Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Article - udostępnij
X
mama-karmiąca-piersią.jpg

Jak powinna wyglądać dieta karmiącej mamy?

Zbilansowana dieta matki karmiącej piersią pomaga w prawidłowym przebiegu laktacji oraz chroni ją przed niedoborami witamin i składników mineralnych. Co jeść, a czego unikać?

piątek, 18.03.2016

Dieta mamy karmiącej: dlaczego jest taka ważna?

W okresie karmienia piersią mleko mamy jest dla dziecka jedynym pokarmem, dlatego musi dostarczyć mu energię i wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dieta kobiety w okresie laktacji tylko w niewielkim stopniu wpływa na jego skład. Natura w pierwszej kolejności zawsze stara się bowiem zaspokoić potrzeby niemowlęcia i wytworzyć mleko, które zaspokoi potrzeby maluszka, nawet kosztem potrzeb mamy. Źle skomponowany jadłospis kobiety karmiącej może więc skutkować występowaniem u niej niedoborów składników odżywczych, dlatego powinna ona uważnie przyjrzeć się temu, co je. 

 

Dieta laktacyjna: czy istnieje?

Wokół diety w okresie karmienia piersią narosło wiele mitów. Wiele mam odmawia sobie szeregu produktów wierząc, że chroni w ten sposób swoje dziecko przed kolką czy alergią. Eksperci podkreślają jednak, że w czasie laktacji kobieta nie musi stosować żadnej specjalnej diety. Wystarczy, że karmiąca mama będzie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dla zdrowych, dorosłych osób, wprowadzając do nich jedynie niewielkie zmiany.

 

Co jeść w czasie karmienia piersią?

Podstawą diety kobiety karmiącej piersią jest piramida zdrowego żywienia. Dieta urozmaicona, czyli zawierająca produkty ze wszystkich grup spożywczych, pozwala na dostarczenie mamie składników, których jej organizm potrzebuje. Uwzględnianie różnorodnych produktów pozwala także powoli zapoznawać maluszka z nowymi smakami – smak mleka kobiecego zależny jest w dużej mierze od tego, co mama je!

 

Co powinien zawierać jadłospis matki karmiącej piersią?

Każdego dnia w jadłospisie kobiety w okresie karmienia piersią powinny więc znaleźć się:

  • Warzywa i owoce

Warto spożywać je zarówno ugotowane czy upieczone jak i surowe. Powinny być różnorodne, kolorowe i pojawiać się w każdym posiłku. Polecane są szczególnie produkty sezonowe – truskawki w czerwcu są smaczniejsze niż w grudniu, a dodatkowo przebyły znacznie krótszą drogę.

  • Produkty zbożowe

Kasze, ryż, makaron oraz pieczywo to źródło energii, której w czasie karmienia piersią potrzeba każdego dnia nieco więcej – o około 500 kcal. W praktyce odpowiada to średnio jednemu dodatkowemu posiłkowi w ciągu dnia. Produkty te zawierają także błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy. Warto sięgać szczególnie po te pełnoziarniste i dbać o różnorodność wykorzystywanych zbóż.

  • Produkty mleczne

Mleko i jego przetwory to źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia ważnego dla zdrowia kości. Część mam zastanawia się nad wykluczeniem ich z diety, chcąc zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka alergii na białko mleka krowiego. Profilaktyczna dieta eliminacyjna nie chroni jednak przed wystąpieniem alergii, a może powodować u mamy niedobory, np. właśnie wapnia.

  • Mięso, ryby, jaja

Produkty zwierzęce są źródłem pełnowartościowego białka. To ważne, bo zapotrzebowanie na ten składnik w okresie laktacji znacząco wzrasta, nawet o ponad 60%. Warto wybierać chude mięsa, także czerwone, jak schab czy szynka, gdyż bogate są one w żelazo. W jadłospisie przynajmniej 2 razy w tygodniu powinny pojawiać się także ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (łosoś, śledź, pstrąg). Dostarczają one DHA ważnego dla rozwoju mózgu i wzroku niemowlęcia. Ilość tego składnika w mleku zależy od jego spożycia przez mamę.

  • Zdrowe tłuszcze

Oleje roślinne, orzechy i pestki dostarczają cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E.

 

Czego unikać w czasie karmienia piersią?

