Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Przepis - udostępnij
X

smazone_eskalopki_z_ryby_z_koperkiem_2

24 - 36 miesięcy

Smażone eskalopki z ryby z koperkiem - po 24. miesiącu

TrudnośćŚredni

Podawanie2

Czas przygotowania0mn

Czas gotowania0mn

Składniki
  • Filety z ryby (np. z sandacza): 130 g
  • Oliwa z oliwek extra virgin: 1 łyżka
  • Nasiona kopru włoskiego: 1 łyżeczka
  • Sól 
  • Olej do smażenia: 1 łyżeczka
  • Koperek: ¼ pęczka
  • Wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżka
  • Śmietanka: 2-3 łyżeczki
  • Bulion drobiowy: 60 ml
  • Kleik ryżowy Nestlé: 1 łyżeczka
  • Masło: 1 płaska łyżeczka
  • Surówka z marchwi (marchew, jabłko, cukier, kilka kropli soku z cytryny)
Przybory kuchenne

pojemnik pokrywką do marynaty, patelnia, garnuszek, rondelek, talerz

Alergeny
  • Produkt zawiera mleko.
  • Produkt zawiera rybe.

Sposób przygotowania

  • Porcje fileta rybnego marynujemy przez max.1,5 godziny w lodówce - doprawiamy solą, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy nasionami kopru włoskiego i świeżym koperkiem. 
  • Po wyjęciu ryby z marynaty smażymy ją na oleju. 
  • Sos: do garnuszka wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę śmietanki i wywaru drobiowego oraz szczyptę ziarna kopru włoskiego. 
  • Po 2-3 minutach gotowania sosu na „wolnym ogniu” cedzimy go przez sitko. 
  • Sos zagęszczamy kleikiem ryżowym Nestlé. 
  • Do gorącego sosu dodajemy miękkie masła i sporo drobno pokrojony koperek. 
  • Rybę polewamy sosem i podajemy ze smażonymi ziemniaczkami pokrojonymi w niedużą kostkę oraz surówką z marchwi.

smazone_eskalopki_z_ryby_z_koperkiem_2

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!