MyFeed Personalized Content
7 - 8 miesięcy
Artykuł
Add this post to favorites

Jak dbamy o jakość naszych kaszek dla niemowląt?

Od 150 lat tworzymy produkty dla niemowląt. Wysoka jakość kaszek Nestlé wynika nie tylko z wymogów stawianych w tym zakresie przez przepisy prawa, ale przede wszystkim z troski o zdrowie i dobrą przyszłość najmłodszych. Proces produkcji dla tak małych konsumentów to wielka radość, ale także ogromna odpowiedzialność. Zanim więc kaszka trafi do małego brzuszka, musi przejść długą drogę, w tym liczne testy jakości.

4min. czytania Sty 15, 2024

Kaszki dla niemowląt to pierwsze produkty zbożowe, które pojawiają się w diecie dziecka. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, mogą być wprowadzane do jadłospisu już po 4. miesiącu życia. Niedojrzały przewód pokarmowy dziecka jest niezwykle wrażliwy na jakość żywności. Dlatego surowce wykorzystywane do produkcji kaszek Nestlé, jak i cały proces produkcyjny, znajdują się pod naszą stałą kontrolą.

Dobrze znamy surowce, z których powstają nasze kaszki

Wybieramy tylko te uprawy, które są troskliwie doglądane i prowadzone z wykorzystaniem najnowszej wiedzy. Tylko wtedy mogą dać najlepszy plon! Wieloletnia współpraca z dostawcami umożliwia regularną kontrolę prowadzonych upraw. Nasi agronomowie kilka razy w roku sprawdzają, czy są one zgodne z naszymi rygorystycznymi standardami. Doradzają też rolnikom, jakie prace należy podjąć, aby uzyskać jak najlepsze ziarna.

Ważne

Ryż, wykorzystywany w naszych kaszkach uprawiany jest na słonecznym południu Europy we Włoszech i w Hiszpanii.

Testy jakości

Zebrane latem z pól zboża poddawane są następnie wnikliwym testom jakościowym. Znając pochodzenie każdego ziarenka, dokładnie wiemy, jakim analizom należy je poddać, by jak najwięcej się o nim dowiedzieć i zdecydować, czy znajdzie się w naszej kaszce.

Zboża, które trafiają do naszej fabryki sprawdzamy pod kątem parametrów mikrobiologicznych, sensorycznych oraz pozostałości metali ciężkich (m.in kadm i arsen), pestycydów i innych cech ważnych dla jakości zbóż. W sumie surowce wykorzystywane do produkcji kaszek poddawane są aż 2750 analizom. Każda partia surowca, by mogła zostać wykorzystana do produkcji naszych kaszek, musi spełnić rygorystyczne normy.

Ważne

Zboża, które trafią do naszych kaszek, przechodzą nawet 1000 testów jakości i spełniają normy do 2000 razy bardziej wymagające niż w przypadku żywności dla dorosłych.

Tylko surowce, które spełniają wszystkie nasze wymagania, mogą być wykorzystywane do produkcji kaszek.

Jak powstają kaszki dla dzieci?

Dopiero kiedy mamy już pewność, że wszystkie ziarenka spełniają nasze najwyższe normy, rozpoczynamy proces produkcji kaszki. To między innymi dzięki odpowiednio zaplanowanej linii produkcyjnej możemy sprostać rygorystycznym normom czystości oraz licznym próbom, które nasze kaszki przechodzą także już jako gotowy produkt. Nowoczesna technologia pozwala nam cały czas śledzić parametry procesu. Zapisy tych pomiarów są archiwizowane, dzięki czemu łatwo można je później zweryfikować. Odpowiednio przeszkolony zespół ludzi to najlepsza gwarancja jakości. Dbamy więc, by każdy z pracowników, którzy czuwają nad prawidłowym przebiegiem produkcji naszych kaszek, miał odpowiednią wiedzę i umiejętności.

Od ziarenka do kaszki, czyli podróż do brzuszka maluszka!

W czasie podróży przez linię produkcyjną surowce są przesiewane i wielokrotnie sprawdzane pod kątem jakości z wykorzystaniem różnych, niezwykle czułych, metod. Gotowa kaszka, zanim trafi do opakowania, przesiewana jest dodatkowo przez sito o bardzo drobnych oczkach – chroni to przed obecnością w niej ciał obcych. Następnie pakowana jest w atmosferze ochronnej, co uniemożliwia rozwój drobnoustrojów.

Ważne

Gotowa kaszka, zanim będzie dostępna dla rodziców i ich pociech, musi przejść nawet 700 różnych testów jakości.

Hermetycznie zamknięta torebka przechodzi jeszcze ostatnią fazę kontroli – z każdej partii gotowego produktu pobiera się losowo próbki, które następnie trafiają do laboratorium. Tam wykonywane są liczne analizy jakościowe, m.in. mikrobiologiczne, fizykochemiczne i testy sensoryczne. Pozytywny wynik badań jest warunkiem dopuszczenia produktu do sprzedaży – tylko te kaszki, które spełnią wszystkie wymagania trafią do sklepów.

Jak powstają kaszki Nestle

 

Dobry przepis warunkiem zdrowia

Odpowiedni dobór surowców jest niezbędny, by uzyskać zdrowy i bezpieczny dla maluszka produkt. Tajemnicą naszego sukcesu jest jednak także dobry przepis. Skomponowane przez naszych technologów receptury gwarantują, że każda porcja kaszki dostarczy dziecku niezbędnych składników odżywczych, a przy tym będzie bardzo dobrze smakować. Wartość odżywczą naszych produktów wnikliwie badamy, a informację na jej temat umieszczamy na opakowaniu kaszek w postaci tabeli wartości odżywczej.

Wasze zaufanie to dla nas powód do dumy, ale także najsilniejsza motywacja, by stale podążać za najnowszą wiedzą i każdego dnia podnosić standardy.

Rodzice, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na temat jakości naszych kaszek, mogą skontaktować się z Centrum Informacji dla Rodziców dzwoniąc pod numer 801333000.

Strefa eksperta
Masz pytanie?

Napisz do ekspertów Nestlé Baby&me!

Baby&Me_banner_rejestracyjny z wózkiem
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!

Dołącz do programu Nestlé Baby&me i poznaj wszystkie benefity, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Rate this article

Nestlé Baby&me umożliwia konsumentom wystawianie opinii o swoich produktach i zapewnia dostęp do wystawianych przez konsumentów opinii o swoich produktach, jednakże na ten moment Nestlé Baby&me nie może zapewnić, czy publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go nabyli.