Nutrition program

Jak wybierać żywność dla dziecka?

Żywność dla niemowląt i małych dzieci musi spełniać bardzo rygorystyczne normy jakości. Dowiedz się, czym kierować się wybierając żywność dla dziecka!

2min.
czytania Wrz 14, 2021

Czy już wiesz, że żywność dla niemowląt i małych dzieci musi spełniać bardzo rygorystyczne normy jakości?

Bez względu na to, czy przygotowujesz posiłki dla malucha samodzielnie, czy podajesz mu gotowe produkty, dostępne na sklepowych półkach, zawsze zwracaj uwagę na to, by żywność była jak najwyższej jakości. Gdy dziecko jest malutkie jego układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony. Maluch jest więc znacznie bardziej podatny na działanie niekorzystnych substancji czy bakterii. Dlatego też produkty dla najmłodszych trzeba dobierać szczególnie starannie.

Kupuj ze sprawdzonych źródeł

Gotowe posiłki dla dzieci są nie tylko wygodne, ale także zdrowe i bezpieczne, ponieważ producentów żywności dla niemowląt i małych dzieci obowiązują rygorystyczne przepisy prawa i normy. Składniki wykorzystywane w takich produktach są dokładnie analizowane m.in. pod względem poziomu pestycydów czy metali ciężkich – do obiadku, deserku czy zupki mogą trafić tylko te surowce, które pozytywnie przejdą wszystkie testy jakości. Szukając propozycji dla swojego maluszka, sprawdzaj na etykiecie obecność ikony wieku podawania – to gwarancja, że dany produkt spełnia normy żywności dla najmłodszych, znacznie bardziej wymagające niż w przypadku żywności dla dzieci starszych lub osób dorosłych.

Podawaj dania pełne składników mineralnych i witamin

Niektóre gotowe posiłki są dodatkowo wzbogacone o najważniejsze składniki odżywcze, takie jak żelazo, wapń czy cynk. Co więcej, dzięki temu, że produkty te są przygotowywane z różnorodnych warzyw i owoców, Twoje dziecko ma szansę spróbować rozmaitych smaków i uczy się je akceptować.

Źródła

Mesch CM, Stimming M, Foterek K et al. Food variety in commercial and homemade complementary meals for infants in Germany. Market survey and dietary practice. Appetite 2014; 76:113-9.

Carstairs, SA, Craig, LC, Marias, D et al. A comparison of prepared commercial infant feeding meals with home-cooked recipes. Arch Dis Child 2016; 101(11):1037-42. doi: 10.1136/archdischild-2015- 310098.

Search icon

Nie znalazłaś/eś potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę