Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy - udostępnij
X

7 - 8 miesięcy9 - 12 miesięcy13 - 23 miesięcy24 - 36 miesięcy

Makaron z sosem pomidorowym dla całej rodziny – po 7. miesiącu

Składniki
  • makaron bezglutenowy i/lub bez jajeczny (w zależności od typu alergii), 100-120 g suchego makaronu na jedną osobę dorosłą
  • pomidory bez skórki (świeże, bądź z puszki), ok. 2 całe pomidory dla jednej osoby dorosłej (ok. 120 g/os.)
  • 0,5 czubatej łyżki (5 g) Nestlé Sinlac bez dodatku cukru
  • szczypta soli
  • ulubione świeże bądź suszone zioła (np. bazylia, oregano, koperek)
  • 8g oliwy z oliwek (5 g do makaronu, 3 g do sosu)
  • tradycyjne dodatki dla całej rodziny (np. czosnek, zeszklona cebulka, sól, pieprz)
     

Sposób przygotowania

  • Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie do miękkości, wg. sposobu przygotowania podanego na opakowaniu
  • Jeżeli Twoje dziecko dopiero zaczyna próbować produkty zbożowe, pamiętaj o odpowiednio delikatnej konsystencji potraw, dostosowanej do jego umiejętności rozcierania i gryzienia pokarmów
  • Odcedź makaron a następnie polej delikatnie oliwą z oliwek
  • Pomidora sparz i obierz ze skórki
  • Włóż do garnka obrane pomidory, zblenduj i dodaj przyprawy
  • Gotuj przez około 5 min ale nie czekaj aż odparuje, ponieważ Nestlé Sinlac i tak wchłonie część wody
  • Oddziel dla dziecka około 40 g sosu i poczekaj około 15 min aż ostygnie
  • W tym czasie możesz dokończyć robienie sosu dla pozostałej części rodziny dodając wasze ulubione dodatki (np. zeszkloną cebulkę, czosnek, oliwę, przyprawy) oraz odparowując nadmiar wody
  • Gdy sos dla dziecka lekko ostygnie dodaj niego 3 g oliwy z oliwek oraz Nestlé Sinlac bez cukru
  • Wymieszaj
  • Sos podawaj wraz z ugotowanym makaronem

Dołącz do Programu Nestlé Baby&me

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Mamy oceniają tę treść na 0/5

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.