Smażone eskalopki z ryby z koperkiem - po 24. miesiącu
Składniki
- 130g filetu z ryby
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
 - 1/4 pęczka koperku
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 - 3 łyżeczki śmietany
 - 60 ml bulionu drobiowego
 - 1 łyżeczka Kleiku Ryżowego Nestlé Proste Zboża
 - 1 łyżeczka masła
 - surówka z marchwi
 
Alergeny
- Produkt zawiera mleko.
 - Produkt zawiera rybę.
 
Krok po kroku
- 
            
Porcję fileta rybnego marynujemy przez max.1,5 godziny w lodówce - polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy nasionami kopru włoskiego i świeżym koperkiem.
 - 
            
Po wyjęciu ryby z marynaty smażymy ją na oleju.
 - 
            
Sos: do garnuszka wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę śmietanki i wywaru drobiowego oraz szczyptę ziarna kopru włoskiego.
 - 
            
Po 2-3 minutach gotowania sosu na wolnym ogniu cedzimy go przez sitko.
 - 
            
Sos zagęszczamy kleikiem ryżowym Nestlé Proste Zboża.
 - 
            
Do gorącego sosu dodajemy miękkie masło i drobno pokrojony koperek.
 - 
            
Rybę polewamy sosem i podajemy ze smażonymi ziemniaczkami pokrojonymi w niedużą kostkę oraz surówką z marchwi.
 
  Dołącz do programu Nestlé FamilyNes
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.