Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X
Dziecko jedzące deserek Nestlé Yogolino z kubeczka

Historia pasteryzacji, czyli dlaczego deserków Nestlé Yogolino nie trzeba przechowywać w lodówce

Nasze babcie używały pasteryzacji w trakcie robienia domowych przetworów. Zdecydowaliśmy się zainspirować tym sposobem utrwalania żywności, tworząc deserki Nestlé Yogolino. Dzięki procesowi, który jest zbliżony do wspomnianej pasteryzacji, powstały wygodne do podania dziecku deserki, których nie musisz przechowywać w lodówce.

środa, 13.11.2019

Nestlé Yogolino to linia produktów mlecznych stworzona specjalnie z myślą o najmłodszych. Spełnia ona rygorystyczne normy bezpieczeństwa i jest dopasowana do potrzeb żywieniowych małych dzieci. Dowiadując się, jak powstają deserki Nestlé Yogolino, możesz przekonać się, że wcale nie potrzeba konserwantów, aby produkty mleczne mogły być przechowywane poza lodówką!

Dlaczego deserki Nestlé Yogolino nie muszą być przechowywane w lodówce?

Zapewne każda mama wie, że mleko i przetwory mleczne w większości powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Jednak produkty wyjęte z lodówki nie nadają się od razu do spożycia przez małe dzieci. Są zimne i trzeba poczekać, aż osiągną odpowiednią temperaturę. Jeżeli natomiast chcemy żywność trzymać poza lodówką, musimy uważać czy dany produkt można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej. Takie informacje znajdziesz na opakowaniu. Jeżeli na etykiecie jest napisane, że produkt należy przechowywać w niskiej temperaturze, wtedy zabranie go na spacer czy w podróż w ciepły dzień może znacznie zwiększyć ryzyko jego zepsucia. Czasami dzieje się tak na przykład w wyniku rozwoju bakterii czy innych drobnoustrojów.

Nie należy zatem przechowywać poza lodówką żadnych produktów (w tym produktów mlecznych), które nie są do tego przeznaczone. Istnieje ryzyko, że niewłaściwie przechowywany produkt może nie nadawać się do spożycia nawet po kilku godzinach od wyjęcia z lodówki. Eksperci Nestlé postanowili zainspirować się doświadczeniem i tradycją naszych babć. Dlatego wykorzystali proces oparty na termicznym utrwalaniu żywności, który jest podobny do pasteryzacji. Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom rodziców i ich dzieci, stworzono produkty mleczne, których jednym z największych atutów jest to, że nie trzeba ich trzymać w lodówce.


Prawidłowo przeprowadzona pasteryzacja jest skutecznym sposobem niszczenia lub hamowania wzrostu drobnoustrojów w produktach żywnościowych. Wykorzystując ją przy tworzeniu żywności można otrzymać produkt, który jest bezpieczny i trwały, nawet bez dodatku konserwantów.

Jak wygląda proces produkcji deserków Nestlé Yogolino?

Na samym początku pozyskujemy od naszych dostawców główne surowce  pełne mleko, owoce oraz białko serwatkowe. Zanim składniki deserków trafią do fabryki, przechodzą szereg testów i analiz, dzięki którym mamy gwarancję, że spełniają normy żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Kolejny krok to produkcja. Każda porcja gotowego deserku dostarcza przynajmniej 30% dziennego zapotrzebowania maluszka na wapń.


Nestlé Yogolino (podobnie jak wekowane przetwory na zimę) są poddawane obróbce termicznej. To dzięki niej zawartość kubeczków może mieć długi termin przydatności – nawet pomimo tego, że w składzie deserków nie ma żadnych konserwantów*. Deserki nie zawierają też sztucznych barwników*. *Zgodnie z przepisami prawa.

Następnie pełne mleko oraz białko serwatkowe łączymy z przetartymi owocami (truskawką, jagodą, maliną bądź morelą). Do wszystkich deserków owocowych dodajemy kultury bakterii Streptococcus thermophilus, a niekiedy także Lactobacillus Acidophilus. Poza tym w Nestlé przygotowujemy również deserki o smaku naturalnym (bez dodatku owoców), tworzymy deserki o smaku czekoladowym i waniliowym. Ostatecznie wszystkie użyte składniki dobrze mieszamy, nadając im aksamitnie gładką strukturę.

Proces produkcji deserków Nestlé Yogolino

Deserki dla niemowląt, czyli bezpieczeństwo i wygoda stosowania

Bezpieczeństwo przetworów mlecznych jest dla nas szczególnie ważna, gdy chodzi o produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Z tego względu produkty Nestlé Yogolino są pakowane w atmosferze ochronnej.

Dziecko jedzące deserek mleczny Nestlé Yogolino

Komponując dietę dla rozwijającego się dziecka, należy pamiętać o różnorodności, ponieważ jest ona istotnym elementem pozwalającym na zaspokojenie wszystkich potrzeb żywieniowych maluszka. Jedzenie, które jesz i podajesz swojemu dziecku, powinno być nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim bezpieczne. Pasteryzacja to właśnie jeden ze sposobów, który może pomóc w zapewnieniu żywności bezpieczeństwa. To dzięki niej Nestlé Yogolino może stać się wygodną przekąską, którą z łatwością zabierzesz na spacer lub w podróż.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Baby&me

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Mamy oceniają tę treść na 0/5

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.