpornościowy dziecka. W przewodzie pokarmowym dziecka nie ma enzymów niezbędnych do trawienia HMO. W odróżnieniu od pozostałych najważniejszych stałych składników mleka kobiecego: laktozy, białka i tłuszczu, nie mają one funkcji odżywczej. Nie oznacza to jednak, że oligosacharydy mleka kobiecego nie są dziecku potrzebne stanowią pożywienie dla zawartych w jelicie „dobrych” bakterii, zwłaszcza z rodzaju Bifidobacteria. Te złożone cukry są więc nieocenionym składnikiem mleka mamy.

Wyjątkowe mechanizmy działania HMO:

  • wspierają rozwój korzystnych bifidobakterii w jelicie dziecka,
  • eliminują drobnoustroje chorobotwórcze (patogeny) i chronią maluszka przed ich działaniem,
  • utrudniają patogenom przytwierdzanie się do powierzchni jelita dziecka, dzięki czemu trudniej im wywołać infekcję,
  • sprzyjają zachowaniu równowagi w układzie odpornościowym maluszka.

Co warto wiedzieć o HMO w mleku kobiecym?

  1. HMO to w naturze składniki występujące tylko w mleku kobiecym. Są wyjątkowe, tak jak wyjątkowe jest mleko mamy – takiej różnorodności oligosacharydów ani tak wysokiej ich zawartości nie znajdziemy w mleku żadnych innych ssaków.
  2. Zawartość oligosacharydów w mleku matki to nawet 2 g/100 ml mleka. Ich ilość zależy m.in. od wieku dziecka i stanu odżywienia matki. Najwyższy poziom odnotowuje się w pierwszych dniach oraz miesiącach laktacji.
  3. Pod względem zawartości HMO stanowią trzeci, tuż po laktozie i tłuszczu, stały składnik mleka kobiecego.
  4. Do dziś odkryto już wiele różnych HMO występujących w mleku kobiecym, jednak nie wszystkie są obecne w nim w takiej samej ilości. Największą część stanowi 2’-fukozylolaktoza, w skrócie 2’-FL, która jest aktualnie najlepiej poznanym spośród wszystkich HMO.
  5. Dzięki szczególnym właściwościom HMO zawarte w mleku kobiecym sprzyjają rozwojowi wyłącznie „dobrych” bakterii w niedojrzałym jeszcze przewodzie pokarmowym niemowlęcia i pomagają chronić przed działaniem bakterii chorobotwórczych. Zmniejszają w ten sposób ryzyko infekcji.


Zapamiętaj!

  1. HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego, to wyjątkowe węglowodany znajdujące się w mleku mamy.
  2. HMO nie mają funkcji odżywczej.
  3. HMO wspierają rozwój układu odpornościowego Twojego maluszka.

dziecko z tarczą hmo

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Zarejestruj się!

Mamy oceniają tę treść na 0/5

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.