Przepisy - udostępnij
X

Smażone eskalopki z ryby z koperkiem - po 24. miesiącu
Smażone eskalopki z ryby z koperkiem - po 24. miesiącu
Składniki
- Filety z ryby (np. z sandacza): 130 g
- Oliwa z oliwek extra virgin: 1 łyżka
- Nasiona kopru włoskiego: 1 łyżeczka
- Sól
- Olej do smażenia: 1 łyżeczka
- Koperek: ¼ pęczka
- Wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżka
- Śmietanka: 2-3 łyżeczki
- Bulion drobiowy: 60 ml
- Kleik ryżowy Nestlé: 1 łyżeczka
- Masło: 1 płaska łyżeczka
- Surówka z marchwi (marchew, jabłko, cukier, kilka kropli soku z cytryny)
pojemnik z pokrywką do marynaty, patelnia, garnuszek, rondelek, talerz
Alergeny- Produkt zawiera mleko.
- Produkt zawiera rybę.
Sposób przygotowania
- Porcję fileta rybnego marynujemy przez max.1,5 godziny w lodówce - doprawiamy solą, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy nasionami kopru włoskiego i świeżym koperkiem.
- Po wyjęciu ryby z marynaty smażymy ją na oleju.
- Sos: do garnuszka wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę śmietanki i wywaru drobiowego oraz szczyptę ziarna kopru włoskiego.
- Po 2-3 minutach gotowania sosu na wolnym ogniu cedzimy go przez sitko.
- Sos zagęszczamy kleikiem ryżowym Nestlé.
- Do gorącego sosu dodajemy miękkie masło i drobno pokrojony koperek.
- Rybę polewamy sosem i podajemy ze smażonymi ziemniaczkami pokrojonymi w niedużą kostkę oraz surówką z marchwi.