Nie istnieją produkty, których mama karmiąca piersią nie może jeść. Kluczem jednak zawsze jest umiar.

Produkty potencjalnie alergizujące

Nie należy profilaktycznie wykluczać z diety produktów potencjalnie alergizujących – eliminacja mleka i jego przetworów, orzechów czy ryb wcale nie uchroni dziecka przed alergią, a zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych u mamy. Zrezygnować z nich należy tylko wtedy, jeśli u dziecka zdiagnozowano już alergię. Jeśli to dotyczy Ciebie i Twojego maluszka, dowiedz się, jak radzić sobie na  diecie eliminacyjnej.

Kofeina

Nie ma potrzeby rezygnować z kawy czy herbaty. Zaleca się jednak ograniczenie spożycia kofeiny do 300 mg dziennie, co odpowiada około 3 filiżankom (po 150 ml) kawy lub 6 filiżankom herbaty. Niezalecane są napoje energetyzujące i inne słodzone napoje z kofeiną.

Potrawy smażone

Laktacja nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania potraw smażonych. Należy jednak pamiętać, że są one bogate w tłuszcze, często słabej jakości, a zwykle nie wnoszą do diety znaczącej ilości składników odżywczych. Warto je więc ograniczać, zastępując produktami bardziej wartościowymi.

Produkty ciężkostrawne

Panuje pogląd, że karmiąca mama, by uniknąć występowania u dziecka kolki, powinna zrezygnować z produktów tradycyjnie uważanych za ciężkostrawne, np. warzyw kapustnych, cebulowych czy strączkowych. Wpływ diety mamy na występowanie tych problemów u dziecka jest jednak niewielki, więc z określonego produktu należy rezygnować wyłącznie wtedy, gdy związek między jego spożyciem, a np. niepokojem czy płaczem u dziecka jest bardzo wyraźny.

Produkty wysoko przetworzone i alkohol

Unikać należy z pewnością żywności wysoko przetworzonej, np. produktów typu fast-food czy słodkich i tłustych wyrobów cukierniczych. Nie dlatego, że karmi się piersią, ale dlatego, że nie są zalecane nikomu. Niezalecany w czasie karmienia piersią jest także alkohol.

 

Czy w trakcie karmienia piersią można się odchudzać?

W okresie laktacji nie zalecane jest stosowanie diety redukcyjnej (odchudzającej). Wydatek energetyczny związany z wywarzaniem mleka zwykle pozwala na stopniowy spadek masy ciała po ciąży. Jeśli mamie zależy na schudnięciu, nie powinna pojadać między posiłkami, a korzystne będzie ograniczenie tłustych i bogatych w cukry produktów. Nie należy jednak rozpoczynać restrykcyjnych diet odchudzających – może wiązać się to z ryzykiem wystąpienia u mamy niedoborów pokarmowych, a dodatkowo wpłynąć niekorzystnie na laktację.

 

O czym jeszcze warto pamiętać w czasie laktacji?

Regularność posiłków to podstawa w każdej diecie, nie tylko w przypadku kobiet karmiących. W ciągu dnia warto zaplanować 5-6 mniejszych posiłków rozłożonych co 3-3,5 godziny.

Ważna jest także odpowiednia ilość płynów, szczególnie w ciepłe dni. Zaleca się każdego dnia wypijanie ich w ilości 2-3 l. Zalecana jest szczególnie woda, najlepiej wody źródlane lub mineralne nisko- i średniozmineralizowane.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Zarejestruj się!

Mamy oceniają tę treść na 5/5

dieta

Sama też nie miałam żadnej specjalnej diety, jadłam wszystko i obserwowałam moje dziecko. Jeśli pojawiało się uczulenie lub Mały był niespokojny i więcej płakał to starałam się wykluczać niektóre produkty z diety. Piłam bardzo dużo wody, a kiedy pokarmu miałam mniej, bo np. dopadało mnie więcej stresów to przez kilka dni stosowałam lactosan mama na wsparcie laktacji.

Nie istnieje dieta matki karmiącej. Oczywiście trzeba pamiętać o zdrowej i zbilansowanej diecie, ale aby unikać czosnku czy cebuli... Mleko robi się z krwi. A udowodnione jest, że dziecko chętniej pije mleko o innym zmienionym smaku. Pozdrawiam mama karmiąca prawie wszystko jedząca :-)

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.