Nutrition program

Dieta w ciąży – jak zmniejszyć ryzyko alergii u dziecka?

Nie wiesz, co jeść w ciąży? Martwisz się, że na ten czas musisz zrezygnować ze swoich ulubionych owoców czy jogurtów ze względu na potencjalną alergię dziecka? Niepotrzebnie! Dieta dla kobiet w ciąży nie wymaga, by eliminować z niej jakiekolwiek produkty tylko dlatego, że mogą przyczynić się do rozwoju alergii u niemowlęcia.

2min.
czytania Wrz 14, 2021

Jeśli jesteś uczulona na określone produkty, powinnaś ich unikać. Alergia na jajka czy mleko nie mija na czas, kiedy nosisz w sobie dziecko. Co pewien czas pojawiają się jednak plotki o tym, czego nie można jeść w ciąży, bo może wywołać alergię u maleństwa. Badania w tym obszarze nadal trwają, ale już teraz wiadomo, że jeśli nie jesteś uczulona na jakiś rodzaj pokarmu, to nadal może być on składnikiem Twojej diety w ciąży.

Jeśli jesteś zdrowa i nie dokuczają Ci alergie pokarmowe, możesz jeść wymienione produkty spożywcze bez obawy, że wywołają one alergię u Twojego dziecka:

  • mleko,
  • jajka,
  • ryby,
  • orzechy,
  • pszenica.

 

Istnieją oczywiście naukowo potwierdzone informacje o tym, czego nie jeść w ciąży. To przede wszystkim surowe ryby, surowe mięso czy ser z mleka niepasteryzowanego. Sushi czy tatar w ciąży nie są więc najlepszym wyborem. To obostrzenie jest jednak spowodowane ryzykiem zatrucia pokarmowego, które nie ma żadnego związku z alergiami.

Dieta ciężarnej – czego unikać w ciąży
Źródła

Bunyavanich S, Rifas-Shiman S, Platts-Mills T et al. Peanut, milk, and wheat intake during pregnancy is associated with reduced allergy and asthma in children. J Allergy Clin Immunol 2014; 133(5):1373-82.

Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH et al. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract 2013; 1:29-36.

Frazier AL, Camargo CA, Malspeis S et al. Prospective study of peripregnancy consumption of peanuts or tree nuts by mothers and the risk of peanut or tree nut allergy in their offspring. JAMA Pediatr 2014; 168(2):156-62.

Greer FR, Sicherer SH, Burks AW, and the Committee on Nutrition and Section on Allergy and Immunology. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas.
Pediatrics 2008; 121(1):183-91.

www.cdc.gov
www.efsa.europa.eu
www.acog.org

Search icon

Nie znalazłaś/eś potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę