Wielozbożowa kaszka z mango
Składniki
- 1/2 dojrzałego mango: Upewnij się, że owoc jest bardzo dojrzały - dzięki temu posiłek będzie przyjemnie słodki i gładki.
- 6-7 łyżek stołowych (50g) Kaszki Gerber Grain & Grow 3 zboża: Kaszka dla niemowląt powstała specjalnie dla najmłodszych ze składników dopasowanych do ich potrzeb i możliwości.
- Woda (150 ml lub według potrzeb): Użyj tyle wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję kaszki
Krok po kroku
-
Przygotuj mango
- Obierz i pokrój mango na mniejsze kawałki, aby ułatwić blendowanie. Dojrzałe owoce są miękkie, co sprawia, że łatwo uzyskać z nich gładki przecier.
-
Zblenduj mango
- Umieść kawałki mango w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody, aby ułatwić blendowanie.
-
Przygotuj kaszkę Gerber
- W oddzielnej misce połącz 50 g kaszki Kaszka Gerber Grain & Grow 3 zboża ze 150 ml wody. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli Twój maluszek woli nieco gęstszą lub nieco rzadszą kaszkę, odpowiednio dostosuj ilość płynu.
-
Połącz składniki
- Dodaj puree z mango do gotowej kaszki Gerber i miksuj aż całkowicie się połączą, tworząc kremowy, aromatyczny posiłek.
-
Podaj maluszkowi
- Przełóż kaszkę do małej miseczki i podawaj maluszkowi lub pozwól mu jeść samodzielnie łyżeczką lub rączką cały czas obserwując dziecko.
Wykorzystane produkty
Produkt
po 6. miesiącu
Kaszka owsiano-pszenno-żytnia mleczna
Jeśli Twój maluch właśnie skończył 6 miesięcy, to może być dobry moment, aby wprowadzić do jego diety kaszkę owsiano-pszenno-żytnią mleczną.
Nasze rady
- Konsystencja, jaką lubicie najbardziej: W zależności od etapu rozwoju dziecka i jego osobistych preferencji, możesz dostosować teksturę kaszki. Niektóre maluszki chętniej zjedzą półpłynny posiłek, podczas gdy inne wolą dania w nieco gęstszej wersji.
- Niech posiłek smakuje tak, jak chcesz: Śmiało eksperymentuj także z owocami innymi niż mango. Dodatek brzoskwini, gruszki czy banana znacząco wpłynie na smak gotowego dania. Ważne jedynie, by nowe składniki wprowadzać pojedynczo, monitorując ewentualne objawy alergii.
- Zostaw na później: Jeśli maluszek nie zje wszystkiego, to co pozostało można umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać do 24 godzin w lodówce. Pamiętaj jedynie, że część, którą podasz później, nie mogła mieć wcześniej kontaktu ze śliną dziecka. Warto więc niewielką ilość przekładać za każdym razem czystą łyżeczką do miseczki, z której karmisz dziecko. Przed kolejnym posiłkiem upewnij się, że kaszka ma odpowiednią temperaturę i jeśli to konieczne, lekko ją podgrzej.
- Nie zapomnij o bezpieczeństwie: W czasie posiłku dziecko powinno mieć pozycję siedzącą i cały czas przebywać pod kontrolą osoby dorosłej.
Jeszcze więcej możliwości!
- Dodaj szczyptę cynamonu: Jeśli chcesz uzyskać posiłek o rozgrzewającym smaku idealnym na zimowe wieczory i poranki, rozważ dodanie odrobiny cynamonu. To sposób, by zapoznać maluszka z nowym składnikiem i jednocześniej sprawić, by smak kaszki był jeszcze ciekawszy.
- Owsianka do kwadratu: Do kaszki możesz dodać ugotowane płatki owsiane (w całości lub lekko rozdrobnione blenderem). To sposób na wprowadzenie nowej tekstury i jeszcze większe urozmaicenie posiłku.