Przepisy - udostępnij
X

Zupka z dyni, indyka i jarmużu po 4. miesiącu
Zupka z dyni, indyka i jarmużu po 4. miesiącu
Składniki
- Marchewka: 30 g
- Ziemniaki: 30 g
- Dynia Gerber, słoiczek po 4. miesiącu: 80g
- Pierś z indyka bez skóry i bez kości: 20 g
- Oliwa z oliwek extra vergine: 1/2 łyżeczki
- Woda: 3/4 szklanki
- Liście jarmużu sparzone we wrzątku
rondelek, patelnia, deska do krojenia, nóż

Sposób przygotowania
- Filet z indyka kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie przez około 20 minut
- Do gotującego się indyka dodajemy umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewkę oraz ziemniaki
- Całość gotujemy przez kolejne 10 minut, a pod koniec gotowania dodajemy Dynię Gerber i oliwę z oliwek
- Tak przygotowaną zupkę miksujemy na jednolitą papkę
- Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy szczyptą soli i ewentualnie dolewamy kilka łyżeczek przegotowanej wody aby zupka nie była zbyt gęsta
- Na koniec dodajemy bardzo drobno pokrojony sparzony lub zmiksowany jarmuż