Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X

Kaszki bezglutenowe i glutenowe dla niemowląt – co wybrać?

Rozszerzanie diety niemowlaka to czas na włączenie do menu maluszka m.in. kleików i kaszek. Rodzice mają do wyboru produkty bezglutenowe i z glutenem. Dowiedz się, od którego miesiąca życia można je podawać, czym się różnią oraz kiedy najlepiej wprowadzić gluten do jadłospisu dziecka.

poniedziałek, 10.06.2019

Zboża glutenowe i bezglutenowe od tysięcy lat stanowią podstawę żywienia ludzi. Kaszki i kleiki zbożowe są jednym z ważnych elementów jadłospisu maluszków. Ze względu na zawartość węglowodanów mogą stanowić dobre źródło energii dla dziecka, którego potrzeby energetyczne rosną wraz z wiekiem.

Kaszki i kleiki dla zdrowego startu w przyszłość

Niemowlęta i małe dzieci do 3. roku życia mają specjalne potrzeby. Z myślą o nich powstają specjalne produkty z oznaczeniem wieku. Należą do nich kaszki i kleiki, które sprawdzają się idealnie przy wprowadzaniu do menu dziecka nowych konsystencji oraz smaków. Uzupełnione o kluczowe składniki odżywcze wzbogacają dietę maluszka i pomagają zapewnić mu zdrowie oraz prawidłowy rozwój. Rodzice mają do wyboru produkty zbożowe z glutenem i bez tego składnika.


Przygodę dziecka z glutenem należy rozpocząć nie wcześniej niż po skończeniu przez nie 4. miesiąca życia i nie później niż przed końcem 12. miesiąca życia.

Zalety kaszek i kleików

Kaszki i kleiki dla niemowląt i małych dzieci nie wymagają gotowania. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub być doskonałym dodatkiem do zagęszczania dziecięcych posiłków (np. zupek jarzynowych, przecierów czy musów z warzyw lub owoców), czyniąc je bardziej sycącymi i łagodniejszymi w smaku. Kaszki i kleiki mogą pomóc w dostarczeniu maluszkowi ważnych składników odżywczych w momencie, kiedy nie jest już karmiony wyłącznie mlekiem mamy. Produkty te mogą być źródłem m.in. żelaza, ważnego dla odporności i rozwoju poznawczego dziecka.

Gluten w diecie niemowląt

Gluten to białko obecne naturalnie w wybranych gatunkach zbóż. Występuje m.in.: w pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Produkty otrzymywane z tych zbóż stanowią ważny element i cenne urozmaicenie diety dziecka, dlatego nie warto z nich rezygnować. Gluten należy jednak do grupy alergenów pokarmowych i u niektórych dzieci może wywoływać alergię lub też nietolerancję pokarmową. Z tego też względu dobrym rozwiązaniem na początek przygody z nowymi smakami dla Twojego maluszka będą zboża bezglutenowe (np. ryż, kukurydza).

 

Kaszki bezglutenowe i z glutenem od Nestlé

Podczas rozszerzania diety dziecka spróbuj podać jako pierwsze produkty bez glutenu, np. kleik ryżowy oraz kukurydziany, a kiedy maluszek pozna smak pierwszych zbóż, pozwól mu rozsmakować się w kaszkach mleczno-ryżowych oraz ryżowych bezmlecznych z dodatkiem pysznych owoców. W kolejnym kroku możesz łagodnie wprowadzić produkty glutenowe do jadłospisu niemowlaka.

Wprowadzenie glutenu możesz rozpocząć od kaszek pszennych, które są delikatne w smaku i lekkostrawne. Wypróbujcie nowości od Nestlé linię Skarby Zbóż, która powstała dzięki połączeniu aż 8 rodzajów zbóż glutenowych i bezglutenowych. Kaszki te zawierają wyłącznie cukry naturalnie występujące w składnikach, głównie zbożach brak dodatku cukru sprawia, że maluszek pozna dzięki nim prawdziwy smak zbóż.

Gluten należy wprowadzać stopniowo, w małych porcjach. Kiedy pierwsze produkty zawierające ten składnik trafią do brzuszka Twojego dziecka, obserwuj maluszka i jego reakcję na wprowadzany składnik. Jeśli nie zauważysz żadnych niepokojących objawów, możecie stopniowo zwiększać porcję kaszki glutenowej.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Zarejestruj się!

Mamy oceniają tę treść na 0/5

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.