Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X
Niemowlę ssie pierś mamy
Odporność wyssana z mlekiem mamy

HMO – wyjątkowe składniki kobiecego mleka

Jeśli już odliczasz dni do porodu, albo właśnie zostałaś świeżo upieczoną mamą, instynktownie chcesz zrobić wszystko, by ochronić swoje dziecko. Właśnie dlatego decydujesz się na karmienie piersią. Poznaj zatem, jaką rolę mają oligosacharydy mleka kobiecego – jedne z najważniejszych składników Twojego pokarmu.

czwartek, 26.04.2018

Odporność wyssana z mlekiem mamy

Oligosacharydy mleka kobiecego są kluczowe szczególnie w pierwszych miesiącach życia dziecka, pomagając w naturalny sposób budować jego odporność. Stanowią trzeci najważniejszy pod względem ilości (poza wodą) składnik mleka mamy i są pożywieniem dla dobrych bakterii w brzuszku szkraba (głównie tych z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus).

Właściwości mleka kobiecego i korzyści z karmienia piersią

Karmienie piersią co najmniej do końca 6. miesiąca życia maluszka jest czymś najlepszym, co możesz mu podarować. Zapewniasz w ten sposób dziecku odpowiednią ilość energii i składników niezbędnych do wzrostu oraz rozwoju. Dzieci karmione mlekiem mamy mniej chorują i rzadziej cierpią na alergie pokarmowe. A to nie wszystko. Korzyści wynikające z karmienia piersią nie kończą się w dzieciństwie! Okazuje się, że osoby, które w pierwszych miesiącach życia były karmione piersią, po latach, już jako dorośli, rzadziej borykają się ze schorzeniami takimi jak:

  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • choroby serca,
  • nadciśnienie. 

Czy to nie wspaniałe, że jako mama możesz mieć wpływ na zdrowie swojego dziecka nie tylko teraz, ale i w przyszłości?

Czym są oligosacharydy mleka kobiecego?

Nie ulega wątpliwości, że mleko mamy jest naprawdę wyjątkowe! W Nestlé badamy je już od 60 lat, stale zgłębiając jego niezwykłe tajemnice. Dzięki temu właśnie rozwiązaliśmy kolejną zagadkę, którą kryło w sobie mleko kobiece. To jedno z największych odkryć ostatnich dziesięcioleci, przełom w zrozumieniu mleka kobiecego! Być może wiecie, że głównym węglowodanem mleka kobiecego jest laktoza. Głównym, ale nie jedynym. Słyszeliście kiedykolwiek o HMO?

HMO to skrót od angielskich słów human milk oligosaccharides, oznaczających oligosacharydy mleka kobiecego. W naturze składniki te są zawarte jedynie w mleku kobiecym i mają korzystny wpływ na zdrowie niemowląt karmionych piersią. Zostały odkryte ponad 100 lat temu, ale dopiero ostatnie 30 lat badań pozwoliło określić niezwykle ważną rolę, jaką odgrywają w rozwoju dziecka.

Otóż HMO (oligosacharydy mleka kobiecego) od momentu, gdy trafią do organizmu niemowlęcia wraz z pierwszą kroplą mleka kobiecego, tzw. siary, pomagają wspierać jego delikatny, nie w pełni jeszcze rozwinięty układ odpornościowy. Tym samym wzmacniają odporność noworodka już od chwili jego przyjścia na świat.

Zapamiętaj!

  1. Karmienie piersią powinno trwać minimum do końca 6. miesiąca życia dziecka.
  2. Jednym z najważniejszych składników mleka mamy są HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego.
  3. Karmiąc piersią, przekazujesz swojemu maluszkowi HMO, dbając w ten sposób o odporność swojego maleństwa.

Mama karmiąca piersią niemowlaka

Schemat obrazujący przenikanie HMO (oligosacharydów mleka kobiecego) z mleka matki do przewodu pokarmowego maluszka.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Baby&me

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego maluszka!

Mamy oceniają tę treść na 0/5
Szukaj

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.