Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Article - udostępnij
X

O czym należy pamiętać przed podaniem dziecku dania ze słoiczka

Zobacz nasze porady, by mieć pewność, że podajesz dziecku to, co najlepsze!

poniedziałek, 03.10.2016

Aby mieć pewność, że podajesz dziecku to, co najlepsze, przed podaniem dania ze słoiczka dodatkowo należy zadbać o kilka szczegółów. Oto one: 

  • Sprawdź datę przydatności do spożycia wskazaną na opakowaniu.
  • Otwórz słoiczek tuż przed podaniem, nie wcześniej. Przy pierwszym otwarciu wieczko powinno "kliknąć". Jest to znak, że do wnętrza dostaje się powietrze. Nie używaj produktu, jeśli wieczko nie klika i nie ugina się.
  • Nie karm dziecka bezpośrednio ze słoiczka. Potrzebną porcję produktu przełóż czystą plastikową łyżeczką do miseczki.
  • Nie podawaj posiłku prosto z lodówki. Podgrzej lekko jego zawartość (wstawiając do kąpieli wodnej lub na płycie kuchennej).
  • Nie podgrzewaj zamkniętego słoiczka w kuchence mikrofalowej.
  • Po podgrzaniu, a przed podaniem posiłku dziecku, wymieszaj go i sprawdź jego temperaturę na przegubie dłoni.
  • Nie podgrzewaj ponownie tej samej porcji produktu.
  • Po otwarciu słoiczka przechowuj go w zamknięciu w lodówce nie dłużej niż 24 godzin.
  • Niezjedzoną porcję posiłku wyrzuć. Jedzenie, które miało kontakt ze śliną dziecka, może zawierać bakterie.
  • Jeśli zdecydujesz się na zakup większej ilości słoiczków dla dziecka, przechowuj je w suchym, najlepiej ciemnym miejscu. Idealnie sprawdzi się szafka kuchenna lub piwnica.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Zarejestruj się!

Mamy oceniają tę treść na 0/5

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.