Nutrition program

Świętujemy 1000 pierwszych dni!

Mamy nadzieję, że dzięki materiałom dostępnym na naszej stronie wiesz więcej na temat tego, jak wspierać swojego malucha w zdrowym wzroście i rozwoju.

4min.
czytania Wrz 14, 2021

Drugie urodziny Twojego dziecka zbliżają się wielkimi krokami i niedługo minie 1000 dni, od kiedy w Twoim ciele zaczęła formować się ta cudowna istota. Twoje dziecko przebyło niezwykłą drogę - od dwóch połączonych komórek, do biegającego brzdąca, który nie przestaje mówić. Ta ogromna przemiana to także Twoja zasługa!

Przez ten czas Twoja wiedza na temat karmienia piersią, rozszerzania diety, opieki nad maluszkiem i karmienia responsywnego prawdopodobnie bardzo się zwiększyła – robiliśmy wszystko, by Ci w tym pomóc. To niezwykle ważne, bo wprowadzając zdrowe nawyki w diecie swojego malucha na wczesnym etapie życia, zwiększasz szanse na to, że wyrośnie na zdrowe dziecko, którego jadłospis jest kolorowy i ciekawy. W ten sposób każdego dnia wspierasz zdrowy wzrost Twojej pociechy teraz i w przyszłości.

Zdrowe nawyki na dobry początek

Naukowcy odkryli, że wzorce dotyczące żywienia kształtują się już na wczesnych etapach życia. Udowodniono, że dzieci w wieku 18-24 miesięcy zaczynają przestrzegać określonej diety i mogą naśladować zarówno zdrowe, jak i niezdrowe nawyki, które obserwują u starszych dzieci oraz dorosłych. Maluchy, których jadłospis jest ubogi w cenne warzywa i  owoce, a obfituje w kaloryczne słodzone napoje, z dużym prawdopodobieństwem będą trzymać się podobnych wzorców żywieniowych w przyszłości.

Od dnia narodzin do 4. roku życia jadłospis dziecka drastycznie się zmienia - mleko stopniowo zastępowane jest pokarmami z rodzinnego stołu, przy czym kluczowe znaczenie mają tu pierwsze 2 lata życia maluszka. Badania wskazują, że z biegiem czasu dzieci mają tendencję, by spożywać więcej słodyczy, a mniej warzyw i owoców. Kształtowanie właściwych zwyczajów żywieniowych na wczesnych etapach życia dziecka może przyczynić się do zdrowszych nawyków w wieku przedszkolnym i szkolnym.

Jak jedzą dzieci na świecie?

Badania przeprowadzone w kilku krajach wykazały, że w ciągu analizowanego dnia około 75% dzieci jadło warzywa lub owoce. Niestety, jadłospis pozostałych 25% dzieci nie zawierał ich wcale. Poza tym często najchętniej wybieranym warzywem bywały smażone ziemniaki. Jeśli rodzice częściej stwarzali maluszkom okazje do sięgania po warzywa i owoce, ilość tych produktów w jadłospisie prawdopodobnie byłaby większa. Dodatkowo, gdyby opiekunowie sami sięgali po różnorodne produkty, dzieci zamiast smażonych ziemniaków prawdopodobnie chętniej wybierałyby inne warzywa. Choć nadal zbyt wiele dzieci spożywa duże ilości soli, słodyczy i słodkich napojów, w ostatnich latach obserwuje się w tym zakresie pewne pozytywne zmiany, co znaczy, że dieta najmłodszych zmierza w dobrym kierunku.

Niektóre dzieci mogą cierpieć na niedobory ważnych składników, takich jak witamina D czy błonnik. Na szczęście jest jeszcze czas, by to zmienić. Dla Twojego malucha dobra wiadomość jest taka, że wiesz, jak ważne dla prawidłowego rozwoju i zdrowia dziecka jest to, czym się odżywia. Zdajesz sobie sprawę, że wspólne posiłki przy rodzinnym stole pozwalają maluchowi obserwować pozostałych domowników i czerpać z nich dobry przykład. Znasz korzyści płynące z karmienia responsywnego i szanujesz sygnały głodu i sytości u swojego szkraba. Rozumiesz, dlaczego Twoje dziecko potrzebuje zróżnicowanej diety, opartej na produktach ze wszystkich pięciu grup żywności – bo pozwala mu to zachować zdrowie teraz i w przyszłości.

Źródła

Colchero MA, Molina M, Guerrero-Lopez CM. After Mexico implemented a tax, purchases of sugar- sweetened beverages decreased and water increased: Difference by place of residence, household composition, and income level. J Nutr 2017; 147(8):1552-7.

Deming DM, Afeiche MC, Reidy KC, et al. Early feeding patterns among Mexican babies: findings from the 2012 National Health and Nutrition Survey and implications for health and obesity prevention. BMC Nutrition 2015. DOI 10.1186/s40795-015-0035-5

Mura Paroche M, Caton SJ, Vereijken C, et al. How infants and young children learn about food: A systematic review. Front Psychol 2017; 8:doi.10.3389/psyg.2017.01046.

Reidy KC, Deming DM, Briefel RR, et al. Early development of dietary patterns: transitions in the contribution of food groups to total energy – Feeding Infants and Toddlers Study, 2008. BMC Nutrition 2017; 3(5): doi 10.1186/s40795-016-0124-0.

Russia FITS Summary Publication 2018 (not for distribution)

Welker EB, Jacquier EF, Catellier DJ, et al. Room for improvement remains in food consumption patterns of young children aged 2-4 years. J Nutr 2018; 148(9S):1536S-1546S.

Search icon

Nie znalazłaś/eś potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę