Już od prawie 100 lat tworzymy wysokiej jakości produkty dla najmłodszych.
Troska o dobro niemowląt i małych dzieci to jednak także troska o naszą planetę,
na której będą żyć kolejne pokolenia. Chcemy, by Ziemia pozostała na zawsze tak samo piękna jak dziś.
Także wtedy, gdy nasze dzieci będą już dorosłe.
Tworząc żywność dla dzieci, chcemy tworzyć lepszy świat
Dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić najmłodszym to, co najlepsze. Starannie dobieramy dostawców tak, by surowce, które od nich otrzymujemy, spełniały nasze najsurowsze normy. Zarówno składniki jak i gotowe produkty poddajemy łącznie nawet 2121 testom, by potwierdzić, że są odpowiednie dla dzieci.
Dostarczanie wysokiej jakości produktów to dla nas zdecydowanie za mało. Wierzymy, że możemy tworzyć posiłki dobre dla najmłodszych w sposób dobry dla planety. Stawiamy na zieloną energię, troszczymy się o glebę, oszczędzamy wodę, wybieramy opakowania z myślą o recyklingu, pracujemy nad recepturami w pełni roślinnymi – wszystko po to, by służyć nie tylko dzieciom, dla których nasze produkty są przeznaczone, ale też tym, którzy będą tu żyć w przyszłości.
Co robimy dla środowiska?
Wybieramy energię z odnawialnych źródeł
Sposób pozyskiwania energii ma znaczenie. To dlatego nasza fabryka w Rzeszowie korzysta z energii elektrycznej pochodzącej w 100% z odnawialnych źródeł energii.
Pakujemy z myślą o recyklingu
Już teraz wszystkie szklane opakowania naszych produktów w 100% nadają się do ponownego przetworzenia. To jednak wciąż nie wszystko - pracujemy nad tym, aby do 2023 roku także nasze tubki, a 2 lata później już wszystkie opakowania produktów Gerber nadawały się do recyklingu lub ponownego użycia.
Staramy się niczego nie marnować
W oddziale w Rzeszowie działamy zgodnie z naszą wewnętrzną Polityką Zero Waste. To taki sposób zarządzania, w którym maksymalnie zagospodarowuje się wszystko, co pozostaje po procesie produkcji. Z pozostałości warzyw i owoców powstaje biogaz lub zostają one wykorzystane jako naturalny nawóz w okolicznych gospodarstwach. Dokładamy starań, by odpady powstające w fabryce nie trafiały na wysypiska śmieci ani, tym bardziej, do środowiska. Dodatkowo, nasz zakład posiada także certyfikat systemu zarządzania środowiskowego ISO 14001:2015.
Zmieniamy nasze opakowania
Do niedawna nakrętki naszych tubek cieszyły oko pięknymi kolorami. Zdecydowaliśmy się jednak zmienić je na bezbarwne, bo dzięki temu są teraz łatwiejsze w recyklingu – transparentny surowiec można ponownie wykorzystać na znacznie więcej sposobów niż kolorowy.
Czerpiemy z bogactwa świata roślin
Eksperci zalecają zwiększanie w naszej diecie ilości produktów pochodzenia roślinnego, także dlatego, że ich wytwarzanie to mniejsze obciążenie dla środowiska. To dlatego stworzyliśmy linię Gerber Organic Plant-tastic – 100% roślinne produkty dla najmłodszych.
Oszczędzamy wodę i energię
Zasoby naturalne nie są niewyczerpane, dlatego trzeba rozsądnie nimi gospodarować. W rzeszowskim oddziale wdrażamy więc zrównoważone rozwiązania, by oszczędzać wodę oraz energię cieplną i elektryczną. Tylko w latach 2015-2021 zmniejszyliśmy zużycie wody o 4 mln l/rok, a do końca 2023 roku, dzięki rozpoczętym już projektom, może udać się zaoszczędzić jej nawet 4 razy więcej - około 18 mln litrów rocznie.
Projekty, o których warto wspomnieć
to m.in. montaż izolacji termicznych,
instalacji odzysku ciepła, stacji
uzdatniania i ponownego
wykorzystania wody, a także instalacji
odzysku wody chłodzącej urządzenia
oraz produkt w procesach
technologicznych, jak również montaż
systemów pozwalających zastąpić
wodę wykorzystywaną do produkcji
pary kondensatem odzyskanym z
procesów termicznych czy wymiana
istniejącego oświetlenia na nowej
generacji źródła światła typu LED.
Stawiamy na rolnictwo regeneracyjne
Rolnictwo regeneracyjne to sposób uprawy skupiony wokół praktyk rolniczych, które mają na celu ochronę i przywrócenie naturalnych zasobów, przede wszystkim ziemi uprawnej, ale również wody i bioróżnorodności. Działania te ukierunkowane są także na poprawę zdrowia i żyzności gleby oraz zatrzymywanie w niej dwutlenku węgla, a więc ograniczanie emisji gazów cieplarnianych. Więcej szczegółów na ten temat można znaleźć niżej.
