Przepisy - udostępnij
X

Zapiekany filet z kurczaka z bananami - po 24. miesiącu
Zapiekany filet z kurczaka z bananami - po 24. miesiącu
Składniki
- Filet z kurczaka: 200 g
- Olej: 10 ml
- Sól
- Delikatny Kurczak Gerber: 1 słoiczek
- Nektar Winogronowo Bananowy Bobo Frut: ½ słoiczka
- Banan: ¼ sztuki
- Żółtko jaja kurzego: 1 sztuka
- Serek biały mielony: 120 g
- Żółtko jaja kurzego: 1 sztuka
- Białko jaja kurzego: 1 sztuka
- Ubita śmietanka 30%: 60 ml
deska do krojenia, nóż, patelnia, miseczka, ubijaczka do piany lub mikser
Alergeny- Pordukt zawiera jaja.
- Produkt zawiera mleko.
Sposób przygotowania
- Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, po czym solimy i smażymy na oleju.
- Delikatnego Kurczaka Gerber mieszamy z Nektarem Winogronowo Bananowym Bobo Frut i polewamy kurczaka. Dusimy nie dłużej jak 4-5 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy banana, obranego i pokrojonego w drobną kostkę.
- Tak przygotowanego kurczaka, po lekkim przestudzeniu, mieszamy z żółtkiem jaja kurzego.
- Serek biały mielony mieszamy z żółtkiem i bitą śmietanką oraz na sam koniec, z ubitą pianą białka jaja kurzego (jajka kurze można zastąpić jajkami przepiórczymi).
- Kurczaka z sosem bananowym przekładamy do naczynka żaroodpornego i zalewamy białym serkiem z jajkami.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 15-20 minut.
