Placuszki warzywne
Składniki
- 2 łyżki stołowe (15g) Kaszki mleczno-ryżowej Nestlé Kakao: Nada placuszkom ciekawą strukturę.
- 4 małe jajka: Jajka sprawiają, że ciasto jest zwarte, a placuszki po usmażeniu nie rozpadają się.
- 30g startej marchewki: To źródło naturalnej słodyczy.
Krok po kroku
-
Przygotuj marchewkę
- Umyj i obierz marchewkę, następnie zetrzyj ją na drobnej tarce.
-
Przygotuj ciasto
- W dużej misce połącz kaszkę mleczno-ryżową Nestlé i jajka, ucierając aż całość będzie gładka i zwarta.
-
Dodaj startą marchew
- Dołóż do masy marchew i dokładnie wymieszaj.
-
Rozgrzej patelnię
Delikatnie posmaruj patelnię olejem rzepakowym i umieść ją na średniej mocy palniku.
-
Smaż placuszki
- Nałóż łyżką porcje masy na patelnię i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki zrobią się złociste i pojawią się na ich powierzchni bąbelki. Kontynuuj, aż zużyjesz całą masę.
-
Ostudź i podawaj
- Talerz wyłóż ręcznikiem papierowym i przenieś na niego placuszki, aby usunąć nadmiar oleju. Poczekaj aż ostygną i podaj maluszkowi. Jeśli uważasz, że jest to konieczne, możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
Wykorzystane produkty
Produkt
po 10. miesiącu
Nestlé Kaszka mleczno-ryżowa Kakao
Jeśli Twój Maluszek ma już 10 miesięcy, możesz zaproponować mu mleczno-ryżową kaszkę o delikatnym kakaowym smaku.
Nasze rady
- Do wyboru, do koloru: Do przygotowania placuszków możesz wykorzystać dowolne warzywa w różnych kolorach. Sprawdzą się tu np. cukinia, szpinak czy słodkie ziemniaki. Wystarczy, że dokładnie je zetrzesz lub posiekasz, a przekąska za każdym razem może smakować i wyglądać zupełnie inaczej!
- Schowaj na później: Jeśli po posiłku zostaną jakieś niezjedzone placuszki, możesz umieścić je w szczelnym pojemniku i przechowywać do dwóch dni w lodówce lub nawet dłużej w zamrażalniku. Przed podaniem podgrzej placuszki, np. w kuchence mikrofalówej i upewnij się, że mają odpowiednią temperaturę.
- Pamiętaj o bezpieczeństwie: Podczas posiłku maluszek powinien przebywać w pozycji siedzącej, cały czas pod kontrolą osoby dorosłej.
Jeszcze więcej możliwości!
- Ziołowa nuta: Placuszki będą smakować jeszcze ciekawiej, jeśli dodasz do nich drobno posiekane świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy koperek. To sposób, by zapoznać maluszka z nowymi smakami, przy okazji urozmaicając też jego jadłospis.
- Z odrobiną sera: Jeśli w diecie Twojego dziecka pojawia się już te składniki, możesz dodać do ciasta niewielką ilość drobno startego sera podpuszczkowego lub pokruszonego twarogu. Dzięki temu placuszki zyskają nową, ciekawszą strukturę oraz wyjątkowy smak.