Przepisy - udostępnij
X

Zapiekany ryż na mleku z jabłkiem po 6. miesiącu
Zapiekany ryż na mleku z jabłkiem po 6. miesiącu
Składniki
- Ryż biały długoziarnisty 2 łyżki
- Mleko NAN OPTIPRO 2 1 miarka
- Cukier 1/2 płaskiej łyżeczki
- Jabłko obrane 40 g
- Cynamon mielony
rondelek, nóż, deska do krojenia, piekarnik

Sposób Przygotowania
- Ryż gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody
- Uwaga! – ryż po ugotowaniu powinien mieć konsystencję papkowatą
- Pokrojone w mniejsze kawałki obrane i wyszypułkowane jabłko parzymy maksimum 1 minutę po czym przecieramy przez drobne sitko
- Jabłko mieszamy z cynamonem i cukrem, a następnie mieszamy z lekko rozklejonym ciepłym ryżem
- Dodajemy 30 ml mleka NAN OPTIPRO 2 (przygotowanego według przepisu na opakowaniu)
- Uwaga! – ryż z jabłkiem i cynamonem możemy zapiec w temperaturze 120ºC, jednak nie dłużej jak 2-3 minuty, aby ryż nam się zbyt mocno nie zrumienił