Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

CSS - Nav Links

Article - udostępnij
X
Mama z dziećmi podczas wspólnego posiłku

O czym należy pamiętać przed podaniem dziecku dania ze słoiczka?

Mamo, Tato – zastanawiacie się, czy słoiczki dla dzieci to dobry pomysł? Zapewne macie w głowie wiele związanych z tym pytań. Jedno z nich jest najważniejsze: jak sprawdzić, czy słoiczki dla niemowląt są dobrym wyborem? Zobacz nasze porady, by mieć pewność, że podajesz dziecku to, co najlepsze!

poniedziałek, 03.10.2016

Obiadki dla dzieci, zupki i deserki Gerber w słoiczkach cieszą się dużą popularnością. Wyróżniają się różnorodnością wykorzystywanych składników, są bezpieczne i przede wszystkim – gotowe! Z pewnością doceni to każdy rodzic, ponieważ słoiczki dla dzieci mogą być Twoim wsparciem w codzienności.

Zalety słoiczków Gerber

Słoiczki dla niemowląt – co wiedzieć i co sprawdzić?

Jak każdy troskliwy rodzic, chcesz mieć pewność, że podajesz dziecku to, co najlepsze. Właśnie dlatego przy podawaniu maluszkowi dania ze słoiczka musisz przestrzegać pewnych zasad. Wypisaliśmy je dla Ciebie poniżej!


Czy wiesz, że...

Słoiczki dla dzieci są poddawane ścisłej kontroli jakości na każdym etapie produkcji. Dzięki temu wiesz, że produkty, z których przygotowano danie dla niemowlaka, a także zamknięcie słoiczka, są bezpieczne!

Dowiedz się, na co zwracać szczególną uwagę przy podawaniu maluszkowi dania ze słoiczka!

  1. Sprawdź datę przydatności do spożycia wskazaną na opakowaniu.
  2. Otwórz słoiczek tuż przed podaniem, nie wcześniej. Przy pierwszym otwarciu wieczko słoiczka powinno „kliknąć”. Jest to znak, że do wnętrza dostaje się powietrze. 3. Nie używaj produktu, jeśli wieczko nie klika i nie ugina się.
  3. Nie karm dziecka bezpośrednio ze słoiczka. Potrzebną porcję obiadku, zupki dla niemowlaka lub deseru dla dziecka przełóż czystą łyżeczką do miseczki.
  4. Nie podawaj posiłku prosto z lodówki. Zupkę lub obiadek lekko podgrzej (zrób to na płycie kuchennej lub wstaw słoiczek do kąpieli wodnej).
  5. Nie podgrzewaj zamkniętego słoiczka w kuchence mikrofalowej.
  6. Po podgrzaniu dania ze słoiczka, a przed podaniem posiłku dziecku, wymieszaj go i sprawdź jego temperaturę na przegubie dłoni.
  7. Nie podgrzewaj ponownie tej samej porcji produktu.
  8. Po otwarciu posiłek przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
  9. Wyrzuć niezjedzoną porcję posiłku. Jedzenie, które miało kontakt ze śliną dziecka, może zawierać bakterie.
  10. Jeśli zdecydujesz się na zakup większej liczby słoiczków, przechowuj je w suchym, najlepiej ciemnym miejscu. Idealnie sprawdzi się szafka kuchenna lub piwnica.

Gerber krem z jabłek i jagód

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Baby&me

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego maluszka!

Mamy oceniają tę treść na 5/5

Super

Bardzo przydatne informacje dla nowo upieczonych rodziców:)

Szukaj

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.