Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X
Jak dbamy o jakość Nestlé Sinlac?

Jak dbamy o jakość Nestlé Sinlac?

Nestlé Sinlac jest przeznaczony na specjalne potrzeby. Bardzo dbamy więc, by cały proces produkcji, od zbioru ryżu na polach po pakowanie gotowego produktu, przebiegał z troską o jego wysoką jakość.

czwartek, 01.04.2021

Nestlé Sinlac - skład


1. Łagodny i lekkostrawny ryż z południa Europy, który przechodzi ponad 400 testów jakości

Dwa podstawowe surowce, które wykorzystujemy do produkcji Nestlé Sinlac, to mąka ryżowa i mączka chleba świętojańskiego.

Łagodny w smaku i lekkostrawny ryż to świetny składnik pierwszych posiłków stałych. Ten, który trafia do Nestlé Sinlac, pochodzi wyłącznie z pól położonych w Europie. Zlokalizowane są one na słonecznym południu naszego kontynentu, w Hiszpanii i Włoszech. 

 

Czy wiesz, że...

Hiszpańskie pola ryżowe naszych dostawców znajdują się w pobliżu Parku Narodowego Doñana, u ujścia rzeki Gwadalkiwir, w miejscu, gdzie wody Oceanu Atlantyckiego łączą się z wodami Morza Śródziemnego. W relacjach z rolnikami, którzy je uprawiają, stawiamy na długofalową współpracę, która aktualnie trwa już nawet ponad 20 lat.

Nasze hiszpańskie pola ryżowe w okolicy zbiorów

Każde z pól kilka razy w roku odwiedzane jest przez naszych agronomów. Sprawdzają oni parametry wody i gleby oraz wspierają rolników swoją wiedzą tak, by dostarczane przez nich plony były jak najwyższej jakości. Zbiór ryżu odbywa się jesienią – we wrześniu i październiku. Zanim zboże z pól trafi do naszej fabryki musi przejść ponad 400 testów jakości – badane jest m.in. pod kątem zawartości pestycydów, mikotoksyn, GMO i metali ciężkich (jak arsen czy kadm). Sinlac powstaje z surowców, które spełniają rygorystyczne wymagania stawiane przez Nestlé – dopiero pozytywne wyniki wszystkich testów sprawiają, że ryż może zostać przetransportowany do naszego młyna w Kaliszu, gdzie uzyskujemy z niego mączkę ryżową. 
 

2. Hiszpański karob bogaty w wysokiej jakości białko i składniki mineralne

Mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana jest ze strąków drzewa karobowego. To roślina strączkowa, spokrewniona m.in. z popularnym w Polsce bobem. Drzewo karobowe rośnie w rejonie śródziemnomorskim: na południu Europy i w północnej Afryce. Jego strąki zbiera się latem, od lipca do września, a następnie wyłuskane z nich nasiona poddawane są mieleniu i w ten sposób powstaje karob, czyli inaczej mączka chleba świętojańskiego. 

Strąki drzewa karobowego w okresie wzrostu, który przypada na miesiące marzec-czerwiec

 

Czy wiesz, że...

Drzewo karobowe trafiło do Europy z Egiptu bardzo dawno - w czasach faraonów. Już wtedy jego nasiona były wykorzystywane do jedzenia.

Do produkcji Nestlé Sinlac wykorzystujemy nasiona drzewa karobowego pochodzące z Hiszpanii. Otrzymywana z nich mączka jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i ważnych składników mineralnych. Ścisła współpraca z dostawcami pozwala zapewnić wysoką jakość surowca i gotowego produktu. Mimo niewielkiego ryzyka zanieczyszczeń, mączka chleba świętojańskiego objęta jest szczegółowo zaplanowanym planem kontroli. Analizowana jest m.in. zawartość metali ciężkich (ołów, glin), aflatoksyn czy azotanów i azotynów. 
 

