Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Przepis - udostępnij
X

Ptysie z owocowym jogurtem

13 - 23 miesięcy24 - 36 miesięcy

Ptysie z owocowym jogurtem – po 12. miesiącu

TrudnośćŚredni

Podawanie0

Czas przygotowania0mn

Czas gotowania0mn

Składniki

Ciasto ptysiowe:

  • Nestlé Sinlac: 6 płaskich łyżek
  • Woda: 4 płaskie łyżki
  • Rozpuszczone masło: 2 płaskie łyżki stołowe
  • Jajko kurze:1 sztuka (rozmiar L)
  • Sól szczypta
  • Nestlé Jogolino naturalne: 1 kubeczek
  • Truskawka świeża: 4 sztuki
  • Maliny świeże: 8-10 sztuk
  • Borówki amerykańskie: 60 g
  • Cukier puder
Przybory kuchenne

rondelek, szpryca do ciasta, talerz, łyżka

Alergeny
  • Produkt zawiera jajka.
  • Produkt zawiera mleko.

Sposób przygotowania

  • Rozpuszczone masło zagotowujemy w małym rondelku z wodą.
  • Zaraz po zagotowaniu wsypujemy Sinlac Nestle oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy nie zdejmując z ognia z tym, że musimy siłę ognia skręcić na minimum.
  • Do lekko przestudzonego ciasta wkręcamy jajko.
  • Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję i odchodzić od łyżki.
  • Ciasto ptysiowe szprycujemy małe okrągłe surowe ptysie na blachę wyłożoną pergaminem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25-30 minut.
  • Z ciasta ptysiowego pieczemy małe ptysie po czym przekrajamy je w poprzek i nakładamy deserek Nestle Jogolino wymieszany z dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi. Całość posypujemy cukrem pudrem i/lub startą czekoladą.

 

Ptysie z owocowym deserkiem mlecznym

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!