Nutrition program

Żywność organiczna - co to oznacza dla dziecka?

Czy wiesz, czym jest "żywność organiczna"? Zapoznaj się z naszymi informacjami i dowiedz się, czy warto wprowadzić ją do diety Twojego dziecka.

2min.
czytania Wrz 30, 2021

Żywność organiczna - co to oznacza dla mojego dziecka?

Co właściwie znaczy określenie „żywność organiczna” i czy jest dla niej miejsce w codziennej diecie Twojej rodziny?

Słowo „organiczny” opisuje sposób przygotowania żywności, w którym dużą rolę odgrywają kwestie ekologiczne. Według organizacji International Federation of Organic Agriculture Movement, „Rolnictwo ekologiczne oznacza system produkcji żywności, w którym producenci kierują się troską o stan gleby, ekosystemów i dbałością o człowieka. Odchodzi się od działań negatywnie wpływających na środowisko, a w zamian stosuje się ekologiczne procedury, wspiera bioróżnorodność i stosuje procesy dostosowane do lokalnych uwarunkowań.”

Żywność i napoje oznaczone jako „organiczne” muszą spełniać określone wymogi dotyczące procesu produkcji, przechowywania, przetwórstwa, transportu i sprzedaży, co potwierdza certyfikat wydany przez niezależną instytucję. Te konkretne wymagania dotyczą nie tylko samych producentów, ale wszystkich podmiotów zaangażowanych w łańcuch dostaw, w tym rolników i sprzedawców. Żywność oznaczona jako „organiczna” musi zawierać co najmniej 95% składników pochodzenia ekologicznego, nie wliczając w to wody i soli. Pozostałe składniki to surowce niezwiązane z rolnictwem, które widnieją w oficjalnym spisie.

Żywność organiczna dla dzieci

Popularność żywności organicznej stale rośnie. Wiele osób sięga po produkty ekologiczne, szukając smacznych produktów, które zostały wytworzone w sposób przyjazny dla środowiska i odpowiedzialny społecznie. Niektórzy rodzice wybierają organiczne produkty dla swoich pociech, ponieważ chcą podawać im produkty z gospodarstw, w których szczególną troską otacza się ludzi, zwierzęta, rośliny, glebę i wodę.

Co ważne, w kwestii jakości żywność dla niemowląt i małych dzieci oparta na surowcach ekologicznych nie różni się od tej bazującej na składnikach z rolnictwa konwencjonalnego – normy, które muszą zgodnie z prawem spełniać te produkty są takie same. Różni się jednak sposób, w jaki warzywa, owoce czy zboża są pozyskiwane - w przypadku organicznej żywności dla najmłodszych metody te są bliższe naturze i oparte na odwiecznych cyklach przyrody.

Każdy rodzic sam podejmuje decyzję, jakie produkty dla najmłodszych wybiera – organiczne czy nie.

Źródła

https://www.ifoam.bio/en/our-library/organic-basics (dostęp w dniu 9 stycznia 2018 r.)

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/organic-baby-food/faq-20058008 (dostęp w dniu 9 stycznia 2018 r.)

Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S, et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 2017; 16(1):111 doi:10.1186/s12940-017-0315-4

Reganold JP, Wachter JM. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat Plants 2016; 2:doi:10.1038/nplants.2015.221

Search icon

Nie znalazłaś/eś potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę