Nutrition program

Ekologiczne zakupy w 5 krokach

Poznaj pięć sposobów na to, aby robić mądrze zakupy, dbając przy okazji o środowisko naturalne. Wspólnie troszczmy się o naszą planetę!

3min.
czytania Wrz 30, 2021

Ekologiczne zakupy w 5 krokach

Pojawienie się na świecie dziecka motywuje wielu rodziców do refleksji na temat przyszłości naszej planety i sposobów ograniczenia negatywnego wpływu ludzi na środowisko, z myślą o przyszłych pokoleniach. Oto pięć sposobów na to,  aby robić mądrze zakupy i odżywiać się świadomie - z szacunkiem dla zasobów ziemi i środowiska naturalnego.

1. Kupuj od lokalnych dostawców

Zakupy na targu lub w lokalnym sklepie mogą być bardzo budującym doświadczeniem, ponieważ kupujesz produkty bezpośrednio od osób, które zajmowały się ich uprawą lub hodowlą. Rodzice, którzy robią zakupy u zaufanych dostawców żywności mają pewność skąd pochodzi jedzenie, które trafia na rodzinny stół. Wielu z nich podkreśla także, że to świadoma forma wspierania lokalnej gospodarki i sposób na obniżanie emisji dwutlenku węgla, który powstaje podczas transportu produktów spożywczych z dalekich krajów.

2. Jeśli możesz, wybieraj żywność organiczną

Niektórzy rodzice sięgają po organiczną żywność dla dzieci, ponieważ w ekologicznych metodach rolnictwa używa się mniej pestycydów, a organiczne hodowle przestrzegają wyższych, niż tradycyjne, standardów jeśli chodzi o dobrostan zwierząt. Dodatkowo rolnicy, którzy prowadzą uprawy organiczne, zawsze stosują płodozmian, aby pomagać zachować naturalne właściwości odżywcze gleby. Wielu rodziców, którzy decydują się na zakup produktów organicznych, uważa, że takie metody rolnicze mają pozytywny wpływ na wartości odżywcze oraz smak owoców i warzyw, po które sięga ich dziecko.

Kolejny aspekt, który niejednokrotnie przemawia za wyborem żywności organicznej to rygorystyczny proces produkcji. Firmy oferujące ekologiczne produkty dla dzieci korzystają z surowców z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Powstają one w zgodzie z naturą, z poszanowaniem praw przyrody, z troską o glebę, rośliny i zwierzęta. Jest to gwarancja jakość i bezpieczeństwa. Ich produkty wytwarzane są bez udziału pestycydów, ulepszaczy smaku, barwników chemicznych oraz zawierają niewielki dodatek soli i cukru.

3. Czytaj etykiety (ze zrozumieniem)

Dla wielu rodziców ważna jest również kwestia dobrostanu zwierząt. Dokonywanie świadomych wyborów podczas zakupów spożywczych staje się dużo łatwiejsze, jeśli umiemy rozszyfrować etykietę danego produktu. Dzięki temu można sprawdzić czy producent przestrzega standardów dotyczących dobrostanu zwierząt i wykorzystuje składniki, które posiadają odpowiednie ekologiczne czy organiczne certyfikaty. Etykiety występujące w różnych krajach różnią się od siebie, dlatego warto przeanalizować lokalne, oficjalne kody, etykiety i standardy, żeby wiedzieć, na co zwracać uwagę, wybierając produkty ze sklepowych półek.

4. Kupuj to, co sezonowe

Coraz więcej rodziców zaczyna zwracać uwagę na to, kiedy w danym regionie uprawia się i zbiera dane owoce i warzywa, a co za tym idzie sięga po sezonowe plony. Kupowanie produktów sezonowych nie tylko ogranicza emisję dwutlenku węgla, generowaną w procesie transportu niesezonowych owoców i warzyw, ale także pozwala cieszyć się jedzeniem, które jest smaczne i świeże.

5. Do sklepu piechotą i z własną torbą

Rodzice, którzy szukają dodatkowej aktywności, chętnie chodzą na zakupy, zamiast dojeżdżać do sklepu autem lub autobusem. Dla nich samych i ich maluchów to szansa na odrobinę zdrowego ruchu, nie wspominając o tym, że spacer to najbardziej przyjazna dla środowiska forma przemieszczania się! Idąc na zakupy, pamiętaj o zabraniu torby ekologicznej - np. wielorazowej siatki plastikowej, koszyka lub płóciennej torby. To łatwy sposób na to, by odgraniczyć ilość używanego plastiku.

Chcesz zadbać o środowisko? Pamiętaj nawet drobne zmiany przynoszą olbrzymie korzyści, dlatego przy okazji kolejnych zakupów spożywczych dla swojej rodziny wypróbuj nasze, proste pomysły.

Źródła

Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S, et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 2017; 16(1):111 doi:10.1186/s12940-017-0315- 4

Reganold JP, Wachter JM. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat Plants 2016; 2:doi:10.1038/nplants.2015.221

https://www.ifoam.bio/en/our-library/organic-basics  (dostęp w dniu 9 stycznia 2018 r.) Ostatnia aktualizacja: Kwiecień 2018 r.

Search icon

Nie znalazłaś/eś potrzebnych informacji?

Wypróbuj naszą wyszukiwarkę