Korzystamy z lokalnych surowców
Tam, gdzie to możliwe, stawiamy na polskich dostawców: świeżą marchew kupujemy m.in. z żyznych okolic Hrubieszowa, a nasze jabłka rosną m.in. na górzystej Ziemi Sądeckiej. Tylko w 2021 roku od polskich dostawców zakupiliśmy łącznie na potrzeby naszej fabryki w Rzeszowie aż 9,9 tysięcy ton surowców, co stanowiło 60% wszystkich zakupów. Dodatkowo, łączna wartość surowców z Polski zakupionych przez nasz rzeszowski oddział w ciągu 5 ostatnich lat to aż ponad 114 mln zł.
Każdy krok ma znacznie
Wprowadzanie ważnych zmian wymaga czasu, więc nasze działania dla klimatu zaczęły się już jakiś czas temu. Zobacz, jak krok po kroku zmierzaliśmy ku naszym celom związanym ze zrównoważonym rozwojem.
Zaprosiliśmy naukowców do sadów, z których pochodzą jabłka do produktów Gerber
Poprosiliśmy o sprawdzenie, jaki wpływ wywierają one na środowisko naturalne.
Dzięki temu wiemy, jak wspierać zrównoważone sadownictwo.
Oddział w Rzeszowie wprowadził w życie wewnętrzną Politykę Zero Waste
Zaczęliśmy pomagać populacji pszczół
Do gospodarstw, z którymi współpracujemy, zakupiliśmy 100 uli. W kolejnych latach nasi pracownicy z Rzeszowa w ramach jednej z akcji posadzili krzewy miododajne i zbudowali hotele dla dzikich zapylaczy, sponsorowaliśmy też zakup pszczelich rodzin.
Około 1/3 żywności spożywanej przez
człowieka jest zależna od zapylenia
przez owady, w zdecydowanej
większości pszczoły miodne, w
znacznie mniejszym stopniu trzmiele
czy pszczoły samotnice. W 2017 roku
we współpracy ze Zrzeszeniem
Plantatorów Owoców i Warzyw w
Rzeszowie zakupiliśmy dla części
lokalnych sadowników,
dostarczających jabłka do naszej
fabryki, 100 uli, które stały się
domem dla około 5 mln pszczół.
To sposób, by poprawić ilość i jakość
plonów okolicznych rolników, a
dodatkowo umożliwić pozyskiwanie
produktów pszczelarskich takich
jak miód czy wosk.Rok później
zakupiliśmy dla sadowników
współpracujących z fabryką w
Rzeszowie 30 rodzin pszczelich do
zasiedlania uli.Dodatkowo, także
w 2018 roku, miała miejsce akcja,
w ramach której pracownicy z
Rzeszowa wybudowali 4 hotele
dla dzikich zapylaczy - pszczół
murarek, nożycówek, miesiarek i
wałczatek. Stanęły one w leśniczówce
Kłapówka w Weryni na Podkarpaciu.
W kolejnych latach powstało
4 kolejne hotele do dzikich owadów
zapylających.
.
Wprowadziliśmy do naszej oferty pierwsze ekologiczne produkty dla najmłodszych Gerber Organic
Dziś dostępne jest już ponad 48 propozycji ze składników z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Uprawiane są tam z poszanowaniem naturalnych procesów oraz dbałością o środowisko, z myślą o przyszłości planety i kolejnych pokoleń.
Zaczęliśmy wykorzystywać w naszym oddziale w Rzeszowie energię elektryczną pochodzącą w 100% z odnawialnych źródeł energii
Rozpoczęliśmy program Agriprenuership, który ma zapobiegać tzw. zjawisku „siwych włosów” w rolnictwie
To działania, które ułatwiają młodym rolnikom zakładanie i prowadzenie nowoczesnych, prężnie funkcjonujących gospodarstw, a także przejmowanie działalności rolniczej od przedstawicieli starszego pokolenia.
Postawiliśmy na rolnictwo regeneracyjne
Rolnictwo, które regeneruje
Ostatecznie wszystko, co robimy, robimy w 100% dla dzieci. Maluszki zasługują, by żyć w świecie, który nieustannie obdarowuje je tym, co najlepsze. Dbamy więc nie tylko o jakość naszej żywności, ale też planetę.
Zmiany nie są łatwe. Wierzymy jednak, że przejście od tradycyjnego sposobu uprawy ziemi do rozwiązań, które lepiej chronią glebę, to sprawa ważna dla nas i kolejnych pokoleń. Wspieramy więc rolników, z którymi współpracujemy, w stosowaniu praktyk rolnictwa regeneracyjnego w gospodarstwach, gdzie rosną nasze marchewki i jabłka. Już dziś większość rolników uprawiających dla nas te składniki podejmuje działania w tym obszarze.
Budujemy zaufanie bazując na wieloletnich relacjach
Wprowadzanie zmian jest łatwiejsze w atmosferze wzajemnego zrozumienia. Bardzo pomaga więc fakt, że od dawna stawiamy na długoterminowe relacje z lokalnymi rolnikami. Z wieloma współpracujemy od ponad dekady, a w niektórych przypadkach jabłka, z których powstają nasze produkty, dostarcza nam już kolejne pokolenie.
Długotrwała współpraca z rolnikami
to jeden ze sposobów, które pomagają
nam zapewnić wysoką jakość
składników wykorzystywanych w
naszych produktach. W 2021 roku
33 polskich sadowników dostarczało
jabłka do naszej rzeszowskiej
fabryki. Wielu z nich znamy od bardzo
dawna – 60% z nich współpracuje
z nami 5 lat lub dłużej, a więcej
niż połowa – minimum dekadę.
Podobnie jest ze świeżą marchewką,
gdzie również ponad połowa
naszych dostawców jest z nami
przynajmniej10 lat. W niektórych
przypadkach już kolejne pokolenie
rolników dostarcza nam surowce –
w 2021 roku z takich gospodarstw
zakupiliśmy ponad połowę
świeżych jabłek.
Mamy specjalistów od rolnictwa
Nasi agronomowie to osoby z szeroką wiedzą, których zadaniem jest m.in. udzielanie merytorycznego wsparcia gospodarstwom dostarczającym wykorzystywane przez nas składniki. Przynajmniej 2 razy w roku odwiedzają oni pola, którymi się opiekują, by osobiście sprawdzić, jak wyglądają uprawy czy pobrać próbki niezbędne do określenia jakości gleby. Dzięki temu mogą przekazywać rolnikom wskazówki związane z uprawą dopasowane do warunków panujących w danym gospodarstwie.
Korzystamy z wiedzy najlepszych
W naukach rolniczych, jak w każdym innym obszarze wiedzy, każdego dnia dokonywane są nowe odkrycia i tworzone nowe rozwiązania. Współpracujemy więc z uznanymi jednostkami naukowo-badawczymi, co pozwala nam lepiej zrozumieć procesy zachodzące w gospodarstwach, z których pochodzą składniki Gerber. Razem szukamy nowych dróg, by skutecznie wspierać żyzność gleby i ograniczać emisję gazów cieplarnianych związaną z rolnictwem.
Pomagamy stosować „zielone nawozy”
Siejąc rośliny okrywowe rolnicy wydłużają okres, przez jaki ziemia pokryta jest roślinnością. Poplony mogą stanowić „zielony nawóz”, zwiększając żyzność gleby - pomagając dostarczać do niej cenne składniki odżywcze, pozwalają ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych. Dodatkowo, rośliny poplonowe rozwijają duży system korzeniowy, dzięki któremu spulchniają glebę, poprawiając jej właściwości. Wspieramy więc stosowanie ich w gospodarstwach, z których pochodzi nasza marchew, by poprawiać w ten sposób żyzność gleb, na których rośnie to warzywo.
Facelia (Phacelia) to roślina
okrywowa, która może stanowić
doskonały „zielony nawóz”.
W związku z tym chcemy wspierać
stosowanie jej jako poplonu
w gospodarstwach rolników, z którymi
współpracujemy. W 2021 roku
zakupiliśmy nasiona facelii
i dostarczyliśmy je bezpłatnie
do części gospodarstw, od których
nasza fabryka w Rzeszowie kupuje
świeżą marchew. Dzięki temu ten
„zielony nawóz” pokrył łącznie prawie
40 ha pól w 10 gospodarstwach,
głównie w okolicach Hrubieszowa
w województwie lubelskim.
Dodatkowo, zasponsorowane przez
nas nasiona facelii pozwoliły
na obsianie 40 ha sadów,
z których pochodzą jabłka
wykorzystywane w rzeszowskim oddziale.
Wspieramy w lepszym planowaniu zabiegów rolniczych
Sfinansowaliśmy zakup stacji monitoringu chorób i szkodników, z których korzysta już 25 gospodarstw. Urządzenia te pomagają precyzyjniej planować zabiegi rolnicze i tym samym skuteczniej chronić uprawy, oraz ograniczać zużycie środków ochrony roślin. Dodatkowo, sponsorujemy specjalistyczne analizy gleby w 24 gospodarstwach, by rolnicy mogli lepiej poznać zawartość w niej m.in. wapnia, magnezu czy materii organicznej i dzięki temu skuteczniej odpowiadać na potrzeby gleby.