Nestlé Sinlac - proces produkcji


1. Dokładna analiza jakości surowców przy przyjęciu do fabryki w Kaliszu

Nestlé Sinlac i Nestlé Sinlac bez dodatku cukru* produkowane są w naszej fabryce w Kaliszu. Podczas przyjęcia surowców do fabryki ich jakość jest ponownie sprawdzana. Ocenie podlegają parametry sensoryczne, jak wygląd czy zapach, ale również zawartość witamin i składników mineralnych oraz mikrobiologia. Jeśli wszystkie wskaźniki są prawidłowe, surowiec zostaje zaakceptowany i rozpoczyna się proces produkcji.

W naszej kaliskiej fabryce przetwarzane są wyłącznie surowce bezglutenowe, dzięki czemu mamy pewność, że Nestlé Sinlac nie zawiera glutenu. Zmielony ryż i mączka chleba świętojańskiego są łączone z pozostałymi składnikami, m.in. wysokiej jakości olejami roślinnymi (rzepakowy i słonecznikowy), niezbędnymi witaminami i składnikami mineralnymi. 

Produkty Nestle Sinlac

2. W trosce o jakość - strefy wysokiej higieny, maty dekontaminacyjne, drobne sita i detektory metalu

W fabryce podejmowanych jest wiele działań mających na celu zagwarantowanie wysokiej jakości produktu gotowego. Na jej straży stoją przede wszystkim nasi zaangażowani pracownicy, którzy są regularnie szkoleni w obszarach związanych z jakością. Wspierani są szeregiem dokładnie zaplanowanych procedur bezpieczeństwa, wykonywanych przy użyciu specjalistycznego sprzętu

Wejście na obszar produkcyjny możliwe jest wyłącznie w specjalnej odzieży ochronnej, po przejściu przez matę dekontaminacyjną, zabezpieczającą przed dostaniem się do tej strefy ciał obcych. Dodatkowo, procesy najważniejsze dla bezpieczeństwa produktu odbywają się w tzw. strefach wysokiej higieny, wyposażonych w specjalne centrale wentylacyjne stale oczyszczające powietrze. Do tych części fabryki dostać można się wyłącznie przez specjalne śluzy, a wszystkie wnoszone tam elementy są dokładnie dezynfekowane. 

Na linii produkcyjnej zamontowane są sita o średnicy oczek od 2 do 4 mm, przez które przesiewane są wszystkie surowce oraz sita 3,5-5-milimetrowe, prze które przechodzi dodatkowo produkt gotowy. Chronią one przed dostaniem się ciał obcych do produktu. Dodatkowym zabezpieczeniem przed obecnością elementów niepożądanych są automatyczne detektory metalu, które wyłapałyby obecność metalicznego ciała obcego nawet o średnicy 1mm
 

3. Analizy końcowe bez których produkt nie trafi do konsumentów

Każda partia Nestlé Sinlac i Nestlé Sinlac bez dodatku cukru* badana jest także pod kątem zawartości kluczowych składników odżywczych, jak poziom wapnia czy żelaza oraz analizowana pod kątem parametrów mikrobiologicznych, fizyko-chemicznych i cech sensorycznych

Na koniec produkt transportowany jest do miejsca pakowania, gdzie w odpowiednich warunkach proszek umieszczany jest w saszetkach, a saszetki w kartonikach. 
Specjalnie przeszkolony zespół na bieżąco analizuje doniesienia z poszczególnych elementów opisanego systemu kontroli jakości, by na ich podstawie móc podjąć w każdej sytuacji właściwe kroki i zagwarantować wysoką jakość Nestlé Sinlac. Pozytywne wyniki wszystkich powyższych testów pozwalają na zwolnienie produktu z fabryki – dopiero teraz będzie mógł on trafić do naszych małych konsumentów. 
* zawiera naturalnie występujące cukry

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Baby&me

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego maluszka!

  • pobierz jadłospisy stworzone przez dietetyków
  • odbierz darmowe próbki NAN OPTIPRO Plus 2 HM-O
  • weź udział w konkursach i wygrywaj
  • testuj produkty Nestlé dla niemowląt i małych dzieci
Mamy oceniają tę treść na 0/5
avatar
Szukaj

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.