Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X
Siara – co to jest?

Siara – pierwsze mleko mamy i jego właściwości

Siara – czyli pierwsze mleko matki – to bardzo cenna substancja, z której dziecko może skorzystać przez pierwszych kilka dni po porodzie. Warto dać mu tę szansę. Dlaczego siara jest tak wartościowa dla dziecka? Z czego się składa? Odpowiadamy na te i inne pytania!

piątek, 29.05.2020

Siara to pierwsze mleko matki, produkowane już od około 20. tygodnia ciąży. Jej pierwsze kropelki mogą wypływać już pod koniec II trymestru albo w III trymestrze ciąży. Jeśli więc zauważysz wokół sutków niewielką ilość płynu lub będziesz miała wilgotny biustonosz, nie denerwuj się – siara przed porodem to objaw zupełnie naturalny. Dla zachowania komfortu i higieny już wtedy możesz zaopatrzyć się w specjalne wkładki laktacyjne.

Siara jest produkowana przez pierwsze kilka dni po porodzie. Jest gęsta i ma żółtawy kolor. Między 6. a 14. dniem po porodzie występuje tzw. mleko przejściowe (o pomarańczowym kolorze, mniej gęste niż siara), a około dwa tygodnie po porodzie zaczyna pojawiać się mleko dojrzałe. Zawiera ono sporą ilość tłuszczów i węglowodanów, ale mniej białka niż siara. Te trzy etapy określamy jako fazy laktacji.


Mleko mamy zmienia konsystencję oraz skład podczas każdego pojedynczego karmienia. Na początku jest wodniste i zawiera niewiele tłuszczu – dzięki temu dziecko może przede wszystkim zaspokoić nim pragnienie. W drugiej fazie karmienia mleko jest gęstsze, obfitsze w białka, tłuszcze i cukry, i dzięki temu również bardziej kaloryczne.

Siara – bogate źródło oligosacharydów mleka kobiecego

Nie bez powodu siara nazywana jest „pierwszą szczepionką” i „mlekiem odpornościowym”. Mleko mamy już od pierwszego karmienia jest bowiem dla dziecka źródłem oligosacharydów mleka kobiecego (HMO). To unikatowy składnik naturalnego pokarmu i choć nie mają one działania odżywczego, to jednak odgrywają bardzo ważną rolę w budowaniu odporności dziecka. Są istotne zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia, gdy układ immunologiczny maluszka nie pracuje jeszcze w pełni sprawnie.

HMO zawarte w mleku mamy korzystnie wpływają na rozwój pożytecznych bifidobakterii w jelitach dziecka, eliminują szkodliwe drobnoustroje (patogeny) i chronią dziecko przed ich działaniem, zmniejszając ryzyko infekcji. Oligosacharydy mleka kobiecego pomagają także utrzymać równowagę w niedojrzałym układzie odpornościowym dziecka, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia u niego alergii.

Siara – mleko dla noworodka z bezcennym białkiem

Siara charakteryzuje się najwyższą zawartością białka spośród wszystkich rodzajów pokarmu wytwarzanych przez mamę. Dodatkowo, białka te spełniają nieco inną funkcję niż np. w mleku dojrzałym. Nie są to substancje typowo odżywcze – połowę z nich stanowią immunoglobuliny, a więc przeciwciała odpornościowe, w tym głównie immunoglobulina A (IgA).

Siara – właściwości

Organizm dziecka zaczyna wytwarzać immunoglobulinę A dopiero w 3. miesiącu życia, a dopiero po około roku uzyskuje jej stężenie odpowiednie do potrzeb. Siara jest więc dla maluszka znakomitym źródłem tego odpornościowego białka. Immunoglobulina A osadza się na błonach śluzowych jelit i chroni dziecko przed atakiem wirusów oraz bakterii, w tym gronkowców, paciorkowców, bakterii salmonelli czy wirusa grypy.


Immunoglobulina A nie występuje w żadnym innym mleku, np. krowim lub kozim. Siara jest jedynym źródłem tego składnika.

Siara – jakie jeszcze ma właściwości?

Oprócz oligosacharydów mleka kobiecego (HMO) i immunoglobuliny A pierwsze mleko mamy zawiera też dużą ilość prostaglandyn. To hormony, które osiadają we wnętrzu żołądka dziecka oraz innych organach wewnętrznych, tworząc „płaszcz ochronny” przed niekorzystnym działaniem szkodliwych drobnoustrojów.

Siara zawiera również czynniki wzrostu, witaminy i sole mineralne. Dzięki swoim właściwościom doskonale nawadnia organizm maluszka oraz sprzyja rozwijaniu się w jego układzie pokarmowym dobroczynnych bakterii, niezbędnych dla budowania odporności. Pobudza to również wydalanie smółki oraz bilirubiny, zmniejszając ryzyko wystąpienia żółtaczki fizjologicznej.

Karmienie noworodka siarą – jak przebiega?

Warto uświadomić sobie, że ilość siary, która pojawia się tuż po porodzie, jest naprawdę minimalna – wynosi co najwyżej 100 mililitrów. Pierwszą próbę karmienia warto podjąć jak najszybciej, najlepiej od razu po porodzie, gdy oboje odpoczywacie na szpitalnej sali.

Karmienie piersią po porodzie

I choć może Ci się wydawać, że z Twoich piersi nic nie wypływa, a maluszek właściwie nic nie zjadł, pamiętaj, że pojemność jego żołądka zaraz po narodzinach jest naprawdę maleńka. Wystarczy mu już kilka łyków siary, by zaspokoić głód i otrzymać wszystkie bezcenne znajdujące się w niej składniki.

Siara jest wyjątkowym, pierwszym pokarmem, który możesz podarować swojemu dziecku. Dzięki swoim właściwościom bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie maluszka i wspomaga jego prawidłowy rozwój w pierwszych tygodniach życia.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Baby&me

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego maluszka!

Mamy oceniają tę treść na 0/5
Szukaj

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.