Artykuł
Add this post to favorites

Zielona kupka u niemowlaka – czy to powód do niepokoju?

Zielona kupka może wystąpić u dziecka karmionego piersią, jak i mlekiem modyfikowanym. Zwykle nie stanowi powodu do niepokoju – jej przyczyną jest zwiększone wydalanie naturalnych kwasów żółciowych, co może wynikać z obecności w diecie prebiotyków, żelaza, hydrolizowanego białka czy… brokułów.

4min. czytania Gru 1, 2021

Rodzicielstwo jest jednym z najpiękniejszych okresów w życiu ale jednocześnie czasem pełnym zaskakujących momentów. Tematem, któremu poświęca się dużo uwagi, są niemowlęce kupki. Wielu rodziców martwi się niestandardowym wyglądem stolców swoich dzieci, często doszukując się w nich pierwszych objawów choroby.

Zabarwienie stolca – kiedy budzi niepokój wśród rodziców niemowlaków?

Poza nieodpowiednią konsystencją, typową dla zaparć lub biegunek, niepokój budzi także odmienne niż standardowe, np. zielone, zabarwienie stolca. Jest to temat rozmów z innymi rodzicami, a nierzadko także powód konsultacji lekarskich. Jak wygląda zielona kupka u niemowlaka? Nie ma tu zasady – może być zarówno ciemnozielona, jak i czarno-, szaro- czy nawet żółto-zielona, zawierać grudki lub nie. Co ważne, zielonkawa zawartość pieluszki sama w sobie nie jest powodem do niepokoju. Co więc oznacza zielona kupka u dziecka?

Jak powstają zielone kupki u niemowląt?

Zielone zabarwienie stolca jest spowodowane obecnością naturalnych kwasów żółciowych wydzielanych do przewodu pokarmowego. To związki naturalnie produkowane w wątrobie, które ułatwiają trawienie tłuszczów – są niezbędne, by maluszek mógł właściwie wykorzystać w organizmie tłuszcze pochodzące z pokarmów. Pod wpływem działania bakterii zamieszkujących przewód pokarmowy kwasy żółciowe podlegają różnym przemianom, w wyniku których powstają związki o zielonkawym zabarwieniu. Kiedy organizm usuwa je wraz z kałem, barwią one stolec na zielono.

Dlaczego dziecko robi zielone kupy?

Kolor kupy przy ząbkowaniu może się zmieniać. Pojawianie się kolejnych ząbków to fizjologiczny stan, kiedy można zaobserwować m.in. właśnie zielone stolce. Zwiększona produkcja śliny i jej połykanie przez niemowlę może powodować nieco luźniejsze kupki o innej niż zwykle barwie. Zielona zawartość pieluszki może być również efektem utleniania się kupki dziecka pod wpływem powietrza, jeśli maluszek przez dłuższy czas nie został przewinięty, lub jest związana z dietą dziecka.

Przyczyny zielonej kupki u niemowlaka karmionego piersią

U niemowląt karmionych piersią zielone, wodniste i spienione stolce mogą świadczyć o nieprawidłowej technice karmienia. Jeśli dziecko za krótko ssie pierś lub mama za szybko przystawia je do drugiej piersi, maluszek otrzymuje głównie tzw. mleko pierwszej fazy, które jest bogatsze w laktozę, a zawiera znacznie mniej tłuszczu niż mleko drugiej fazy, wydzielane w dalszej części karmienia.

Czy wiesz, że…

Aby dziecko otrzymało zarówno mleko pierwszej, jak i drugiej fazy, pojedyncze karmienie powinno trwać przynajmniej 10 minut. Warto też pozwolić dziecku całkowicie opróżnić jedną pierś, zanim zaoferuje mu się drugą.

Zdarza się też, że zielona kupa u niemowlęcia jest spowodowana przyjmowaniem przez mamę herbatek ziołowych wspomagających laktację i zawierających kozieradkę. Składnik ten może przechodzić do mleka i pobudzać u maluszka wydzielanie soku trzustkowego, kwasów żółciowych oraz wpływać na rytm jego wypróżnień. Także podawanie dziecku preparatów żelaza może spowodować zmianę zabarwienia stolca na czarne lub zielonkawe. To zjawisko naturalne mające związek z właściwościami utleniającymi tego składnika.

Zielone kupy u niemowlęcia karmionego mlekiem modyfikowanym

Przyczyn zielonej kupy u maluszka, który otrzymuje mleko modyfikowane, może być kilka. Po pierwsze, może to wynikać z szybszego pasażu jelitowego, czyli skrócenia czasu przechodzenia pokarmu przez przewód pokarmowy dziecka. Może mieć to miejsce, jeśli otrzymuje ono pokarm, które jest dla niego wyjątkowo łatwy do strawienia, jak mleko modyfikowane zawierające hydrolizowane białko lub mieszanki aminokwasowe. Produkty te szybciej wchłaniają się z przewodu pokarmowego, więc potrzeba mniej kwasów żółciowych, by strawić pokarm – niewykorzystana część kwasów żółciowych trafia do jelita i jest wydalana ze stolcem, nadając mu zielony kolor.