Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Artykuł - udostępnij
X
smak-ikona

S jak Smak

(0 opinie)

Zadbaj o to, by na etapie rozszerzania diety maluch poznał jak najwięcej smaków.

poniedziałek, 03.10.2016

s_jak_smak_elementarz_smakow

Zmysł smaku rozwija się przez całe życie, ale jego początki przypadają na okres płodowy - dziecko uczy się rozpoznawania smaków jeszcze w brzuchu mamy! Docierają tam do niego różne smaki potraw zjadanych przez mamę, a w efekcie zaczynają się kształtować pierwsze upodobania smakowe, które będą ewoluować wraz z nauką jedzenia i wprowadzaniem do diety nowych pokarmów. Zadbaj o to, by na etapie rozszerzania diety maluch poznał jak najwięcej smaków, ale wprowadzaj je pojedynczo i stopniowo, dodając do już znanych smaków te nowe. Każdy nowy smak to dla dziecka nowe doświadczenie, dlatego nie dziw się, jeśli pierwsze porcje nowego posiłku wylądują na śliniaczku. 

Sprawdź, jak wychować małego smakosza!

smak-1

1. AKCEPTACJA SMAKÓW

  • Zacznij od warzyw

Ucząc malucha smaków zacznij od warzyw, gdyż to z ich akceptacją bywa największy problem. Jeśli dziecko polubi ich smak, prawdopodobnie częściej będzie sięgać po nie w przyszłości. Zaznajamiaj dziecko ze smakiem różnorodnych warzyw, bo obok wielorakich doznań smakowych dostarczysz mu także różnych składników odżywczych.

  • Zachowaj cierpliwość

Zacznij od dań jednoskładnikowych, a nowy posiłek podawaj co 2-3 dni. W ten sposób maluch się przyzwyczai do nowych smaków i konsystencji w myśl zasady „lubię to, co znam”. Pamiętaj, że nowości, które początkowo są przez dziecko nielubiane, zyskują akceptację nawet po kilkunastu podaniach.  Jeśli mimo wielu prób Twoja pociecha nie akceptuje danego posiłku, uszanuj to – w końcu nie każdy jest fanem wszystkich smaków.

smak-2

2. RÓŻNORODNOŚĆ SMAKÓW

  • Dbaj o urozmaicenie na talerzu malucha

Podawaj dziecku różnorodne warzywa i owoce. Jeśli dzisiaj dziecko zjadło przecier z marchewki, jutro podaj mu z brokułu, a pojutrze z dyni. Podawanie dziecku różnorodnych warzyw zwiększa szansę zaakceptowania nowych smaków.

  • Łącz smaki znane z nieznanymi

Kiedy dziecko przyzwyczai się do jedzenia różnych jednoskładnikowych dań, spróbuj zmieszać kilka jego ulubionych, aby uzyskać nową kombinację smaków. Sięgnij po „złożone” propozycje w słoiczkach, zawierające poza warzywami i owocami także dodatek mięska, rybki, produktów zbożowych i produktów mlecznych.

smak-3

3. STYMULACJA SMAKÓW

  • Stymuluj kubki smakowe malucha

Dziecko ma więcej kubków smakowych od Ciebie i co ciekawe – umiejscowione są one nie tylko w buzi, ale też na ustach. Skutkuje to tym, że niemowlę ma inne odczucie smakowe niż dorosły i nie potrzebuje intensywnego przyprawiania potraw – smaki dań są dla niego wystarczająco wyraziste. Aby zapewnić dziecku wachlarz smakowych wrażeń, krok po kroku proponuj maluszkowi różne smaki (owoce, warzywa, rybkę, mięsko, czy produkty mleczne i zbożowe).

  • Nie dodawaj soli i cukru do posiłków ze słoiczków

To, że dla Ciebie danie jest mdłe, nie oznacza, że nie smakuje maluchowi. Jedząc posiłki bez dodatku soli i cukru dziecko ma niepowtarzalną szansę poznać rzeczywisty smak produktu. Jeśli maluch zaakceptuje naturalny smak warzyw, owoców, mięsa, rybki czy kaszy, prawdopodobnie nie będzie miał problemu z ich akceptacją w wieku późniejszym. 

skladniki_diety_dziecka

Wspieraj swoje dziecko w rozwijaniu akceptacji nowych smaków, stosując kilka prostych zasad:

akceptacja-smaku-u-niemowląt

1. nowy smak podawaj w niewielkiej ilości

2. dbaj o różnorodność serwowanych dziecku produktów

3. łącz nowe smaki z nieznanymi i zachowaj cierpliwość (niektóre dzieci potrzebują więcej czasu, by zaakceptować nowy smak)

produkty_zbozowe_i_owoce

Smaki od A do Z

Asortyment produktów Gerber jest bardzo szeroki. Receptury wszystkich „smaków” zostały przygotowane przez specjalistów zajmujących się żywieniem małych dzieci, dzięki temu połączenie składników każdego dania nie jest przypadkowe.

Wszystkie dania smakują dokładnie tak, jak smakować powinny dania dla maluchów i mimo, iż tworzenie końcowych receptur przebiega z udziałem mam, nie ma potrzeby ich dosładzania lub solenia pod gusta dorosłych, gdyż docelowym smakoszem jest maluszek.
Odkryj smaki ukryte w słoiczkach Gerber:

  • Warzywne 
  • Owocowe 
  • Zbożowe
  • Mięsne
  • Rybne
  • Mleczne

smak-ciekawostka

Obejrzyj film i dowiedz się, jak odróżnić żywność dla niemowląt od zywności dla dorosłych:

 

 

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!

Powiązane tematy
Opinie o artykule

Podziel się opinią

0 opinie