Przepisy - udostępnij
X

Zupka brokułowa z żółtkiem po 4. miesiącu
Zupka brokułowa z żółtkiem po 4. miesiącu
Składniki
- Brokuły świeże lub mrożone: 60 g
- Marchewka: 30 g
- Pietruszka korzeń: 30 g
- Ziemniak: 30 g
- Ugotowane żółtko jaja kurzego: 1/2 sztuki
- Oliwa z oliwek lub masło: 1 łyżeczka płaska
- Kleik kukurydziany Nestlé, po 4. miesiącu: 1 łyżeczka
- Woda: 1 szklanka
nóż, deska do krojenia, rondelek, mikser
Sposób przygotowania
- Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę i ziemniak kroimy w drobną kostkę i gotujemy przez około 10 minut
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone drobno brokuły
- Gotujemy przez kolejne 7-8 minut na „wolnym ogniu”, po tym czasie brokuły wyjmujemy i ścinamy końcówki „różyczek” tak aby uzyskać „grysik”
- „Grysik” z brokuł pozostawiamy, a pozostałe brokuły wkładamy ponownie do zupki i gotujemy do miękkości, po czym miksujemy
- Po zmiksowaniu dodajemy ugotowany według przepisu z opakowania kleik kukurydziany Nestlé i miksujemy dolewając oliwę z oliwek
- Do gotowej zupki na koniec dodajemy „grysik” z brokuł oraz przetarte przez sitko ugotowane żółtko jaja kurzego
