Placuszki bananowe
Składniki
- 2 łyżki stołowe (15g) Kaszki mleczno-ryżowej Nestlé Banan: Kaszka dla niemowląt nadaje placuszkom ciekawą strukturę.
- 1 banan (ok. 100g): Wybierz dojrzały owoc - łatwiej będzie go rozgnieść, a dodatkowo placki będą przyjemnie słodkie.
- 2 małe jajka (rozmiar S): Dodają puszystości i sprawiają, że pankejki są bardziej zwarte. Uwaga: przed wprowadzeniem jajek do jadłospisu dziecka, skonsultuj się z pediatrą.
- 25-30g owoców sezonowych do dekoracji: Możesz sięgnąć po borówki, truskawki lub maliny - dzięki nim całość będzie kolorowa i jeszcze bardziej smakowita.
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego: Dzięki niemu placuszki nie będą przywierały do patelni.
Krok po kroku
-
Rozgnieć banana
- Obierz i rozgnieć dojrzałego banana na gładką masę.
- Obierz i rozgnieć dojrzałego banana na gładką masę.
-
Dodaj jajka
- Do rozgniecionych bananów dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj kaszkę dla niemowląt
- Wsyp Kaszkę mleczno-ryżową Nestlé i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników.
-
Przygotuj patelnię
Przy pomocy pędzelka kuchennego rozprowadź olej po patelni. Ustaw średnią moc palnika i rozgrzej patelnię.
-
Smaż pankejki
Nalej łyżkę masy na patelnię, delikatnie rozprowadzając ją w kształt koła. Smaż przez około 2 minuty, aż pojawią się bąbelki, następnie odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty, aż będą złociste z obu stron. Powtarzaj aż cała masa zostanie zużyta. Jeśli wielkość patelni na to pozwala, możesz smażyć kilka placuszków jednocześnie.
-
Udekoruj i podawaj
Po zdjęciu z patelni poczekaj aż placki ostygną i udekoruj je sezonowymi owocami. Pamiętaj, by owoce pokroić wcześniej na kawałki odpowiednie dla Twojego dziecka.
Wykorzystane produkty
Nestlé Kaszka mleczno-ryżowa Banan
Bezglutenowa kaszka z bananem może sprawdzić się przy rozszerzaniu diety niemowląt o pierwsze zboża.
Nasze rady
- Dostosuj teksturę: Jeśli Twój maluszek woli gładkie placuszki, przed smażeniem możesz zmiksować ciasto, by było bardziej jednorodne.
- Wypróbuj inne owoce: Możesz modyfikować ten przepis wykorzystując różne owoce. Zetrzyj jabłka lub rozgnieć brzoskwinie, a pankejki za każdym razem będą smakowały inaczej.
- Odłóż na później: Jeśli nie zjecie wszystkiego w jednym posiłku, możesz schować pozostałe placki w szczelnym pojemniku i przechowywać je w lodówce do 24 godzin. Przed podaniem wystarczy nieco podgrzać placuszki w kuchence mikrofalowej lub na patelni.
- Zadbaj o bezpieczeństwo: Posiłek podawaj maluszkowi w pozycji siedzącej, cały czas obserwując dziecko.
Jeszcze więcej możliwości!
- Placuszki z owsianki: By placuszki smakowały jeszcze ciekawiej, część kaszki możesz zastąpić drobno zmielonymi płatkami owsianymi.
- Orzechowa nutka: Łyżeczka masła migdałowego lub orzechowego dodana do ciasta to kolejny sposób, by urozmaicić smak pankejków. Pamiętaj tylko, by przed wprowadzeniem orzechów do diety dziecka skonsultować się z pediatrą.