Przepisy - udostępnij
X

Zupka kalafiorowa z czerwoną papryką po 4. miesiącu
Zupka kalafiorowa z czerwoną papryką po 4. miesiącu
Składniki
- Różyczki kalafiora 40 g
- Korzeń pietruszki 50 g
- Jabłuszka z morelami Gerber, po 4. miesiącu 3 łyżki
- Kasza jaglana 2 łyżeczki
- Olej słonecznikowy 1 łyżeczka
- Listki świeżego tymianku 6-8 listków
- Oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka
- Papryka czerwona świeża bez pestek i szypułki 60 g
nóż, deska do krojenia. rondelek, mikser, piekarnik, sitko
Sposób Przygotowania
- Kalafiora i umytą oraz obraną pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około 20 minut
- W połowie gotowania dodajemy kaszę jaglaną
- Gdy kasza i warzywa są miękkie całość miksujemy, a pod koniec miksowania dodajemy listki tymianku oraz Jabłuszka z morelami Gerber i wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego
- Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120ºC przez 5 minut (możemy też sparzyć we wrzątku)
- Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, a miąższ przecieramy przez sitko i następnie mieszamy z oliwą z oliwek
- Ciepłą zupę kalafiorowo-pietruszkową suto skrapiamy zmiksowaną papryką
