Przepisy - udostępnij
X

Zupka jarzynowa z papają i rybką po 4. miesiącu
Zupka jarzynowa z papają i rybką po 4. miesiącu
Składniki
- Papaja 50 g
- Ziemniak 30 g
- Marchewka 30 g
- Filet z pstrąga bez ości i skóry 40 g
- Olej rzepakowy 1 łyżeczka
- Kleik ryżowy Nestlé, po 4. miesiącu 2 łyżeczki
- Woda 1 szklanka
- Natka pietruszki – listki
nóż, deska do krojenia, rondelek, sitko, mikser

Sposób Przygotowania
- Umytą i obraną marchewkę i ziemniaka myjemy dokładnie kroimy na spore kawałki.
- Gotujemy około 10 minut po czym dodajemy sparzoną i obraną oraz pozbawioną pestek papaję i gotujemy kolejne 10 minut
- Następnie gotując na „wolnym ogniu” dodajemy filet z pstrąga i gotujemy przez 5 minut
- Ugotowaną rybę wyjmujemy i przecieramy przez sitko. Uwaga! – nie wolno miksować, gdyż mogą czasami pozostać kawałki ości. Użycie sitka z drobnym oczkiem gwarantuje, że nawet drobne ości nie zostaną przetarte
- Do zupki dodajemy Kleik ryżowy Nestlé i po 2 minutach gotowania całość miksujemy na jednolitą papkę dolewając niewielką ilość oleju
- Przetartą rybkę przekładamy do zupki lub formujemy w „wałeczek” który kroimy w plasterki i posypujemy po wierzchu zupkę
- Zupkę posypujemy bardzo drobno pokrojonymi listkami natki pietruszki