5 - 6 miesięcy
Artykuł
Add this post to favorites

Jak dbamy o jakość Nestlé Sinlac?

Nestlé Sinlac jest przeznaczony na specjalne potrzeby. Bardzo dbamy więc, by cały proces produkcji, od zbioru ryżu na polach po pakowanie gotowego produktu, przebiegał z troską o jego wysoką jakość.

4min. czytania Kwie 1, 2021

Nestlé Sinlac - skład


1. Łagodny i lekkostrawny ryż z południa Europy, który przechodzi ponad 400 testów jakości

Dwa podstawowe surowce, które wykorzystujemy do produkcji Nestlé Sinlac, to mąka ryżowa i mączka chleba świętojańskiego.

Łagodny w smaku i lekkostrawny ryż to świetny składnik pierwszych posiłków stałych. Ten, który trafia do Nestlé Sinlac, pochodzi wyłącznie z pól położonych w Europie. Zlokalizowane są one na słonecznym południu naszego kontynentu, w Hiszpanii i Włoszech. 

Czy wiesz, że...

Hiszpańskie pola ryżowe naszych dostawców znajdują się w pobliżu Parku Narodowego Doñana, u ujścia rzeki Gwadalkiwir, w miejscu, gdzie wody Oceanu Atlantyckiego łączą się z wodami Morza Śródziemnego. W relacjach z rolnikami, którzy je uprawiają, stawiamy na długofalową współpracę, która aktualnie trwa już nawet ponad 20 lat.

 

our spanish rice fields in the harvest area

 

Każde z pól kilka razy w roku odwiedzane jest przez naszych agronomów. Sprawdzają oni parametry wody i gleby oraz wspierają rolników swoją wiedzą tak, by dostarczane przez nich plony były jak najwyższej jakości. Zbiór ryżu odbywa się jesienią – we wrześniu i październiku. Zanim zboże z pól trafi do naszej fabryki musi przejść ponad 400 testów jakości – badane jest m.in. pod kątem zawartości pestycydów, mikotoksyn, GMO i metali ciężkich (jak arsen czy kadm). Sinlac powstaje z surowców, które spełniają rygorystyczne wymagania stawiane przez Nestlé – dopiero pozytywne wyniki wszystkich testów sprawiają, że ryż może zostać przetransportowany do naszego młyna w Kaliszu, gdzie uzyskujemy z niego mączkę ryżową.

2. Hiszpański karob bogaty w wysokiej jakości białko i składniki mineralne

Mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana jest ze strąków drzewa karobowego. To roślina strączkowa, spokrewniona m.in. z popularnym w Polsce bobem. Drzewo karobowe rośnie w rejonie śródziemnomorskim: na południu Europy i w północnej Afryce. Jego strąki zbiera się latem, od lipca do września, a następnie wyłuskane z nich nasiona poddawane są mieleniu i w ten sposób powstaje karob, czyli inaczej mączka chleba świętojańskiego.

carob tree pods during the growth period

 

Czy wiesz, że...

Drzewo karobowe trafiło do Europy z Egiptu bardzo dawno - w czasach faraonów. Już wtedy jego nasiona były wykorzystywane do jedzenia.

Do produkcji Nestlé Sinlac wykorzystujemy nasiona drzewa karobowego pochodzące z Hiszpanii. Otrzymywana z nich mączka jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i ważnych składników mineralnych. Ścisła współpraca z dostawcami pozwala zapewnić wysoką jakość surowca i gotowego produktu. Mimo niewielkiego ryzyka zanieczyszczeń, mączka chleba świętojańskiego objęta jest szczegółowo zaplanowanym planem kontroli. Analizowana jest m.in. zawartość metali ciężkich (ołów, glin), aflatoksyn czy azotanów i azotynów.

Nestlé Sinlac - proces produkcji

1. Dokładna analiza jakości surowców przy przyjęciu do fabryki w Kaliszu

Nestlé Sinlac i Nestlé Sinlac bez dodatku cukru* produkowane są w naszej fabryce w Kaliszu. Podczas przyjęcia surowców do fabryki ich jakość jest ponownie sprawdzana. Ocenie podlegają parametry sensoryczne, jak wygląd czy zapach, ale również zawartość witamin i składników mineralnych oraz mikrobiologia. Jeśli wszystkie wskaźniki są prawidłowe, surowiec zostaje zaakceptowany i rozpoczyna się proces produkcji.

