Zbożowy deserek z jabłkiem i bananem
Składniki
- 1/2 jabłka: Wybierz dojrzały owoc - dzięki niemu krem będzie przyjemnie słodki.
- 1/2 banana: Upewnij się, że owoc jest odpowiednio dojrzały - tylko w tym przypadku łatwo będzie go rozgnieść, by zapewnić gładką konsystencję.
- 2 łyżki stołowe (15g) Kaszki Gerber Owsiano-Pszennej Mlecznej Banan Mango: Kaszka dla niemowląt nadaje deserkowi ciekawą teksturę.
- 90ml letniej wody: Pomoże w dokładnym wymieszaniu składników.
- opcjonalnie: 3 miarki proszku mlecznego odpowiedniego do wieku dziecka (np. mleka następnego): Sprawi, że całość będzie bardziej kremowa.
Uwaga: Zanim zdecydujesz się stosować mleko następne, zasięgnij porady lekarza.
Krok po kroku
-
Przygotuj jabłko
Umyj, obierz i pokrój jabłko na duże kawałki.
-
Ugotuj jabłko
Włóż kawałki jabłka do rondelka, dodaj odrobinę wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut. Możesz też wykorzystać kuchenkę mikrofalową - w tym przypadku umieść pokrojony owoc w miseczce, przykryj i podgrzewaj w mikrofalówce przez 5-7 minut aż zmięknie. Odstaw ugotowane jabłko, by ostygło.
-
Dodaj banana
Obierz i pokrój banana na małe kawałki. Rozgnieć widolcem razem z ostudzonym jabłkiem aż całość będzie gładka, zostawiając jedynie kilka małych kawałków dla urozmaicenia tekstury.
-
Opcjonalnie: Przygotuj mleko następne
W oddzielnej miseczce połącz 3 miarki mleka następnego z 90 ml letniej wody. Mieszaj, aż całość się rozpuści.
-
Połącz wszystkie składniki
Wlej wodę lub gotowe mleko następne do rozgniecionych owoców i dodaj kaszkę dla niemowląt. Wymieszaj całość tak, by uzyskać jednolitą i gładką konsystencję, upewniając się, że nie ma grudek innych niż kawałki owoców.
Wykorzystane produkty
Kaszka owsiano-pszenna mleczna Banan Mango
Twój maluszek skończył 8 miesięcy? Zaproponuj mu naszą kaszkę.
Propozycje podania
Po przygotowaniu zbożowego deserku przełóż go do małej miseczki. Upewnij się, że całość ma temperaturę odpowiednią dla Twojego dziecka. Deser możesz podawać jako przekąskę lub część posiłku.
Nasze rady
- Konsystencja zależy tylko od Was: W zależności od tego, jak komfortowo czuje się Twój maluszek spożywając posiłki o różnych konsystencjach, możesz odpowiednio dostosować teksturę deserku. Jeśli chcesz, by była bardziej gładka, wystarczy, że dodasz więcej wody lub mleka następnego.
- Macie nieskończoną liczbę opcji: Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi dodatkami. By zadbać o różnorodność w jadłospisie dziecka, wypróbuj np. wersję z gruszkami czy brzoskwiniami lub wykorzystaj szczyptę cynamonu. Możliwości jesy wiele, wcześniej upewnij się tylko, że wszystkie składniki są odpowiednie dla wieku Twojego dziecka. A może chcesz urozmaicić smak i teksturę dzięki niewielkiej ilości masła orzechowego? To świetny pomysł, skonsultuj się tylko wcześniej z pediatrą, żeby mieć pewność, że Twój maluszek jest już na nie gotowy.
- Schowaj na później: Jeśli nie masz pewności, czy maluszek zje wszystko, przekładaj niewielkie porcje deserku do miseczki, z której karmisz dziecko i dokładaj w miarę potrzeby. Część, która nie trafiła do miseczki dziecka, możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 24 godzin. Pamiętaj tylko, żeby nie zostawiać na kolejny posiłek pokarmów, które mogły już mieć kontakt ze śliną maluszka. Dodatkowo, przed podaniem dostosuj zawsze temperaturę deserku.
- Nie zapomnij o bezpieczeństwie: Podczas posiłku maluszek powinien być w pozycji siedzącej, cały czas pod kontrolą dorosłego.