Przepisy - udostępnij
X

Zupka szparagowa po 4. miesiącu
Zupka szparagowa po 4. miesiącu
Składniki
- Korzeń pietruszki obrany 30g
- Szparagi białe i zielone obrane z włókien 70 g
- Jabłko obrane i z wyciętymi szypułkami 20 g
- Seler naciowy obrany z łyk 30 g
- Polędwiczka cielęca lub górka cielęca b/k 50 g
- Kleik kukurydziany Nestlé po 4. miesiącu 2 łyżeczki
- Woda 1 1/2 szklanki
- Masło 1 łyżeczka
- Ugotowane żółtko jaja kurzego 1 sztuka
- Koperek („piórka” bez łodyżek)
nóż, deska do krojenia, rondelek, mikser, sitko

Sposób Przygotowania
- Pokrojona w kostkę cielęcinę gotujemy w jednej szklance wody przez 20 minut
- Po 10 minutach gotowania dodajemy zielone szparagi, seler naciowy i drobno pokrojony korzeń pietruszki
- Pod koniec gotowania dodajemy jabłko i Kleik kukurydziany Nestlé
- Gdy wszystko jest miękkie, całość miksujemy na jednolitą papkę, a pod koniec miksowania wrzucamy miękkie masło
- Szparagi białe gotujemy oddzielnie w niewielkiej ilości wody po czym miksujemy
- Ciepłą zupkę posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i przetartym przez sitko ugotowanym żółtkiem oraz „stawiamy kleksy” ze zmiksowanych białych szparagów