W naszej kaliskiej fabryce przetwarzane są wyłącznie surowce bezglutenowe, dzięki czemu mamy pewność, że Nestlé Sinlac nie zawiera glutenu. Zmielony ryż i mączka chleba świętojańskiego są łączone z pozostałymi składnikami, m.in. wysokiej jakości olejami roślinnymi (rzepakowy i słonecznikowy), niezbędnymi witaminami i składnikami mineralnymi.

nestle sinlac products

2. W trosce o jakość - strefy wysokiej higieny, maty dekontaminacyjne, drobne sita i detektory metalu

W fabryce podejmowanych jest wiele działań mających na celu zagwarantowanie wysokiej jakości produktu gotowego. Na jej straży stoją przede wszystkim nasi zaangażowani pracownicy, którzy są regularnie szkoleni w obszarach związanych z jakością. Wspierani są szeregiem dokładnie zaplanowanych procedur bezpieczeństwa, wykonywanych przy użyciu specjalistycznego sprzętu.

Wejście na obszar produkcyjny możliwe jest wyłącznie w specjalnej odzieży ochronnej, po przejściu przez matę dekontaminacyjną, zabezpieczającą przed dostaniem się do tej strefy ciał obcych. Dodatkowo, procesy najważniejsze dla bezpieczeństwa produktu odbywają się w tzw. strefach wysokiej higieny, wyposażonych w specjalne centrale wentylacyjne stale oczyszczające powietrze. Do tych części fabryki dostać można się wyłącznie przez specjalne śluzy, a wszystkie wnoszone tam elementy są dokładnie dezynfekowane.

Na linii produkcyjnej zamontowane są sita o średnicy oczek od 2 do 4 mm, przez które przesiewane są wszystkie surowce oraz sita 3,5-5-milimetrowe, prze które przechodzi dodatkowo produkt gotowy. Chronią one przed dostaniem się ciał obcych do produktu. Dodatkowym zabezpieczeniem przed obecnością elementów niepożądanych są automatyczne detektory metalu, które wyłapałyby obecność metalicznego ciała obcego nawet o średnicy 1mm.

3. Analizy końcowe bez których produkt nie trafi do konsumentów

Każda partia Nestlé Sinlac i Nestlé Sinlac bez dodatku cukru* badana jest także pod kątem zawartości kluczowych składników odżywczych, jak poziom wapnia czy żelaza oraz analizowana pod kątem parametrów mikrobiologicznych, fizyko-chemicznych i cech sensorycznych

Na koniec produkt transportowany jest do miejsca pakowania, gdzie w odpowiednich warunkach proszek umieszczany jest w saszetkach, a saszetki w kartonikach. 
Specjalnie przeszkolony zespół na bieżąco analizuje doniesienia z poszczególnych elementów opisanego systemu kontroli jakości, by na ich podstawie móc podjąć w każdej sytuacji właściwe kroki i zagwarantować wysoką jakość Nestlé Sinlac. Pozytywne wyniki wszystkich powyższych testów pozwalają na zwolnienie produktu z fabryki – dopiero teraz będzie mógł on trafić do naszych małych konsumentów. 
* zawiera naturalnie występujące cukry

Dołącz do programu

MVP Logo

Zyskaj pełen dostęp do wszystkich benefitów!

  • darmowe_probki_ikona

    DARMOWE PRÓBKI

    Odbierz bezpłatne próbki NAN OPTIPRO® Plus 2 HMO.

  • konkursy_ikona

    KONKURSY

    Weź udział w konkursach i wygrywaj nagrody.

  • testowania_produktów_ikona

    TESTOWANIA PRODUKTÓW

    Wypróbuj produkty Nestlé dla niemowląt
    i małych dzieci.

  • strefa_eksperta_ikona

    STREFA EKSPERTA

    Zadaj pytanie naszym ekspertom i uzyskaj darmową poradę.

Search icon

Nie udało Ci się znaleźć potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę