Składniki
- 3 łyżki stołowe (19g) Gerber Junior Crunchy bites Kaszka 8 zbóż z truskawką: Ta kaszka dla dzieci zawiera chrupiące zbożowe płatki i owoce, dzięki którym tekstura ciasteczek będzie ciekawsza.
- 1 małe jajko (rozmiar S): Jajka wiążą ze sobą składniki ciasteczek, dzięki czemu po upieczeniu się nie rozpadają.
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego: Olej sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne.
- 10g zmielonych orzechów włoskich: Orzechy nadają przekąsce bogaty, orzechowy smak i zapewniają przyjemną chrupkość. Uwaga: Czas wprowadzenia orzechów do diety dziecka skonsultuj z pediatrą. Początkowo podawaj niewielkie ilości, które następnie możesz stopniowo zwiększać. Nie podawaj maluszkowi orzechów w całości - znacznie bezpieczniejsza jest forma zmielona.
Krok po kroku
-
Wymieszaj podstawowe składniki ciasta
- W misce połącz jajko, kaszkę Gerber Crunchy bites i olej. Mieszaj aż masa będzie gładka i jednolita.
-
Dodaj orzechy włoskie
- Dodaj zmielone orzechy włoskie i mieszaj do momentu aż będą rozmieszczone równomiernie w całej masie.
-
Przygotuj ciasto
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm między dwiema arkuszami papieru do pieczenia. Włóż do lodówki na 10-15 minut.
-
Rozgrzej piekarnik
- W czasie, gdy ciasto jest w lodówce, rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Uformuj ciasteczka
- Wyjmij ciasto z lodówki i wycinaj zabawne kształty za pomocą foremek do ciastek lub noża. Ciasteczka ułóż na lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
-
Piecz ciasteczka
- Piecz ciasteczka przez 10-12 minut, aż lekko zezłocą się na brzegach. Regularnie zaglądaj do piekarnika, gdyż czas pieczenia może się różnić w zależności od parametrów sprzętu.
-
Odstaw ciasteczka do ostygnięcia
- Pozostaw ciasteczka na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę, aby całkowicie ostygły.
Wykorzystane produkty
Produkt
13-24 miesiące
Gerber Junior Crunchy bites Kaszka 8 zbóż z truskawką
Maluszek po 1. roku uwielbia dobrą zabawę - spraw, by posiłek był dla niego wspaniałą przygodą! Kaszka Gerber Junior Crunchy bites
Nasze rady
- Orzechy dopasowane do potrzeb: W zależności od preferencji dziecka, możesz dostosować wielkość kawałków orzechów. Jeśli maluszek dopiero zaczyna gryźć, najlepiej sprawdzą się drobno zmielone orzechy, a jeśli dobrze radzi sobie już z cząstkmi pokarmów, wystarczy, że je rozgnieciesz.
- Ciasteczka, które za każdym razem smakują inaczej: Ten przepis to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów. Szczypta cynamonu lub kardamonu urozmaici smak i sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej apetyczne.
- Zostaw na jutro: Jeśli nie zjecie wszystkiego za jednym razem, możesz umieścić pozostałe ciasteczka w szczelnym pojemniku i przechowywać je do trzech dni w temperaturze pokojowej lub nawet dłużej w zamrażalniku. Ważne jedynie, by przed zapakowaniem ciasteczek upewnić się, że zdążyły już całkowicie ostygnąć.
- Zapewnij bezpieczeństwo: Posiłek należy podawać wyłącznie dziecku w pozycji siedzącej. Przez cały czas obserwuj maluszka.
Jeszcze więcej możliwości!
- Ciasteczka owsiane: 1 łyżkę kaszki Gerber Crunchy bites możesz zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi. Pozwoli to urozmaicić smak i konsystencję ciasteczek.
- Owocowe smaki: Jeśli chcesz, by przekąska była nieco słodsza, możesz dodać do ciasta pokrojone na małe kawałki suszone owoce, np. morele.
- Opcja bez orzechów: Dla maluszka, który nie próbował jeszcze orzechów, możesz przygotować ciasteczka w wersji bez tego składnika. Aby ta zmiana nie wpłynęła negatywnie na konsystencję ciasta, dodaj w miejsce orzechów dodatkowo 1 łyżkę kaszki Gerber Crunchy bites.