Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X
Rola kwasu DHA w diecie kobiet w ciąży

Rola kwasu DHA w diecie przyszłej mamy

DHA, kwas tłuszczowy należący do rodziny omega-3, to bardzo ważny składnik diety kobiet w ciąży. Jest odpowiedzialny np. za prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Kwas DHA można znaleźć m.in. w mięsie ryb. U zdecydowanej większości pań, które spodziewają się dziecka, konieczna jest jednak jego suplementacja.

wtorek, 26.03.2019

Odżywianie w ciąży, czyli to, co ląduje każdego dnia na talerzu przyszłej mamy, to jeden z najważniejszych czynników decydujących o prawidłowym rozwoju dziecka. Pamiętaj, by codzienny jadłospis uwzględniał nie tylko odpowiednią ilość kalorii, ale również wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym cenny tłuszcz DHA.

Co jeść w ciąży?


Tłuszcze w diecie przyszłej mamy

Tłuszcze powinny pokrywać od 20% do 35% Twojego dobowego zapotrzebowania energetycznego w ciąży. Kwasy tłuszczowe nasycone znajdujące się przede wszystkim w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego (tłustym mięsie i jego przetworach, pełnotłustych produktach mlecznych) powinnaś spożywać w jak najmniejszych ilościach.

W ciąży bardzo wzrasta zapotrzebowanie na niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Jest to przede wszystkim kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Ten ostatni, szczególnie ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka, zawarty jest głównie w tłustych rybach morskich, owocach morza oraz algach.


DHA w ciąży – dlaczego jest tak ważny?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne do budowy nowych tkanek zarówno Twoich, jak i Twojego dziecka. Mają one korzystny wpływ na rozwój mózgu oraz siatkówki oka maluszka, a także przebieg całej ciąży. Szczególnie duże zapotrzebowanie na DHA występuje u pań w III trymestrze ciąży. Jest to związane z bardzo intensywnym rozwojem układu nerwowego dziecka w tym okresie.

Co ważne, u kobiet, które przyjmują odpowiednie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczonych, rzadziej występuje przedwczesny poród, stan przedrzucawkowy oraz depresja poporodowa. Mniejsze jest także ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka oraz wystąpienia u niego alergii w wieku późniejszym*.

Kwas DHA w diecie kobiety w ciąży


Dieta w ciąży a zawartość DHA

Głównym źródłem DHA w diecie są wspomniane już ryby morskie, owoce morza i algi. Według statystyk, kobiety w naszym kraju spożywają jednak średnio zaledwie nieco ponad 100 gramów ryb w tygodniu, podczas gdy zalecane spożycie jest aż 2 razy większe. Trzeba zaś pamiętać, że nie zawsze muszą być to te najbardziej rekomendowane rodzaje ryb, będące źródłem DHA. Wiele mam nie spożywa w związku z tym odpowiedniej ilości tego składnika.


Suplementacja kwasów DHA w ciąży i po porodzie

Według zaleceń zespołu ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, dla zapewnienia właściwych zasobów DHA w organizmie kobiety i zaspokojenia potrzeb rozwijającego się dziecka, ciężarna powinna przyjmować 600 mg DHA dziennie już od pierwszego miesiąca ciąży. Jeśli istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, powinno to być nawet 1000 mg DHA dziennie.

Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca nawet, by suplementację kontynuować też po porodzie, by zapewnić odpowiednią zawartość DHA w mleku mamy. Lekarz z pewnością podpowie Ci, który preparat będzie najlepszy i jaka ilość tego składnika jest dla Ciebie optymalna.

 

*Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka. Warszawa; 2013.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Baby&me

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Mamy oceniają tę treść na 0/5

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.