Przepisy - udostępnij
X

Zapiekanka warzywna z kurczakiem i serem po 4. miesiącu
Zapiekanka warzywna z kurczakiem i serem po 4. miesiącu
Składniki
- Marchewka obrana 20 g
- Pietruszka korzeń obrana 20 g
- Ziemniaki obrane 20 g
- Brokuły „różyczki” 1 mała sztuka
- Szpinak 4-6 małych listków
- Filet z kurczaka bez skóry i bez kości 40 g
- Ugotowane żółtko jaja kurzego 1 sztuka
- Kleik ryżowy Nestlé, po 4. miesiącu 1 łyżeczka
- Ser mozzarella 30 g
nóż, deska do krojenia, rondelek, mikser, sitko, naczynie żaroodporne, piekarnik

Sposób Przygotowania
- Pokrojoną w drobne kawałki marchewkę i pietruszkę gotujemy do miękkości i po odcedzeniu miksujemy na jednolitą papkę
- Do tak przygotowanych warzyw dodajemy połowę startego na „drobnym oczku” sera mozzarella oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtko jaja kurzego
- Ugotowane do miękkości ziemniaki przecieramy przez sitko (nie miksujemy aby nie stały się ciągnące) i mieszamy z ugotowanymi do miękkości i zmiksowanymi brokułami oraz sparzonymi listkami szpinaku przetartymi przez gęste sitko lub zmiksowanymi razem z brokułami
- Filet z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, po czym gotujemy do miękkości i miksujemy po wyjęciu z wywaru lub przecieramy przez drobne sitko
- Do pozostały po gotowaniu mięsa wywaru (ok. 40 ml) wsypujemy kleik ryżowy i mieszamy go z przetartym kurczakiem oraz drugą połową serka mozzarella startego na „drobnym oczku”
- W żaroodpornym naczynku układamy na przemian wszystkie trzy mieszanki czyli marchewkowo-pietruszkową, ziemniaczaną z brokułami i szpinakiem oraz kurczaka z kleikiem tak aby się nie wymieszały i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120ºC na około 5-6 minut (nie dłużej aby zapiekanka się nie zrumieniła)
- Uwaga! – zapiekankę możemy posypać po wierzchu startym serem mozzarella