Zastanawiasz się, kiedy i jak wprowadzać gluten do jadłospisu dziecka? Poznaj kaszki zbożowe „Skarby Zbóż” od Nestlé, dzięki którym rozszerzanie diety niemowląt będzie bardzo proste. W sposób bezpieczny i zgodny z obowiązującym schematem żywienia zapoznaj maluszka ze smakiem ziarenek pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i owsa.
Siła ukryta w małych ziarenkach zbóż
Produkty zbożowe są jednym z podstawowych elementów diety. Obok warzyw i owoców powinny stanowić podstawę jadłospisu. Zboża uprawiane są już od 25 tysięcy lat. W ich składzie znajdziemy m.in. węglowodany złożone (w tym skrobię), błonnik pokarmowy, białko roślinne oraz witaminy i składniki mineralne. Ukryte w zbożach skarby powinny trafić w odpowiednim czasie również do jadłospisu niemowlaka. A co z glutenem zawartym w zbożach? Okazuje się, że rodzice nie powinni się go bać. Wystarczy tylko dowiedzieć się, jak bezpiecznie wprowadzić glutenowe zboża do diety maluszka.
Co to jest gluten?
Gluten to mieszanina białek naturalnie zawartych w ziarnach niektórych zbóż, m.in.: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Istnieje bardzo niewielka grupa ludzi, którzy nie tolerują tego składnika, jednak zdecydowana większość z nas może i powinna uwzględniać go w diecie, bo zwiększa się dzięki temu różnorodność spożywanych przez nas posiłków. Jeszcze do niedawna uważano, że sposób wprowadzania glutenu przyczynia się do powstawania celiakii u dzieci. Badania nie potwierdziły jednak tej zależności.
Czy wiesz, że...
Celiakia to schorzenie, w którym organizm nie toleruje glutenu. Choroba może dotknąc zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.
Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka?
Według schematu żywienia niemowląt produkty zawierające zboża glutenowe powinny pojawić się w diecie dziecka przed końcem pierwszego roku życia. Podobnie, jak w przypadku pozostałych pokarmów, nie należy podawać ich wcześniej niż przed rozpoczęciem 5. miesiąca.
We wprowadzeniu glutenu do jadłospisu dziecka pomagają glutenowe kaszki zbożowe przeznaczone specjalnie dla niemowląt. Ich skład został skomponowany przez ekspertów zajmujących się żywieniem dzieci, dzięki czemu wartość odżywcza kaszek dostosowana jest do potrzeb i możliwości maluszków na poszczególnych etapach rozwoju.
Pamiętaj, że bez wyraźnego wskazania pediatry nie należy unikać lub celowo opóźniać wprowadzanie glutenu do menu maluszka.
Jak wprowadzać gluten do diety niemowlaka?
Na początek przygody maluszka z glutenem możesz wybrać Kaszkę mleczną mannę. Otrzymuje się ją z drobno zmielonych ziaren pszenicy, dzięki czemu jest bardzo delikatna w smaku oraz lekkostrawna, czyli przyjazna dla małego brzuszka. Zacznijcie od niewielkich ilości – jedna łyżeczka kaszki manny przygotowanej na wodzie będzie w sam raz! Pozwala to sprawdzić, czy dziecko dobrze toleruje ten składnik. Kaszkę mannę możesz dodać do przecieru warzywnego, deserku owocowego, który maluszek już zna i lubi lub do porcji mleka modyfikowanego.
Do wyboru masz również inne kaszki glutenowe z serii „Skarby Zbóż”. Jeśli kaszka mu zasmakuje, a w ciągu kilku dni nie zaobserwujesz żadnych niepokojących objawów nietolerancji pokarmowej lub alergii, z czasem zwiększaj ilość podawanych łyżeczek produktu. Po pewnym czasie kaszki glutenowe, a także inne produkty zawierające gluten, jak pieczywo czy makaron, staną się istotnym elementem diety dziecka.

„Skarby Zbóż” – nowość od Nestlé
Tworząc kaszki „Skarby Zbóż” wykorzystujemy aż 8 rodzajów zbóż, co pomaga zapewnić odpowiednią różnorodność w poznawaniu przez dziecko nowych smaków. W kaszkach znajdziesz m.in.: orkisz, owies, żyto oraz pszenicę. Każda kaszka zawiera w swoim składzie 8 witamin oraz żelazo (kluczowe w rozwoju funkcji poznawczych niemowlaka), a Ty masz pewność, że podajesz maluszkowi wartościowe produkty, które przeszły bardzo wymagające testy jakości.

*Kaszki „Skarby Zbóż” nie zawierają dodatku sztucznego cukru, a jedynie cukry, które naturalnie występują w składnikach.
Wybierz kaszkę zbożową z serii „Skarby Zbóż” dostosowaną do wieku maluszka
- Kaszka mleczna Pszenno-owsiana „Owsianka” – po 4. miesiącu
- Nestlé Kaszka Mleczna Manna – po 4. miesiącu
- Kaszka pszenna Wanilia – po 6. miesiącu
- Kaszka mleczna Owsiano-pszenno-żytnia „Owsianka” – po 6. miesiącu
- Kaszka Wielozbożowa z herbatnikiem – po 6. miesiącu
- Nestlé Kaszka 5 zbóż z lipą – po 6. miesiącu
- Nestlé Kaszka 8 zbóż – po 6. miesiącu
- Nestlé Kaszka Owsiano-Pszenna ze Śliwką – po 6. miesiącu
Kaszki Nestlé „Skarby Zbóż” sprawią, że dziecko łatwiej zaprzyjaźni się z glutenem! Dzięki nim Twój skarb pozna nowe smaki, które teraz może mieć na wyciągnięcie łyżeczki.