Mamy maluszków chętnie sięgają po kaszki Nestlé. Za tym sukcesem stoi firma Anglo-Swiss Condensed Milk Company, której założycielem był farmaceuta niemieckiego pochodzenia – Henri Nestlé. Od kiedy w 1866 r. w Europie pojawiło się pierwsze mleko skondensowane, historia Nestlé trwa nieprzerwanie, a my do dzisiaj przygotowujemy dla niemowląt i małych dzieci pełnowartościowe posiłki na bazie zbóż.
W stronę pierwszej kaszki
Wspomniany już Henri Nestlé zaczynał skromnie, jako stażysta w jednej z niemieckich aptek. Kiedy w 1839 r. przeprowadził się do Szwajcarii i osiedlił we francuskojęzycznym Vevey, rozpoczął eksperymenty chemiczne, prace nad uzupełnianiem recept i sprzedaż leków. W latach 60. XIX wieku, śmiertelność wśród dzieci była bardzo wysoka. Jednocześnie nauka zaczynała rozumieć związek między żywieniem a zdrowym rozwojem wśród najmłodszych. Henri Nestlé, wizjoner z pasją do nauki zaczął szukać rozwiązań żywieniowych w celu zmniejszenia śmiertelności dzieci. Świat wówczas nie znał alternatywy dla kobiecego mleka.
Dzieci, które nie mogły być karmione mlekiem mamy, umierały z powodu niedożywienia, bądź chorób spowodowanych alergią na białko mleka krowiego. Podjęte przez Nestlé prace nad substytutem kobiecego pokarmu miały to wkrótce zmienić.

Stworzona przez Henriego Nestlé w 1867 r. mieszanka była połączeniem pełnotłustego, odpowiednio przygotowanego alpejskiego mleka krowiego, oczyszczonej z kwasu i skrobi mąki pszennej z wyselekcjonowanych ziaren pszenicy oraz cukru. Zanim jednak produkt przyjął nazwę lactée FARINE (mąka z mlekiem), znany był jako Kindermehl (mąka dzieci).

W swoich studiach nad pierwszą kaszką Nestlé korzystał m.in. z dorobku wybitnego niemieckiego chemika Justusa von Liebiga i po kilku latach udoskonalania receptury jego zupy dla niemowląt (baby soup), opracował prostszy przepis, którego wartość szybko została doceniona również w środowisku medycznym. Produkt sygnowany jego nazwiskiem jako Farine Lactée Henri Nestlé (mleczna mąka Henri Nestlé) wkrótce był sprzedawany w większości krajów Europy.
Nestlé, czyli „gniazdo”
W 1867 r. Heinrich po raz pierwszy użył także logo „gniazda”, które stało się znakiem koncernu rozpoznawanym do dziś. Skąd ten pomysł? Otóż w dialekcie południowej Szwabii, skąd wywodziła się jego rodzina, Nestlé oznacza ptasie gniazdko. Ptasia mama, która karmi w nim swoje trzy pisklęta, widnieje od tego czasu w logo firmy.

Każde dziecko jest inne
Długa historia badań i innowacji opartych na naukowych odkryciach w zakresie żywienia niemowląt pozwoliła rozbudować ofertę i dostosować ją do potrzeb najmłodszych konsumentów. W Nestlé dobrze wiemy, że każdy brzuszek maluszka jest inny. Dlatego z myślą o najmłodszych powstały różnorodne kaszki, które mogą pomóc m.in. w rozszerzaniu diety niemowlaka.

Dzisiaj w skład naszej oferty wchodzą: kleiki, kaszki mleczno-ryżowe, kaszki ryżowe bezmleczne, kaszki Dzień Dobry i Dobranoc oraz bezglutenowy produkt zbożowy Nestlé Sinlac, który polecany jest w diecie eliminacyjnej niemowląt. Wszystkie produkty powstają ze starannie dobranych surowców i są przygotowywane pod okiem ekspertów.
W trosce o jakość produktów, same tylko zboża przechodzą setki testów i analiz, zanim trafią do kaszek. Dzięki temu przygotowane na ich bazie posiłki mogą dostarczyć dziś niezbędnych składników odżywczych. I choć od czasów lactée FARINE produkty Nestlé dla niemowląt zmieniły się, nadal powstają z troski o najmłodszych, a my wciąż staramy się wspierać zdrowy i prawidłowy rozwój maluszków. Po ponad 150 latach doświadczenia w tworzeniu kaszek, dziś możemy śmiało powiedzieć, że jesteśmy liderem w żywieniu niemowląt i małych dzieci.

Sprawdź, jak wiele korzyści dla Ciebie przygotowaliśmy.