Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Topic Page - udostępnij
X

Elementarz Smaków Gerber

Bo smaków, jak liter, trzeba się nauczyć.

Zapraszamy do lektury!

Rozszerzanie diety to ważny i długo wyczekiwany przez rodziców etap w życiu dziecka - maluch zaczyna odkrywać nowe, nieznane mu dotąd smaki.

Naucz swoje dziecko smaków od A do Z!

Elementarz Smaków to przewodnik dla rodziców - przewodnik po smakach, których dziecko powinno się nauczyć tak, jak liter alfabetu. Elementarz podzielony jest na 10 lekcji, 6 z nich prezentuje nowy smak. Po ukończeniu wszystkich lekcji rodzic wraz z dzieckiem odkryje bogactwo smaków, a nabyte preferencje będą mu towarzyszyć w późniejszym życiu.

W-jak-Warzywa

Lekcja 1: W jak Warzywa

Warzywa są pierwszą grupą produktów, o które należy rozszerzać dietę dziecka. Powinny pojawiać się one w jadłospisie malucha codziennie, a formę ich podaży należy dostosować do wieku – od gładkich przecierów na początku, poprzez większe cząstki aż do samodzielnego gryzienia.

O-jak-Owoce

Lekcja 2: O jak Owoce

Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt owoce można wprowadzić do diety dzieci po 4. miesiącu jego życia. Co ważne - owoce należy wprowadzić dopiero po około 2. tygodniach od podania pierwszego posiłku warzywnego, kontynuując podawanie warzyw. 

Z-jak-zboża

Lekcja 3: Z jak Zboża

Przygodę dziecka ze smakiem zbóż należy zainicjować nie wcześniej niż po skończeniu przez niego 4.m.ż. i nie później niż przed ukończeniem 6.m.ż. Rozpocząć należy od zbóż bezglutenowych w postaci bezglutenowego kleiku dla niemowląt, stopniowo wprowadzając zboża glutenowe.

M-jak_mięso

Lekcja 4: M jak Mięso

Zgodnie z najnowszym schematem żywienia niemowląt mięso można wprowadzić do jadłospisu dziecka już w 5. miesiącu jego życia. W trosce o jak największe urozmaicenie diety malucha, należy dążyć do tego, by dziecko poznało smak rożnych gatunków mięsa, a obiadek z jego udziałem pojawiał się 5 razy w tygodniu.

R-jak-Ryby.

Lekcja 5: R jak Ryby

Rozwijanie akceptacji smaku ryby w dzieciństwie jest trudniejsze w porównaniu z rozwijaniem akceptacji smaków np. owoców. Nie należy się zbyt szybko zniechęcać i, w razie potrzeby, ponawiać próby. Wielkokrotne podawanie ryb sprzyja rozwojowi tolerancji ich smaku. Jeśli dziecko polubi smak ryby w dzieciństwie, istnieje większe prawdopodobieństwo, że będzie jego miłośnikiem w przyszłości.

M-jak-Produkty-Mleczne

Lekcja 6: M jak Produkty Mleczne

Mleko krowie nie powinno być stosowane jako główny produkt mleczny przed 12 m.ż. Może ono prowadzić do nadmiernego obciążenia ustroju białkiem i produktami jego przemiany oraz może sprzyjać alergizacji.
Dopuszczalne jest natomiast podawanie dziecku, które ukończyło 6 m.ż. przetworów mlecznych (tj. jogurt, ser twarogowy, kefir).

K-jak-Konsystencja

Lekcja 7: K jak Konsystencje

W 8. i 9. miesiącu życia dziecka możesz zaczać powoli wprowadzać większe kawałki jedzenia do posiłków (miękkie, gotowane warzywa pokrojone w kostkę, miękki ryż lub pokrojony makaron). Twoje dziecko nie ma jeszcze wszystkich ząbków, ale sobie poradzi! A przy okazji będzie ćwiczyć mięśnie języka, policzków i krtani - tak pomocne w późniejszej nauce mówienia!

S-jak-smak

Lekcja 8: S jak Smak

Dziecko ma więcej kubków smakowych od Ciebie i co ciekawe – umiejscowione są one nie tylko w buzi, ale też na ustach. Skutkuje to tym, że niemowlę ma inne odczucie smakowe niż dorosły i nie potrzebuje intensywnego przyprawiania potraw – smaki dań są dla niego wystarczająco wyraziste. 

nawyki-zywieniowe-gerber

Lekcja 9: N jak Nawyki żywieniowe

Czy wiesz, że to, czym karmisz swoje dziecko wpływa na jego nawyki żywieniowe w przyszłości? Jedną z podstawowych zasad kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dziecka jest różnorodna dieta. Im więcej produktów pozna i zaakceptuje niemowlak, tym większa szansa na to, że będzie je jadł przedszkolak, a następnie nastolatek i dorosły. 

J-jak-Jakość

Lekcja 10: J jak Jakość

W przypadku żywności dla niemowląt i małych dzieci słowo „jakość” nabiera szczególnego znaczenia, bo brzuszki dzieci są delikatniejsze niż nasze. W trosce o jak najwyższą jakość dań Gerber, czuwamy na procesem produkcji od ziarenka do słoiczka. Wszystko po to, by mieć pewność, że posiłki Gerber są odpowiednio zbilansowane i bezpieczne dla Twojego dziecka. 

Gerber. Smaki od A do Z.

W posiłkach Gerber znajdziesz smaki od A do Z i składniki wysokiej jakości niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka.

obiadki_gerber

Wyszukiwarka produktów

Skorzystaj z naszej wyszukiwarki produktów i poznaj wszystkie smaki słoiczków Gerber, a następnie użyj ich planując menu dla swojego malucha! 

Powiązane tematy