Dieta niemowląt i małych dzieci powinna składać się ze zdrowych, wartościowych produktów. To Ty pomagasz swojemu maluszkowi budować fundamenty jego przyszłych, zdrowych nawyków. Od tego, jakich przyzwyczajeń nabierze w dzieciństwie, będzie w dużej mierze zależeć jego zdrowie i prawidłowa masa ciała w przyszłości.

Makroskładniki – główne składniki diety dziecka
Węglowodany to ważne źródło energii dla organizmu. Powinny stanowić około połowy całej energii dostarczanej w ciągu dnia. Wyróżniamy węglowodany proste i złożone. Dobrym źródłem tych drugich są zboża. Dzięki większej zawartości błonnika w węglowodanach złożonych energia w nich zawarta jest uwalniana w organizmie powoli, dzięki czemu wystarcza na dłużej. Błonnik to pożywka dla bakterii jelitowych, które to zapewniają dobrą odporność Twojemu dziecku. Jest także istotny w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit i odpowiednim wypróżnianiu. Źródłem cukrów prostych są np. owoce, które zawierają także cenne witaminy i mikroelementy oraz wspomniany już błonnik pokarmowy.
Tłuszcze dostarczają ponad dwa razy więcej energii niż taka sama ilość węglowodanów, dlatego dobrze sprawdzą się w diecie aktywnego dziecka. Są też niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin A, D, E i K. W diecie maluszka staraj się ograniczać ilość tłuszczów nasyconych (ich źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego) na rzecz nienasyconych (zawarte są głównie w olejach roślinnych, np. rzepakowym lub oliwie z oliwek, ale też orzechach czy awokado).
Białko odgrywa ważną rolę w rozwoju całego organizmu, w tym mózgu i mięśni. Podczas pierwszych 4 - 6 miesięcy życia najlepszą metodą dostarczania niemowlęciu wszystkich składników, również białka, jest karmienie piersią. Mleko matki zapewnia wysokiej jakości białko w idealnych proporcjach, ważnych dla rozwijającego się organizmu.
Mleko kobiece zawiera największą ilość białka bezpośrednio po porodzie. Dziecko rośnie wtedy bardzo intensywnie, potrzebuje więc dużej ilości tego składnika. Z czasem ilość białka w pokarmie mamy spada, ponieważ maleje tempo wzrostu, a w związku z tym także potrzeby dziecka. Rodzice powinni kontrolować ilość białka w diecie dziecka. Jeśli mama z jakichś powodów nie może karmić piersią, warto, by po konsultacji z lekarzem wybrała odpowiednie mleko modyfikowane z możliwie najniższą zawartością wysokiej jakości białka.

Rola mikroskładników w diecie dziecka
Dobrze zbilansowana dieta jest najlepszą gwarancją zdrowia dziecka. Wybierając produkty dla dziecka, zwróć uwagę także na zawartość ważnych mikroskładników.
Mikroskładniki ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka:
- Wapń – jest niezbędny, by kości dziecka rosły i rozwijały się prawidłowo.
- Żelazo – przyczynia się do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych.
- Cynk – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Jod – odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.
- Witamina A – wspiera naturalną odporność dziecka i jest ważna dla rozwoju jego wzroku.
- Witamina D – jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Bierze też udział we wchłanianiu wapnia.
- Witaminy z grupy B – są potrzebne, by uwolnić energię zgromadzoną w pożywieniu.
Nie istnieje produkt, który zawiera wszystkie ważne dla dziecka składniki odżywcze. Ważne jest więc, by zapewnić maluszkowi dobrze zbilansowaną, różnorodną dietę zawierającą je w odpowiednich ilościach i proporcjach.