MyFeed Personalized Content
0-4 miesiące
Artykuł
Add this post to favorites

Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) – ukryta broń natury!

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób możesz dbać o odporność Twojego maluszka już od pierwszych dni jego życia? Dowiedz się, czym są tajemnicze HMO, i zyskaj pewność, że Twoje dziecko jest odpowiednio chronione.

2min. czytania Sty 15, 2024

Cukry, w tym cukry złożone, wpływają na rozwój nowo narodzonego maluszka. Właśnie dlatego warto wiedzieć, czym są HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego. Okazuje się bowiem, że to bardzo pożyteczny składnik Twojego mleka!

Oligosacharydy mleka kobiecego, czyli wyjątkowe cukry w mleku matki

HMO (ang. human milk oligosaccharides) to skrót oznaczający oligosacharydy mleka kobiecego, czyli wyjątkowe węglowodany zawarte w mleku mamy. Wspierają one układ odpornościowy dziecka. W przewodzie pokarmowym dziecka nie ma enzymów niezbędnych do trawienia HMO. W odróżnieniu od pozostałych najważniejszych stałych składników mleka kobiecego: laktozy, białka i tłuszczu, nie mają one funkcji odżywczej. Nie oznacza to jednak, że oligosacharydy mleka kobiecego nie są dziecku potrzebne – stanowią pożywienie dla zawartych w jelicie „dobrych” bakterii. Są więc nieocenionym składnikiem mleka mamy.

Wyjątkowe mechanizmy działania HMO:

  • wspierają rozwój korzystnych bifidobakterii w jelicie dziecka,
  • eliminują drobnoustroje chorobotwórcze (patogeny) i chronią maluszka przed ich działaniem,
  • utrudniają patogenom przytwierdzanie się do powierzchni jelita dziecka, dzięki czemu trudniej im wywołać infekcję,
  • sprzyjają zachowaniu równowagi w układzie odpornościowym maluszka.

Co warto wiedzieć o HMO w mleku kobiecym?

  1. HMO to w naturze składniki występujące tylko w mleku kobiecym. Są wyjątkowe, tak jak wyjątkowe jest mleko mamy – takiej różnorodności oligosacharydów ani tak wysokiej ich zawartości nie znajdziemy w mleku żadnych innych ssaków.
  2. Zawartość oligosacharydów w mleku matki to nawet 2 g/100 ml mleka. Ich ilość zależy m.in. od wieku dziecka i stanu odżywienia matki. Najwyższy poziom odnotowuje się w pierwszych dniach laktacji, kiedy produkowana jest tzw. siara.
  3. Pod względem zawartości HMO stanowią trzeci, tuż po laktozie i tłuszczu, stały składnik mleka kobiecego.
  4. Do dziś odkryto już wiele różnych HMO występujących w mleku kobiecym, jednak nie wszystkie są obecne w nim w takiej samej ilości. Największą część stanowi 2’-fukozylolaktoza, w skrócie 2’-FL, która jest aktualnie najlepiej poznanym spośród wszystkich HMO.
  5. Dzięki szczególnym właściwościom HMO zawarte w mleku kobiecym sprzyjają rozwojowi wyłącznie „dobrych” bakterii w niedojrzałym jeszcze przewodzie pokarmowym niemowlęcia i pomagają chronić przed działaniem bakterii chorobotwórczych. Zmniejszają w ten sposób ryzyko infekcji.

Zapamiętaj!

  1. HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego, to wyjątkowe węglowodany znajdujące się w mleku mamy.
  2. HMO nie mają funkcji odżywczej.
  3. HMO wspierają rozwój układu odpornościowego Twojego maluszka.
HMO

 

banner for articles 700x467
Baby&Me_banner_rejestracyjny z wózkiem
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!

Dołącz do programu Nestlé Baby&me i poznaj wszystkie benefity, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Rate this article

Nestlé Baby&me umożliwia konsumentom wystawianie opinii o swoich produktach i zapewnia dostęp do wystawianych przez konsumentów opinii o swoich produktach, jednakże na ten moment Nestlé Baby&me nie może zapewnić, czy publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go nabyli.