Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Artykuł - udostępnij
X
roześmiane-niemowlę-na-rękach-u-mamy

Alergia pokarmowa - na tropie uczulenia

(0 opinie)

Symptomy alergii pokarmowej zmieniają się w zależności od spożytego produktu i nie muszą występować jednocześnie. Mogą pojawić się tuż po spożyciu pokarmu, w ciągu kilku godzin do nawet kilku tygodni.

środa, 12.10.2016

Alergia pokarmowa nie jest chorobą, ale niewłaściwą, powtarzającą się reakcją organizmu na spożyty pokarm. „Niewłaściwą”, bo to, co przez większość ludzi jest dobrze tolerowane, na niektórych działa szkodliwie. Wszystko dlatego, że system immunologiczny nie radzi sobie z trawieniem spożytego pokarmu, reaguje na niego jak na niebezpiecznego wroga i w odpowiedzi wytwarza przeciwciała i wysyła sygnały ostrzegawcze (objawy). Te sygnały mogą być niekiedy mało charakterystyczne i mogą zmieniać się w czasie. Potoczenie alergia nazywana jest „uczuleniem”.   

Przyczyny alergii pokarmowej

Przyczyny alergii pokarmowej są bardzo złożone i zależą od wielu czynników, zarówno genetycznych, jak i środowiskowych (zanieczyszczenie środowiska, palenie tytoniu, zmiany w sposobie odżywiania). Najczęstszą przyczyną alergii u niemowląt jest niedojrzałość ich przewodu pokarmowego. W młodym organizmie jelita nie są szczelnie pokryte błoną śluzową, a sok żołądkowy zawiera zbyt mało miejscowych przeciwciał IgA. W konsekwencji tego cząsteczki substancji wywołujących uczulenie, dostając się do krwiobiegu, wywołują objawy alergii.  

Objawy alergii pokarmowej

Symptomy alergii pokarmowej zmieniają się w zależności od spożytego produktu i nie muszą występować jednocześnie. Mogą pojawić się tuż po spożyciu pokarmu, w ciągu kilku godzin do nawet kilku tygodni. Najczęściej występujące objawy to:

  • ze strony przewodu pokarmowego:
  • obrzęk jamy ustnej i gardła
  • obfite ulewania pokarmu
  • kolki
  • wzdęcia brzuszka
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • luźne stolce (niekiedy ze śluzem lub krwią)
  • ze strony układu oddechowego:
  • wodnisty katar
  • kaszel
  • chrypka
  • kichanie
  • świszczący oddech
  • sapka
  • trudności w oddychaniu
  • ze strony skóry:
  • zaczerwienienie na skórze
  • różnorodne wysypki (w tym pokrzywka i AZS)
  • rumiane, „lakierowane” policzki
  • szorstkie i suche plamy za uszami i w zgięciach stawowych (pod kolanami i w łokciach)
  • swędzenie
  • inne:
  • słabe przyrosty na wadze
  • podwyższona temperatura ciała
  • zaburzenia snu
  • niepokój

Kiedy najczęściej ujawnia się alergia pokarmowa? 

Alergia pokarmowa ujawnia się zazwyczaj w 2-3. miesiącu życia dziecka lub w okresie rozszerzania jego diety. Pierwszymi alergenami, z którymi styka się układ pokarmowy dziecka są najczęściej białka mleka krowiego obecne w mleku modyfikowanym, ale objawy alergii mogą też wystąpić u niemowląt karmionych wyłącznie piersią w odpowiedzi na spożyty przez mamę pokarm (np. mleko, jogurt, ser).

Alergia a nietolerancja

Nie każda reakcja po spożyciu posiłku musi być objawem alergii. Niekiedy możesz mieć do czynienia z nietolerancją pokarmową. O alergii mówimy wtedy, kiedy reakcje organizmu mają podłoże immunologiczne. W przypadku alergii nawet śladowe ilości alergenu mogą wywołać reakcję, a nawet szok anafilaktyczny, czyli stan zagrożenia życia (objawiający się spadkiem ciśnienia krwi, niewydolnością oddechowo-krążeniową, a nawet utratą przytomności).

Z kolei powodem nietolerancji pokarmowych są często przebyte choroby zakaźne lub niedojrzałość przewodu pokarmowego dziecka. Maluch potrzebuje więcej czasu, by poradzić sobie z ukrytym przeciwnikiem. Gdy stworzysz mu przyjazne środowisko (zastosujesz odpowiednią dietę), jego przewód pokarmowy i układ odpornościowy dojrzeją i się wzmocnią. W przeciwieństwie do alergii nietolerancja jest zależna od dawki szkodliwego produktu; małe dawki nie szkodzą, duże mogą być bardziej kłopotliwe. W przypadku alergii natomiast  dziecko uczulone na dany produkt nie powinno w ogóle jeść tego produktu (np. mleka) ale też żadnych przetworów go zawierających.

Diagniza i leczenie alergii

Diagnoza alergii nie jest prosta, gdyż symptomy mogą być podobne do tych towarzyszących innym schorzeniom. Polega ona głównie na obserwacji objawów i powiązaniu ich ze zjadanymi  produktami.

Wcześniejsze wykrycie alergii zmniejszy ryzyko pogłębiania się jej objawów u małego pacjenta.

Nie diagnozuj i nie lecz dziecka na własną rękę. Alergię może potwierdzić tylko lekarz alergolog lub pediatra. Żeby potwierdzić podejrzenia, że Twój maluch jest uczulony, niezbędny jest specjalistyczny test alergologiczny. Alergolog przeprowadzi wywiad, punktowe testy skórne lub/i ewentualne testy z krwi. Jeśli lekarz potwierdzi alergię, postępuj ściśle wg jego zaleceń.

Jak dotąd nie wymyślono żadnego leku, który doprowadziłby do całkowitego zaniknięcia alergii. Najlepszym sposobem złagodzenia dokuczliwych objawów jest ścisłe unikanie kontaktu z alergenem.
Leczenie polega głównie na zastosowaniu diety eliminacyjnej, czyli całkowitym wyeliminowaniu niektórych składników z jadłospisu. Wiedz o tym, że w 80% przypadków uczulenie ustępuje po 3. latach.

Jakie są główne alergeny?

Od momentu wprowadzenia nowych produktów do jadłospisu malucha, aż do 3. roku życia do głównych produktów wywołujący reakcje alergiczne należą:

  • mleko i przetwory mleczne
  • zboża (gluten)
  • jaja
  • ryby i owoce morza
  • owoce cytrusowe
  • kakao
  • czekolada
  • orzechy (zwłaszcza ziemne)
  • miód
  • produkty zawierające duże ilości konserwantów
  • pomidory
  • soja
  • seler
  • owoce drobnopestkowe  (tj. truskawki, poziomki, kiwi)

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!

Powiązane tematy
Opinie o artykule

Podziel się opinią

0 opinie