Składniki
Ciasto ptysiowe:
- Nestlé Sinlac: 6 płaskich łyżek
- Woda: 4 płaskie łyżki
- Rozpuszczone masło: 2 płaskie łyżki stołowe
- Jajko kurze: 1 sztuka (rozmiar L)
- Sól szczypta
- Nestlé Jogolino naturalne: 1 kubeczek
- Truskawka świeża: 4 sztuki
- Maliny świeże: 8-10 sztuk
- Borówki amerykańskie: 60 g
- Cukier puder
Przybory kuchenne
rondelek, szpryca do ciasta, talerz, łyżka
Alergeny
- Produkt zawiera jajka.
- Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
55min.Czas gotowania
-
55min.Czas całkowity
-
Rozpuszczone masło zagotowujemy w małym rondelku z wodą.
-
Zaraz po zagotowaniu, wsypujemy Sinlac Nestlé oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy nie zdejmując z ognia, z tym, że musimy siłę ognia skręcić na minimum
-
Do lekko przestudzonego ciasta wkręcamy jajko
-
Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję i odchodzić od łyżki.
-
Ciasto ptysiowe szprycujemy na blachę wyłożoną pergaminem
-
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25-30 minut
-
Z ciasta ptysiowego pieczemy małe ptysie, po czym przekrajamy je w poprzek i nakładamy deserek Nestlé Jogolino wymieszany z dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi. Całość posypujemy cukrem pudrem i/lub startą czekoladą.

Sprawdź, jak wiele korzyści dla Ciebie przygotowaliśmy!

Odbierz próbki NAN OPTIPRO® PLUS 2 HM-O

Testuj nasze najnowsze produkty

Wygrywaj atrakcyjne nagrody

Skonsultuj się z ekspertami