Kaszka wieloowocowa
Składniki
- 1/2 banana: Dojrzały owoc sprawi, że posiłek będzie kremowy i naturalnie słodki.
- 1/2 jabłka: Wybierz kwaśną odmianę - dzięki temu smak dania będzie ciekawszy.
- 1 duża lub 2 małe mandarynki: Zapewnią one orzeźwiającą, cytrusową nutkę.
- 2 łyżki stołowe (20g) Kaszki Gerber Grain & Grow 8 zbóż z lipą: Kaszka zawiera pełnoziarniste zboża. Powstała specjalnie z myślą o najmłodszych, ze składników dopasowanych do ich potrzeb i możliwości.
Krok po kroku
-
Umyj i obierz owoce
- Dokładnie umyj owoce. Obierz banana i jabłko. Mandarynki obierz ze skórki, podziel na części i usuń otaczające je cienkie, przezroczyste błonki.
-
Przygotuj owoce do blendowania
- Banana i jabłko pokrój na mniejsze kawałki. Z mandarynek usuń pestki, a cząstki podziel na mniejsze fragmenty.
-
Zmiksuj składniki
- W blenderze połącz banana, jabłko, mandarynkę i kaszkę Gerber Grain & Grow 8 zbóż z lipą. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając wodę, jeśli uważasz, że posiłek jest zbyt gęsty.
-
Podaj kaszkę
- Gotową kaszkę przełóż do miseczki i podaj maluszkowi.
Wykorzystane produkty
Produkt
po 6. miesiącu
Kaszka 8 zbóż z lipą
Jeśli maluszek skończył 6 miesięcy i poznał smak pierwszych zbóż, może spróbować naszej kaszki 8 zbóż z lipą, która zawiera m.in. pełnoziarnistą pszenicę i owies.
Nasze rady
- Konsystencja szyta na miarę: W zależności od wieku twojego dziecka i tego, z jakimi teksturami czuje się najbardziej komfortowo, możesz samodzielnie dostosować gęstość kaszki. Wystarczy dodać odrobinę mniej lub więcej wody. Zwykle młodsze dzieci preferują posiłki nieco bardziej płynne, a te starsze - bardziej zwarte.
- Smak zależy tylko od Ciebie: Ten przepis daje Ci duże pole do popisu! Wystarczy wykorzystać inne owoce, np. gruszki, brzoskwinie, truskawki czy borówki. Możesz również wzbogacić smak kaszki szczyptą cynamonu lub odrobiną wanilii.
- Odłóż na później: Jeśli po posiłku zostało Wam trochę kaszki, możesz przechowywać ją w lodówce do 24 godzin. Upewnij się jedynie, że kaszka nie miała kontaktu ze śliną dziecka (znajdowała się w innej miseczce niż ta, z której karmiony był maluszek). Dodatkowo przed kolejnym podaniem sprawdź, czy temperatura i konsystencja są odpowiednie. Jeśli posiłek będzie zbyt zimny, możesz lekko go podgrzać, a jeśli za mocno zgęstniał - dodać odrobinę wody.
- Zadbaj o bezpieczeństwo: Podawaj posiłek wyłącznie dziecku w pozycji siedzącej, przez cały czas obserwując maluszka.
Jeszcze więcej możliwości!
- Kaszka podwójnie owsiana: Nowe konsystencje to nowe doświadczenia! Wystarczy, że do posiłku dodasz ugotowane płatki owsiane (w całości lub lekko rozdrobnione blenderem), a Twój maluszek będzie mógł uczyć się, jak radzić sobie z cząstkami pokarmów.
- Wersja jogurtowa: Jeśli w jadłospisie Twojego dziecka pojawia się już jogurt, możesz dodać do kaszki łyżkę tego składnika, najlepiej w wersji naturalnej. Jogurt sprawi, że posiłek będzie bardziej kremowy oraz wzbogaci smak dania.
- Z orzechową nutką: Do posiłku możesz dołożyć małą łyżeczkę masła migdałowego lub orzechowego - to sprawdzony sposób dla wzbogacenia smaku i kremowości. Ważne jedynie, by wprowadzać poszczególne rodzaje orzechów pojedynczo i obserwować maluszka pod kątem ewentualnych objawóa alergii.